Луцій Марцій Цензорін (монетар)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Луцій Марцій Цензорін
лат. Lucius Marcius Censorinus
Народився1 століття до н. е.
Стародавній Рим
КраїнаСтародавній Рим
Діяльністьдавньоримський політик
Знання мовлатина
Посадамонетний магістрат
ДітиЛуцій Марцій Цензорін

Луцій Марцій Цензорін (лат. Lucius Marcius Censorinus; І ст. до н.е.) — політичний і військовий діяч Римської республіки, командувач римського флоту, монетний тріумвір 82 року до н. е., належав до партії популярів[1][2][3].

Життєпис

[ред. | ред. код]
Денарій Л.Марція Цензоріна з Аполлоном та Марсієм (ліворуч), 82 рік до н. е.

Луцій Марцій Цензорін походив з патриціанського та заможного плебейського роду Марціїв. Онук Луція Марція Цензоріна, консула Римської республіки в 149 до н. е., батько Луція Марція Цензоріна, консула 39 року до н. е. Його старший брат Гай Марцій Цензорін був політичним та військовим діячем Римської республіки[4][5].

Між 84 і 82 роками до н. е. Луцій Марцій Цензорін разом із П. Крепузієм і К. Мамілієм Ліметаном увійшов до складу колегії монетних тріумвірів[5]. Тоді ж він викарбував денарій із сатиром Марсієм, який вважався легендарним засновником роду Марціїв[5].

Луцій Марцій Цензорін, як і його брат Гай Марцій Цензорін, був прихильником Гая Марія щодо надання римського громадянства всім італійцям під час Союзницької війни (91—88 до н. е.). У протистоянні із Суллою (138 до н. е. — 78 до н. е.) під час громадянської війни в 83—82 роках до н. е. брати зазнали поразки. Гая Марція Цензоріна у битві біля Колінських воріт полонили й обезголовили[6][7].

Імовірно, Луцій Марцій Цензорін був префектом римського флоту, про якого згадує Мемнон Гераклейський. Близько 70 року до н. е. він доставив на чолі ескадри з 15 трієр зерно з Боспорського царства в римський табір у Синопі[3][8][9].

Примітки

[ред. | ред. код]

Джерела

[ред. | ред. код]