Марвін Ґей

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Марвін Ґей
Marvin Gaye
Зображення
Зображення
Марвін Гей, 1973 р.
Основна інформація
Повне ім'я англ. Marvin Pentz Gay, Jr.
Дата народження 2 квітня 1939(1939-04-02)
Місце народження США Вашингтон, Вашингтон, США
Дата смерті 1 квітня 1984(1984-04-01) (44 роки)
Місце смерті США Лос-Анджелес, Каліфорнія, США
Причина смерті вогнепальне поранення
Роки активності 19581984
Громадянство США США
Національність Американець
Віросповідання п’ятидесятництво
Професія Співак,
композитор,
автор пісень
Освіта William Syphax Schoold, Randall Junior High Schoold, Spingarn High Schoold і Cardozo Education Campusd
Співацький голос тенор
Інструменти Вокал
Жанри Соул,
R&B,
фанк,
психоделічний соул,
поп
Псевдоніми Marvin Gaye
Лейбл Motown, Columbia
Нагороди
Премія Греммі за життєві досягнення

зірка на голлівудській Алеї слави[d]

Зала слави рок-н-ролу (1987)

Батько Marvin Gay Sr.d
Мати Alberta Gayd
Діти Nona Gayed і Marvin Gaye IIId
marvingaye.net
CMNS: Файли у Вікісховищі

Марвін Ґей (повне ім'я — Марвін Пенц Ґей молодший, англ. Marvin Pentz Gaye, Jr.) (нар. 2 квітня 1939 — пом. 1 квітня 1984) — американський співак, аранжувальник, мультиінструменталіст, автор пісень і музичний продюсер, якого поряд із Стіві Вандером вважають одним із засновників ритм-енд-блюзу[1]. Він одержав міжнародне визнання в 60-х й 70-х роках XX століття, записуючись на лейблі Motown. Загинув під час сімейної сварки від руки власного батька.

Життєпис[ред. | ред. код]

Його назвали на честь батька, священника. Духовне виховання, отримане в ранньому дитинстві, відіграло велику роль у музичній кар'єрі співака, особливо починаючи з 1970-х років, коли у своїй творчості він коливався то в бік мирських, то в бік релігійних тем. Він відмовився від участі в церковному хорі батька, організувавши з Доном Ковейем і Біллі Стюартом ритм-енд-блюзовий гурт Rainbows.

У 1980 році Ґей переїхав до Європи, де почав роботу над концептуальним альбомом In Our Lifetime (The Final Motown Sessions).

У 1987 році ім'я Марвіна Ґея було занесено до Зали слави рок-н-ролу. Три його альбоми — What's Going On (перше місце у 2020 році), Let's Get It On та Here, My Dear потрапили до Списку 500 найкращих альбомів усіх часів за версією журналу Rolling Stone.

Дискографія[ред. | ред. код]

Сольні студійні альбоми

Спільні альбоми

Посмертні альбоми

Концертні альбоми

Збірки

Сингли

Аудіоприклади[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Велика Українська Енциклопедія
  2. Trouble Man (album), [1] — саундтрек і дванадцятий студійний альбом американського соул-співака Марвіна Гея, випущений 8 грудня 1972 року на дочірньому лейблі Motown Tamla Records.
  3. Super Hits, [2]] — збірний альбом Марвіна Гея випущений у 1970 році дочірньою компанією Motown Tamla Records і містить поп-R&B-сингли Гея, записані з 1962 по 1969 рік.
  4. The End of Our Road, [3] — сингл, написаний Роджером Пензабене, Норманом Вітфілдом і Барретом Стронгом у 1967 році. Whitfield випустив іншу версію пісні з Марвіном Геєм на початку 1970 року.
  5. What's Going On (song), [4] — пісня американського співака і автора пісень Марвіна Гея, випущена в 1971 році як сингл. Після успіху в продажах був створений однойменний альбом, куди увійшла й пісня.
  6. Mercy Mercy Me (The Ecology), [5]  — другий сингл з альбому «Що робиться» американського співака і автора пісень Марвіна Гея 1971 року.
  7. Inner City Blues (Make Me Wanna Holler), [6] (часто просто «Inner City Blues») — це пісня Марвіна Гея, випущена як третій і останній сингл, і кульмінаційна пісня з його знакового альбому 1971 року «What's Going On»..
  8. Save the Children, [7] — пісня була випущена як сингл лейблом Tamla-Motown у Сполученому Королівстві, де вона досягла 41 позиції в чартах у грудні 1971 року.

Посилання[ред. | ред. код]