Макроцитарна анемія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Макроцитарна анемія
Спеціальність гематологія
Симптоми макроцитоз
Препарати фолієва кислота[1]
Класифікація та зовнішні ресурси
МКХ-10 D52.5
MeSH D000748

Термін макроцитарний походить від грецьких слів, що означає «велика клітина».  Макроцитарний клас анемії, це анемія (визначається як кров з недостатньою концентрацією гемоглобіну), за якої розмір червонокрівців (еритроцитів), перевищує нормальний об'єм.  Нормальний об'єм еритроцитів у людини, становить від 80 до 100 фемтолітрів (фл = 10−15 л).  У метричних термінах, розмір наведено в еквівалентних кубічних мікрометрах (1 мкм3 = 1 фл).  Стан еритроцитів, коли вони (в середньому) занадто великі, називається макроцитозом.  Навпаки, у разі мікроцитарної анемії, еритроцити менші за норму.

Під час макроцитарної анемії, збільшення еритроцитів, завжди пов'язано з недостатньою кількістю клітин і часто також із заниженим вмістом гемоглобіну на клітину.  Обидва ці чинники діють на протилежне їм явище — збільшення розміру клітини, що зрештою призводить до зменшення загальної концентрації гемоглобіну в крові, яка є нижчою за норму (тобто анемії).

Макроцитарна анемія не є захворюванням у сенсі наявності однієї окремої патології, а швидше є станом.  Отож, це назва класу для набору патологій, які призводять до певної міри, однакової аномалії еритроцитів.  До анемій макроцитарного типу, призводять різні патології.  Деякі з цих патологій викликають дещо інші набори проявів у клітинах крові, які можна виявити за морфологією червоних і білих клітин, а інші — можна виявити лише за допомогою хімічного тестування.[2]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. NDF-RT
  2. Green, Ralph; Dwyre, Denis M. (2015-10). Evaluation of Macrocytic Anemias. Seminars in Hematology (англ.). Т. 52, № 4. с. 279—286. doi:10.1053/j.seminhematol.2015.06.001. Процитовано 4 грудня 2023.