Монолог травниці

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Монолог травниці
Обкладинка першого тому ранобе
薬屋のひとりごと
Kusuriya no Hitorigoto
Жанр
Роман
АвторНацу Хюґа
ВидавецьShōsetsuka ni Narō
Період випуску27 жовтня 2011 — дотепер
Роман
АвторНацу Хюґа
ІлюстраторМегумі Мацуда
ВидавецьShufunotomo
Аудиторіяжіноча
ІмпринтRay Books
Дата публікації26 вересня 2012
Ранобе
АвторНацу Хюґа
ІлюстраторТоко Шіно
ВидавецьShufunotomo
Аудиторіячоловіча
ІмпринтHero Bunko
Період випуску29 серпня 2014 — дотепер
Кількість томів14
Манґа
Автор
  • Нацу Хюґа
  • Іцукі Нанао
ІлюстраторNekokurage
ВидавецьSquare Enix
Інші видавціУкраїна Lantsuta
Аудиторіясейнен
ЖурналMonthly Big Gangan
Період випуску25 травня 2017 — дотепер
Кількість томів12
Манґа
Mao Mao no Kōkyū Nazotoki Techō
АвторНацу Хюґа
ІлюстраторМіноджі Курата
ВидавецьShogakukan
Аудиторіясейнен
ЖурналMonthly Sunday Gene-X
Період випуску19 серпня 2017 — дотепер
Кількість томів18
Телевізійний аніме-серіал
РежисерНоріхіро Наганума
СценаристНоріхіро Наганума
Композитор
  • Сатору Косакі
  • Кевін Пенкін
  • Аліса Окехадзама
Студія
Ліцензіат
МережаNNS (Nippon TV)
Період показу22 жовтня 2023 — дотепер
Кількість серій24

Монолог травниці (яп. 薬屋のひとりごと, Kusuriya no Hitorigoto, англ. The Apothecary Diaries) — японська серія ранобе, написана Нацу Хюґою та проілюстрована Токо Шіно. З 2011 року серіал публікується в Інтернеті на веб-сайті Shosetsuka ni Naro, створеному користувачами для публікації романів. Наступного року його придбало видавництво Shufunotomo, яке спочатку опублікувало серію як роман в одному томі у 2012 році, а потім як серію ранобе у 2014 році. Дія серії розгортається у вигаданій країні, змодельованій за зразком Імперського Китаю.

У 2017 році її було адаптовано до двох серій манґи: одну публікує Square Enix в журналі Monthly Big Gangan, а іншу — Shogakukan в журналі Monthly Sunday Gene-X. Прем'єра аніме-серіалу, створеного Toho Animation Studio та OLM, відбулася в жовтні 2023 року.

27 листопада 2023 року в Україні вийшов 1 том манґи від видавництва Lantsuta[4]. Станом на квітень 2024 вийшло вже 3 томи українською мовою.

Сюжет[ред. | ред. код]

Дія розгортається у вигаданій країні на основі Імперського Китаю часів династії Тан[5] і розповідає про Маомао, молоду дівчину, яка працює аптекаркою у кварталі червоних ліхтарів. Дівчину викрадають і продають до імператорського палацу як служницю. Однак вона все ще зберігає свою допитливу та ексцентричну особистість і планує працювати там, доки не закінчаться роки її рабства, не привертаючи нічиєї уваги. Одного дня до неї доходять чутки, що діти імператора тяжко хворі, і вона починає розслідувати причину, використовуючи свій аптекарський досвід, і успішно розгадує таємницю їхньої хвороби. Хоча вона має намір залишитися анонімною, її дії врешті-решт привертають увагу впливового євнуха, і незабаром вона починає розгадувати різні таємниці для мешканців внутрішнього палацу.

