Мелітина Маркіанапольська

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мелітина Маркіанопольська, Мелісса
Помер 15 вересня ? року
Маркіанополь
Шанується католицькою, православною церквою
У лику святої[1] або мучениці[2]
День пам'яті 16 вересня, 29 вересня
Патрон крихких речей

Меліти́на Маркіанапо́льська, у західній традиції Мелі́сса (? — ?) — християнська подвижниця, шанована римо-католицькою церквою як свята[1], а греко-католицькими і православними церквами як мучениця[2][3].

Життєпис[ред. | ред. код]

Точних відомостей про життя цієї видатної християнки, в тому числі про дати її народження та смерті, не збереглося. Достеменно відомо лиш те, що жила вона в давньоримському місті Маркіанополь за часів правління римського імператора Антоніна Пія (138—161)[2] і в цей же проміжок часу загинула.

Мелітина вирізнялася глибокою вірою і молитовною ревністю. За наказом намісника Маркіанополя, прокуратора Антіоха, її заарештували і привели до язичницького храму для того, щоб вона привселюдно зреклася віри в Ісуса Христа і вклонилася ідолам. Однак коли Мелітина увійшла до храму, наповненого римськими вояками, у відповідь на її молитву сталося диво — боввани язичницьких богів Аполлона та Геркулеса впали і розтрощилися на друзки. Збентежений прокуратор велів повернути її до в'язниці[1].

Згодом Антіох повторив свій намір в іншому храмі, однак цього разу Мелітина сама скинула статуї богів, сказавши, що це є камінь і робота рук людських і що ідоли не мають жодної влади. У своїй проповіді вона визнавала, що існує лише один Бог, Творець усього сущого, який послав свого сина Ісуса Христа для спасіння усього людства[1]. Цією палкою промовою Мелітина навернула багатьох язичників у християнство, серед навернених виявилась і дружина самого прокуратора[2]. Коли Антіох дізнався про це, він розлютився і судив Мелітину. Християнську подвижницю вкотре запроторили до в'язниці, а згодом, щоб настрахати язичників, висікли й повісили на дереві. Однак і після цього Мелітина не зреклася своєї віри, тому за наказом правителя 15 вересня їй відтяли голову мечем[1]. Після страти її тіло довго залишалось непохованим для «повчання» слабовірних язичників.

По деякім часі македонський купець Акакій випрохав дозвіл на поховання тіла. Він планував вивезти мощі святої до своєї батьківщини — Македонії. Втім, під час морської подорожі купець захворів і помер. Це сталося, коли його корабель пропливав повз грецький острів Лемнос. Тіло мучениці Меліти Маркіанопольскої разом із тілом Акакія поховали на Лемносі[2].

Спомин святої у різних церквах припадає або на 16 вересня (за григоріанським календарем), або на 29 вересня (за юліанським календарем)[2]. Оскільки під час одного з діянь мучениці на землю впали і розбилися статуї, то в християнські традиції вона стала покровителькою усіх крихких і делікатних речей, які потребують обережного користування[1].

Джерела[ред. | ред. код]

  1. а б в г д е Historia de santa Melissa [Історія святої Мелісси]. Terra Santa. Архів оригіналу за 27 червня 2018. Процитовано 28 червня 2018.(порт.)
  2. а б в г д е Мучениця Мелітина Маркіанопольська (138-161). Надвірнянський деканат. Архів оригіналу за 26 червня 2018. Процитовано 28 червня 2018.
  3. Мученица Мелитина Маркианопольская [Мучениця Мелытина Маркыанопольська]. Православный календарь. Архів оригіналу за 28 червня 2018. Процитовано 28 червня 2018.(рос.)