Мультиінструменталіст

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Мультиінструменталі́ст, рідше поліінструменталіст (поліструменталіст), багатоінструменталіст — музикант, який володіє грою на двох і більше музичних інструментах[1][2].

Опис[ред. | ред. код]

Професійні музиканти-мультиінструменталісти чудово володіють грою на музичних інструментах зазвичай кількох різних родин (струнні, клавішні, духові тощо). Інструменти різних родин (груп) — це інструменти з різним принципом звукоутворення, початковою методикою навчання та технікою гри[1];

Мультиінструменталістами зазвичай не називають музикантів, що грають на кількох інструментах, де техніка гри є дуже схожа або ідентична (наприклад, гітара, бас-гітара й укулеле, або скрипка та альт).

Деякі представники[ред. | ред. код]

  • Брайан Джонс, засновник «The Rolling Stones», був здатний освоїти гру на будь-якому інструменті менше, ніж за пів години [3]. На записах «The Rolling Stones» він, окрім гітари, грав на маримбі (Under My Thumb, Out of Time), ситарі (Paint It Black, Street Fighting Man), губній гармоніці (Come On і пр.), цимбалах (Lady Jane), акордеоні, ксилофоні, різних клавішних (фортепіано, орган, клавесин, меллотрон) і духових (саксофон, гобой, блок-флейта). Джонс зіграв партію саксофона в пісні «Бітлз» You Know My Name (Look Up the Number).
  • Джон Пол Джонс найвідоміший як бас-гітарист «Led Zeppelin», однак на записах і концертах гурту він грав не тільки на бас-гітарі й гітарі, а й на безлічі різних клавішних (The Rain Song, Trampled Underfoot, No Quarter), на блок-флейтах (Stairway To Heaven), мандоліні (Gallows Pole) і т. д. До, під час, і після існування «Led Zeppelin» працював як сесійний музикант із безліччю артистів, включаючи таких відомих, як The Rolling Stones, Пол Маккартні, Донован.
  • Дан Сван, колишній співак і співзасновник «Edge of Sanity», вміє грати на гітарі, бас-гітарі, клавішних, ударних і саксофоні. Це дозволило Дану стати учасником більш аніж, у 30 музичних проєктах (Nightingale, Pan.Thy.Monium, Brejn Dedd, Unicorn, Infestdead, Route Nine, Katatonia, Ribspreader, Bloodbath та інші). Також він раніше використовував ґроулінґ, але відмовився від нього заради чистого вокалу.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Голобородов, Дмитро (2021). Специфіка підбору музичних інструментів та навчального репертуару для майбутніх мультиінструменталістів. Історія становлення та перспективи розвитку духової музики в контексті національної культури України та зарубіжжя. Збірник наукових праць (українською) (вид. № 13). Рівне: Волинські обереги. с. 131–135. doi:10.35619 префікс. ISBN 2522-1582 (Print).  {{cite book}}: Перевірте значення |doi= (довідка); Перевірте значення |isbn=: недійсний символ (довідка)
  2. Definition of multi-instrumentalist. Merriam-Webster (англ.). Архів оригіналу за 24 квітня 2021. Процитовано 24.04.2021. 
  3. Tony Sanchez, Up and Down with The Rolling Stones (New York: Quill Books, William Morrow And Company, Inc., 1979, ISBN 0-688-08515-6), pg. 7 (англ.)

Посилання[ред. | ред. код]