Марпесія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Марпесія
Цариця амазонок
Міфологія давньогрецька міфологія, римська міфологія
Значення імені хвацька
Ім'я іншими мовами

грец. Μαρπησία

лат. Marpesia
Місцевість Скіфія або Сирія
Заняття войовниця
Посада королева амазонокd
Батько Арей[1]
Брати/сестри Лампедо
Діти Оріфія, Антіопа і, можливо, Сінопа
Частина від Marpesia and Lampetod
Персонаж твору The Dinner Partyd
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі
Марпесія зі збірки гравюр Гійома Руйє " Promptuarii Iconum Insigniorum "

Марпесія (дав.-гр. Μαρπησία у перекладі — «хвацька»; лат. Marpesia у неправильному написанні — Marthesia або Martesia) — у грецькій і римській міфології та історіографії — одна з цариць племені амазонок, рідна сестра Лампедо[2] . Обидві вони правили спільно з Іпполітою після смерті Лісиппи[3] .

Життєпис[ред. | ред. код]

Згідно праці готського (за іншою версією скіфського) історика Йордана " Про походження і діяння гетів ", жінки народу готів (або скіфів) взяли до рук зброю, щоб захистити себе від сусідів-загарбників. До цього їх спонукало те, що на той момент у королівстві не знайшлося чоловіків, здатних дати відсіч ворогу, оскільки всі вони брали участь у військовому поході. Своїми очільницями жінки обрали двох найсміливіших і найдосвідченіших войовниць — сестер Лампедо і Марпесію. Після того, як з ворогами було покінчено, Лампедо і Марпесія зі своїм жіночим військом не заспокоїлися, а почали підкорювати сусідні народи і країни. За легендою, вони завоювали велику частину Малої Азії і Сирії, заснували безліч міст, дійшли до Європи, підкорили Кавказ[4] .

Згідно з переказами, сестри заклали між горами Кавказу і Каспійським морем місто-порт «Залізні ворота» (нинішній Дербент). Ім'я Марпесіі було присвоєно місцю, де вони зупинилися зі своїм загоном, — скелі Марпесіі[5], яку згодом Олександр Македонський перейменував на Каспійські ворота . Марпесія також стала однією з амазонок, які взяли участь у заснуванні міста Ефес, де вона посприяла будівництву храму Артеміди[4] . За словами Павла Оросія, християнського історика, що жив у V столітті, Марпесія і Лампедо, беручи участь у експедиціях і завойовницьких походах, розширили свій вплив до Східної Європи та Малої Азії.

Марпесія загинула в битві під час раптового вторгнення азійських варварів. Її замінили доньки Оріфія і Антіопа[6] . Деякі джерела додають до них і Синопу[7] .

У мистецтві[ред. | ред. код]

Лампедо і Марпесіі присвячені окремі розділи моралізаторського трактату Джованні Боккаччо «Про знаменитих жінок». У ньому італійський письменник навів біографії понад ста, на його погляд, найвидатніших жінок міфів, давнини та середньовіччя[8] .

У 1533 році французький видавець Гійом Руйє випустив збірку гравюр " Promptuarii Iconum Insigniorum " («Зібрання примітних образів»), у яку включив і образи знаменитих амазонок Лампедо і Марпесіі.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Діодор Сицілійський. Історична бібліотека, II.45: 1—5.
  2. Justinus. Epitoma Historiarum philippicarum Pompei Trogi II.4, 1—16.
  3. Famous Members of the Amazon Nation by Carla Osborne [Архівовано 25 березня 2020 у Wayback Machine.].
  4. а б Амазонки [Архівовано 14 січня 2020 у Wayback Machine.] // Антмир.
  5. Иордан. О происхождении и деяниях гетов, глава 7: Амазонки. Кавказ. § 49 [Архівовано 10 лютого 2018 у Wayback Machine.].
  6. Павел Орозий. Historiarum adversum paganos Pauli Orosii liber primus [Архівовано 2012-05-03 у Wayback Machine.]. I.15: 1—6.
  7. Martesia [Архівовано 13 квітня 2020 у Wayback Machine.] // Brooklyn Museum.
  8. Giovanni Boccaccio. Famous Women (translated by V. Brown). — Cambridge and London: Harvard University Press, 2001. — P. 25. ISBN 0-674-01130-9.

Посилання[ред. | ред. код]