Маратс Касемс

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Маратс Касемс
латис. Marats Kasems
Народився 14 березня 1990(1990-03-14) (34 роки)
Рига, СРСР
Підданство Латвія Латвія
Діяльність ведучий, журналіст

Маратс Касемс (латис. Marats Kasems; 14 березня 1990, Рига, Латвійська РСР, СРСР) — російський журналіст латвійського походження, головний редактор інформаційного агентства Sputnik.

Біографія[ред. | ред. код]

Маратс Касемс народився в Ризі 14 березня 1990 року. Батько — Фадель, єменський араб, військовослужбовець, мати — Світлана.[1] Навчався фортепіано в Саласпілській музичній школі, вивчав політологію в Латвійському університеті (який не закінчив) і в Російському університеті дружби народів, де здобув ступінь магістра.[2]

У 2013 році Касемс балотувався до Саласпілської муніципальної ради від партії «Saskaņa», але згодом був виключений з партії після того, як відео, на якому він нарікає на результати муніципальних виборів, привернуло широку увагу в соціальних мережах.[3]

У 2018 році Касемc балотувався на парламентських виборах від партійного об'єднання «Par Alternatīvu». Він був у списку як журналіст російського видання «Росія сьогодні». Пізніше Касемc став редактором Sputnik Литва, але у 2019 році Литва оголосила його персоною нон-грата і заборонила в'їзд в країну на п'ять років.[4]

30 грудня 2022 року Касемса затримали в Латвії за підозрою у шпигунстві та порушенні економічних санкцій ЄС.[5] Прокуратура висунула Касемсу звинувачення згідно з Кримінальним кодексом у пособництві іноземній державі в діянні, спрямованому проти Латвійської Республіки. У квітні 2023 року його звільнили з в'язниці в обмін на підписку про невиїзд.[6] У липні 2023 року, згідно з приписом Генерального прокурора про покарання, Касемса було визнано винним і покарано за сприяння іноземній державі в діянні, спрямованому проти Латвії. Оскільки Кассем визнав свою провину та розкаявся, його оштрафували на 15 500 євро.[7]

31 серпня 2023 року в розлогому інтерв'ю порталу Delfi Касемс заявив, що працюючи на пропагандиста Дмитра Кисельова, він виконував брудну роботу і заробляв мало.[2] Касемс також зізнався, що не планує повертатися в Росію. Через 5 хвилин після публікації інтерв'ю було видалено.

Касемс про безпеку інформаційного простору Латвії[ред. | ред. код]

Я вважаю, що маленька країна повинна захищати себе всіма можливими способами. Іноді вони можуть здаватися трохи перебільшеними ззовні, але Латвія зараз відчуває загрозу - навіть не з боку Москви, яка не так далеко, а з боку міст, які знаходяться ще ближче до кордонів Латвії. Головне — не перебільшувати і не скочуватися до радикальної ідеології. Я сподіваюся, що у нас вистачить політичного досвіду і політичної мудрості, щоб до цього не дійти. Але в той же час я вважаю, що наше суспільство має бути більш ексклюзивним, де кожен, незалежно від походження, є громадянином Латвії і кожен є патріотом. Ви йдете по Саласпілсу (не буду казати, в якому будинку — ну, вікна відчинені, на перших поверхах). Всі дивляться ті ж самі телеканали, які дивилися раніше, які заборонені. Вони не бачать підтримки від, скажімо, домінуючого етносу, від більшості. Але в той же час вони втішаються тим, що дивляться телевізор, де їхні слова ще раз підтверджуються, в першу чергу, але також з додаванням якихось ідеологем, якихось наративів, які дуже комфортно лягають на цей ґрунт.[8]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Наследный принц из Саласпилса: потомок йеменского султана. press.lv (рос.). Процитовано 31 липня 2023.
  2. а б "Я выполнял грязную работу и получал за нее мало". Марат Касем о работе на Киселева, тюрьме и решении остаться в Латвии. webcache.googleusercontent.com. Процитовано 3 вересня 2023.
  3. Vēlētāju nolādētājs: es esmu kulturāls cilvēks. Viedokļi (латис.). 7 червня 2013. Процитовано 31 липня 2023.
  4. Угроза нацбезопасности: в аэропорту Вильнюса задержан главред "Sputnik Литва". За рубежом (рос.). 28 травня 2019. Процитовано 31 липня 2023.
  5. Strautmanis, Kārlis Arājs; Uldis (5 січня 2023). Par sadarbību ar Kremļa propagandas mediju aizturēts 'Latvijas nolādētājs' Marats Kasems. www.delfi.lv (латис.). Процитовано 31 липня 2023.
  6. Kremļa propagandists Kasems atbrīvots pret parakstu par neizbraukšanu no Latvijas. www.lsm.lv (латис.). Процитовано 31 липня 2023.
  7. Rinkēvičs prasa skaidrojumu par Kremļa propagandistam Kasemam piemēroto 15 500 eiro sodu. www.lsm.lv (латис.). Процитовано 31 липня 2023.
  8. Андреев, Александр (5 листопада 2023). “За деньги — да”. Интервью с бывшим шеф-редактором Sputnik Литва Маратом Касемом. Telegraph. Процитовано 10 листопада 2023.