Авл Атерній Вар Фонцінал

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Авл Атерній Вар Фонцінал
лат. A. Aternius Varus Fontinalis
Народився 5 століття до н. е.
невідомо
Помер не раніше 448 до н. е.
невідомо
Громадянство Римська республіка
Діяльність давньоримський політик
Суспільний стан патрицій[1]
Посада консул
Термін 454 рік до н. е.
Попередник Гай Ветурій Цікурін
Наступник Публій Куріацій Фіст Трігемін
Рід Атернії
Батько невідомо
Мати невідомо

Авл Атерній Вар Фонцінал (лат. Aulus Aternius Varus Fontinalis; близько 490 до н. е. — після 448 до н. е.) — політичний діяч часів ранньої Римської республіки, консул 454 року до н. е.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з патриціанського роду Атерніїв. Про його батьків, молоді роки та початок кар'єри відсутні відомості. У 454 році до н. е. обрано консулом разом з Спурієм Тарпеєм Монтаном Капітоліном. Під час своєї каденції разом з колегою провів закон Lex Aternia Tarpeia щодо призначення грошових штрафів (встановивши еквіваленти відносно великою та дрібної худоби, в яких сплачувався штраф) та гарантій У судовому процесі. Боровся проти прийняття закону народного трибуна Гая Терентілія Арси щодо укладання законів (майбутніх XII таблиць).

У 449 році до н. е. був у складі делегації, що вела перемовини з плебеями, які перебралися на Авентинський пагорб у зв'язку із загибеллю плебейки Вергінії.

У 448 році до н. е. був обраний народним трибуном разом з Спурієм Тарпеєм Монтаном Капітоліном та Луцієм Требонієм Аспером, незважаючи на своє патриціанське походження. Це було зроблено під тиском сенату, що сподівався протидіяти політиці народного трибуна Луція Требонія, спрямованої на встановлення рівних прав між плебеями та патриціями. Подальша доля Авла Атернія невідома.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Cicero, De Republica, lib. II, 60, IntraText Digital Library (лат.)
  • Тит Лівій, Ab urbe condita III 31,8; 61,1. (лат.)
  • T. Robert S. Broughton, The Magistrates of the Roman Republic: Volume I, 509 B.C. — 100 B.C., New York, The American Philological Association, coll. " Philological Monographs, number XV, volume I ", 1951, p. 42-43. (англ.)
  1. Digital Prosopography of the Roman Republic