Миколай Ходецький

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Миколай Ходецький
Mikołaj Chodecki
Народився перед 1460
Помер 1491(1491)
Львів
Підданство Корона Польська
Діяльність військовик, урядник
Посада каштелян львівський
Рід Ходецькі
Батько Станіслав з Ходча
Мати Барбара з Пілецьких
Герб
Герб

Миколай Ходецький герба Огоньчик, на прізвисько Земелька (пол. Mikołaj Chodecki, пом. 1491) — військовий і державний діяч на руських землях Корони Польської.

Життєпис[ред. | ред. код]

Він був одним із восьми синів руського воєводи Станіслава з Ходчі та Барбари Пілецької, дочки краківського шляхтича Яна Пілецького.

За припущенням Єлизавети П'янкової, Миколай народився десь між 1454 й 1457 роком. Після смерті батька в 1474 р. М. Ходецький обійняв старостинські уряди в Теребовлі (зг. 1474–78) та Галичі (зг. 1475–89), причому спільно з братами (галицьке староство було заставлене батькові, але не викуплене), з цієї причини їх називають в джерелах Галицькими[1].

Миколай і брат його Станіслав згадуються під 1474 рік як боржник 131 флорина ксьондзу Леонардові зі Львова. Цей борг так і не був виплачений і через 9 років, тож вони були «викляті» (відлучені) католицькою церквою.

Як придворний короля Миколай брав участь у поході до Коломиї для отримання «голду» (присяги) від молдавського воєводи (господаря) Штефана III, за що отримали від короля 25 жовтня 1485 року у Львові квоту у 400 флоринів. Служив королевичу Яну Ольбрахту під час оборони Русі в січні 1487–89 роках.

1490 року, правдоподібно весною, дехто Муха, підбурений Штефаном III, вийшов із Молдавії, зібрав коло 9 000 русинів, пограбував Снятин, містечка і села до Галича, переправився через Дністер, рушив до Рогатина, у якому перебував Миколай Ходецький (називався власником Рогатина, лат. haeres de Rohatyn). М. Ходецький з невеликим військом розбив «банди» (частина втопилась у Дністрі), Муха з найближчим оточенням врятувався.

Узимку 1490—1491 років татари спустошили Волинь (в основному Володимир), переправились через Бог, доходили до Любомля, Войславиць у Холмській землі. Проти них вийшов король польсько-литовським військом із Любліна, 25 січня догнали їх під Заславом, розгромили. У цій битві відзначився М. Ходецький на чолі руського посполитого рушення, але був поранений у лице татарською стрілою. Від цього помер у Львові, на час смерти мав посади львівського каштеляна, гетьмана Руських земель. Король надав презенти його капелану Марцінові на проборство Снятинське. За Мартіном Кромером, мав прізвисько «Земелька» (як керівник земських вояків).

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Papee F. Chodecki Mikołaj (†1491) // Polski Słownik Biograficzny. — Kraków : PAU, 1937. — T. III/1, zeszyt 11. — S. 349—350. (пол.)
  • Urzędnicy województwa ruskiego XIV—XVIII ww. / opracował Kazimierz Prszyboś. — Wrocław — Warszawa — Kraków — Gdańsk — Łódź : Zakład Narodowy Imienia Ossolińskich, Wydawnictwo Polskiej Akademii Nauk, 1987. — S. 97, 318. (пол.)

Посилання[ред. | ред. код]