Ліс Грумзінер

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Ліс Грумзінер/Редернсвальде — природний заповідник площею 6157,89 га у Бранденбурзі.

Розташування[ред. | ред. код]

Кінний завод Цухенбергер у лісі Грумзінер

Природний заповідник розташований на північний схід від Берліна і поширюється на територію міст Ангермюнде (район Укермарк) та Йоахімсталь, а також муніципалітетів Альтюттендорф, Фрідріхсвальде та Цитен (останній район Барнім). Найвища точка — близько 139 м заввишки Блоксберг. Через заповідник проходить федеральна траса 11.

Історія[ред. | ред. код]

Ландшафт в основному сформувався в останній Віслинський льодовиковий період. Це залишило кінцеві морени та моренні плити, що призвело до сильного формування рельєфу ландшафту. Там утворилися вільхники, болота та озера. За часів НДР район був державним мисливським угіддям, це означало, що в'їзд був заборонений і без інтенсивного використання лісів. Заповідник був взятий під охорону одночасно із заснуванням біосферного заповідника Шорфгайде-Хорин як природного заповідника № 23 1 жовтня 1990 року.[1] Через відсутність сільськогосподарського використання ліс міг би стати притулком для рідкісних видів тварин, таких як малий підорлик та чорний лелека. Завдяки позитивному розвитку території 590 гектарів Грумзіну 25 червня 2011 року стали об'єктом Світової спадщини Німеччини. У Німеччині стародавні букові ліси та праліси бука Карпат та інших регіонів Європи також включають національний парк Гайніх, національний парк Келлєрвальд-Едерзее, національний парк Ясмунд та частину Зерран національного парку Мюриц.[2]

Флора і фауна[ред. | ред. код]

Ліс Грумзінер біля Цухенберга

Площа природного заповідника площею 847,91 га визначена як загальний заказник. Є озера, мули та болота, що живляться атмосферними опадами, які відокремлюються від кінцевих морен льодовикового періоду. Тут також є букові ліси з тріпоткою, які вважаються залишками великих букових насаджень, що колись існували в Центральній Європі. У лісовій зоні виявлено 349 видів вищих рослин, чотири з яких занесено до Червоної книги, наприклад, булатка великоквіткова. У цьому районі зростають такі рослини, як осока багнова, багно звичайне, бобівник трилистий, образки болотяні та плавушник болотяний.

Мертву деревину населяють такі деревні комахи, як жук-носоріг малий або рогач малий. Повітря населяють, серед інших, Орлан-білохвіст, журавель, чорний дятел, малий рябий дятел, зелений дятел і чорний лелека.

Бухенвальд Грумзін[ред. | ред. код]

Килим із жовтяниці на джерельному басейні в буковому лісі Грумзін

Буковий ліс Грумзін розташований на південному сході заказника. Це багатий низинний буковий ліс, що займає площу близько 590 гектарів. Археологічні розкопки в цьому районі виявили сліди поселення з епохи неоліту та бронзи, а також слов'янські поселення з 12-го та 13-го століть. Перевірено століттями. Навпаки, було мало доказів поселення між 1500 і 1750 роками. Достеменно відомо, що наприкінці 16 ст. Століття використовувався для полювання. Для цього була відведена частина ділянки завдовжки понад 70 км огороджено та утримується огороджувачами та охоронцями. Вони оселилися на краю області і заснували там міста, наприклад Грумзін, що неподалік. У цей час бук вже панував у лісовій зоні. На початку 19 ст. було більш інтенсивне сільськогосподарське використання. Для вирощування сільськогосподарських культур площі осушували. Із 1950-х років спостерігалося значне зростання видобутку будівельних матеріалів і дров. У 2012 році фахівці знайшли в лісі п'ять раніше невідомих видів комарів.

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Frauke Gränitz, Luise Grundmann im Auftrag Leibniz-Institut für Länderkunde Leipzig und Sächsische Akademie der Wissenschaften zu Leipzig (Hrsg.): Um Eberswalde, Chorin und den Werbellinsee. Eine landeskundliche Bestandsaufnahme im Raum Eberswalde, Hohenfinow und Joachimsthal (= Landschaften in Deutschland. Werte der deutschen Heimat. Band 64). Böhlau Verlag, Köln / Weimar / Wien 2002, ISBN 3-412-02401-5.
  • Landesamt für Bergbau, Geologie und Rohstoffe Brandenburg (Hrsg.): Geologische Übersichtskarte 1 : 100.000. Landkreis Uckermark (= Geologische Übersichtskarte 1 : 100.000. Karte der an der Oberfläche anstehenden Bildungen mit Darstellung ausgewählter Geotope und geologischer Objekte. Karte 4). Landesvermessung und Geobasisinformation Brandenburg, Potsdam 2005, ISBN 978-3-7490-4606-5.
  • Ministerium für Umwelt, Gesundheit und Verbraucherschutz des Landes Brandenburg (Hrsg.): Buchenwald Grumsin, Juli 2014, S. 12.
  • Tilo Geisel, Michael Egidius Luthardt, Roland Schulz: Der Grumsin — UNESCO-Weltnaturerbe «Alte Buchenwälder Deutschlands». 2. Auflage. Verlagsbuchhandlung Ehm Welk, Angermünde 2014, ISBN 978-3-943487-00-8 (186 S.). 
  • Beate Blahy, Martin Flade: Grumsin — Weltnaturerbe im Biosphärenreservat Schorfheide-Chorin. Hrsg.: Landesamt für Umwelt Brandenburg. 1. Auflage. Natur & Text, Rangsdorf 2017, ISBN 978-3-942062-20-6 (168 S.). 

Веб-посилання[ред. | ред. код]

  • Weltnaturerbe Grumsin. Weltnaturerbe Buchenwald Grumsin e.V., 2016, abgerufen am 27. September 2020. 
  • Weltnaturerbe Buchenwälder — Grumsin im UNESCO-Biosphärenreservat Schorfheide-Chorin. Manfred Grossmann / Nationalpark Hainich, abgerufen am 27. September 2020. 

Примітки[ред. | ред. код]