Миколай Ходецький

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Миколай Ходецький
Mikołaj Chodecki
Народивсяперед 1460
Помер1491(1491)
Львів
ПідданствоКорона Польська
Діяльністьвійськовик, урядник
Посадакаштелян львівський
РідХодецькі
БатькоСтаніслав з Ходча
МатиБарбара з Пілецьких
Герб
Герб

Миколай Ходецький герба Огоньчик, на прізвисько Земелька (пол. Mikołaj Chodecki, пом. 1491) — військовий і державний діяч на руських землях Корони Польської.

Життєпис

[ред. | ред. код]

Він був одним із восьми синів руського воєводи Станіслава з Ходчі та Барбари Пілецької, дочки краківського шляхтича Яна Пілецького.

За припущенням Єлизавети П'янкової, Миколай народився десь між 1454 й 1457 роком. Після смерті батька в 1474 р. М. Ходецький обійняв старостинські уряди в Теребовлі (зг. 1474–78) та Галичі (зг. 1475–89), причому спільно з братами (галицьке староство було заставлене батькові, але не викуплене), з цієї причини їх називають в джерелах Галицькими[1].

Миколай і брат його Станіслав згадуються під 1474 рік як боржник 131 флорина ксьондзу Леонардові зі Львова. Цей борг так і не був виплачений і через 9 років, тож вони були «викляті» (відлучені) католицькою церквою.

Як придворний короля Миколай брав участь у поході до Коломиї для отримання «голду» (присяги) від молдавського воєводи (господаря) Штефана III, за що отримали від короля 25 жовтня 1485 року у Львові квоту у 400 флоринів. Служив королевичу Яну Ольбрахту під час оборони Русі в січні 1487–89 роках.

1490 року, правдоподібно весною, дехто Муха, підбурений Штефаном III, вийшов із Молдавії, зібрав коло 9 000 русинів, пограбував Снятин, містечка і села до Галича, переправився через Дністер, рушив до Рогатина, у якому перебував Миколай Ходецький (називався власником Рогатина, лат. haeres de Rohatyn). М. Ходецький з невеликим військом розбив «банди» (частина втопилась у Дністрі), Муха з найближчим оточенням врятувався.

Узимку 1490—1491 років татари спустошили Волинь (в основному Володимир), переправились через Бог, доходили до Любомля, Войславиць у Холмській землі. Проти них вийшов король польсько-литовським військом із Любліна, 25 січня догнали їх під Заславом, розгромили. У цій битві відзначився М. Ходецький на чолі руського посполитого рушення, але був поранений у лице татарською стрілою. Від цього помер у Львові, на час смерти мав посади львівського каштеляна, гетьмана Руських земель. Король надав презенти його капелану Марцінові на проборство Снятинське. За Мартіном Кромером, мав прізвисько «Земелька» (як керівник земських вояків).

Примітки

[ред. | ред. код]

Джерела

[ред. | ред. код]
  • Papee F. Chodecki Mikołaj (†1491) // Polski Słownik Biograficzny. — Kraków : PAU, 1937. — T. III/1, zeszyt 11. — S. 349—350. (пол.)
  • Urzędnicy województwa ruskiego XIV—XVIII ww. / opracował Kazimierz Prszyboś. — Wrocław — Warszawa — Kraków — Gdańsk — Łódź : Zakład Narodowy Imienia Ossolińskich, Wydawnictwo Polskiej Akademii Nauk, 1987. — S. 97, 318. (пол.)

Посилання

[ред. | ред. код]