Мадонна Раскіна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Андреа дель Верроккйо
«Мадонна Раскіна», 1470-і роки
The Ruskin Madonna
Темпера, полотно. 106, 7 см × 76,3 см
Національна галерея Шотландії, Единбург

Мадонна Раскіна (англ. The Ruskin Madonna) — картина флорентійського художника XV століття Андреа дель Верроккйо[1].

Опис твору[ред. | ред. код]

Андреа дель Верроккйо був головою великої і славнозвісної художньої майстерні у Флоренції. Наявність здібностей та численні помічники дозволяли брати замовлення на різні роботи — з майстерні виходило начиння для храмів, релігійні образи, рельєфи і скульптура. Бралась майстерня Веррокккйо і за створення надгробків вельможним замовникам.

Серед творчого спадку Верроккйо — декілька мадонн. Майстер перехідної доби, він старанно відтворював у власних картинах як власні інтерпретації біблійних легенд, так і навички художника, отримані у флорентійських майстернях художників Росселліно та Алессо Бальдовінетті. Звідси жорсткість контурів і скутість його персонажів.

Всі ці риси притаманні і «Мадонні Раскіна». Загалом сюжетом картини є «Поклоніння мадонни немовляті Христу». Мадонна на картині — майже дівчинка, наївна і безпосередня. Її губи напружені, вона наче шепоче молитву. Дитина покладена на прозору тканину і смокче палець, як роблять зазвичай малюки.

Дещо незвичним є тло картини з зруйнованим давньоримським храмом. В цьому вбачають символічний натяк на загибель однієї релігійної системи (язичництва) і народження нового християнства, котре уособлював малюк Христос[1].

Побутування картини[ред. | ред. код]

Первісно картина була створена на дерев'яній панелі. У XIX столітті стару дошку видалили і картину переклали на полотно[1]. Деякий час цей приватний релігійний образ належав британському письменникові, літературному і художньому критикові Джону Раскіну. Звідси друга назва картини — «Мадонна Раскіна»[1].

Джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г The Virgin Adoring the Christ Child ('The Ruskin Madonna') — National Galeries Scotland. Архів оригіналу за 30 липня 2014. Процитовано 17 липня 2014.

Див. також[ред. | ред. код]