Персонажі[ред. | ред. код]

Маомао (яп. 猫猫)
Непоказна донька аптекаря, що живе на околиці міста, надає свої послуги столичному борделю та його куртизанкам. Після викрадення бандитами, які продають її до імператорського палацу для отримання прибутку, вона випадково втягується в палацову інтригу, використовуючи свої знання про отрути, медицину, рослини та основи хімії, щоб стати неофіційним судово-медичним патологоанатомом, а також фрейліною і дегустатором отрут для однієї з наложниць імператора. Хоча Джінші закоханий у неї, вона зовсім не відповідає йому взаємністю, часто дивиться на нього з огидою, обурюючись його способами втягнути її в інтриги палацу. Натомість вона воліє проводити час, випробовуючи на собі різні отрути та ліки. Попри це, вона часто допомагає йому розгадати будь-яку таємницю, на яку він звертає її увагу.
Джінші (яп. 壬氏)
Євнух, який керує більшою частиною адміністрації заднього палацу, де живуть наложниці імператора та їхній персонал. Його зовнішність приваблює як чоловіків, так і жінок, але його самого приваблює Маомао, єдина людина, яку він зустрів і яка не кохає його беззастережно. Пізніше з'ясовується, що Джінші не євнух, а лише прикидається ним, щоб приховати свою приналежність до молодшого брата імператора, щодня вживаючи анафродизіаки. За його обличчям ховається проникливий розум, який намагається збалансувати свої обов'язки перед імператором і водночас покращити власне становище в імператорському палаці.
Гао Шунь (яп. 高順)
Відданий помічник Джінші, часто підтримує його та Маомао.

Медіа[ред. | ред. код]

Роман[ред. | ред. код]

Спочатку серіал був опублікований Нацу Хюґою на веб-сайті Shōsetsuka ni Narō, створеному користувачами, у жовтні 2011 року. Видавець Shufunotomo придбав серію, а потім опублікував її на своєму випуску Ray Books як роман з одним томом 26 вересня 2012 року, проілюстрований Мегумі Мацуда[6].

Ранобе[ред. | ред. код]

У 2014 році Shufunotomo знову почав видавати серію, проілюстровану Токо Шіно. Цього разу він був опублікований як лайт-новела в їхньому видавництві Hero Bunko, який в основному складається з придбаних творів з Shōsetsuka ni Narō. Відтоді серія продовжувала отримувати більше томів із продовженням історії, на відміну від попередньої версії роману, яка мала лише один том. У листопаді 2020 року J-Novel Club оголосили, що ліцензували серію легких романів[7]. У жовтні 2023 року Square Enix оголосили, що випустять ранобе у друкованому вигляді[8].

Манґа[ред. | ред. код]

Манґа-адаптація Іцукі Нанао з ілюстраціями Некокураге почалася в 6-му випуску щомісячного журналу Square Enix Big Gangan за 2017 рік, який вийшов 25 травня 2017 року[9]. Square Enix збирають свої розділи в окремі томи. Перший том вийшов 25 вересня 2017 року. Станом на 29 вересня 2023 року вийшло друком 12 томів.

Альтернативна адаптація під назвою Kusuriya no Hitorigoto: Mao Mao no Kōkyū Nazotoki Techō (яп. 薬屋のひとりごと~猫猫の後宮謎解き手帳~, укр. Монолог травниці: Журнал таємниць внутрішнього палацу Маомао), проілюстрований Мінодзі Курата, розпочався в журналі Monthly Sunday Gene-X видавництва Shogakukan 19 серпня 2017 року[10]. Розділи збираються в окремі томи. Перший том вийшов 19 лютого 2018 року Станом на 19 березня 2023 року вийшло друком 18 томів.

Аніме[ред. | ред. код]

16 лютого 2023 року було анонсовано аніме-адаптацію. Виробництвом займаються Toho Animation Studio та OLM, режисером і автором сценаріїв є Норіхіро Наганума, а асистентом режисера є Акінорі Фудесака. Юкіко Накатані став дизайнером персонажів, а Сатору Косакі, Кевін Пенкін і Аліса Окехадзама написали музику[11][12]. Прем'єра серіалу відбулася 22 жовтня 2023 року на Nippon TV та його філіях[13].

Після виходу в ефір фінальної серії було оголошено, що серіал отримає другий сезон. Його прем'єра відбудеться у 2025 році[14].

Сприйняття[ред. | ред. код]

Продажі[ред. | ред. код]

«Монолог травниці» був шостим серед найбільш продаваних лайт-новел у 2019 році з 461 024 проданими примірниками[15]; п'ятою серією лайт-новел-бестселерів у 2020 році з 527 950 проданими примірниками[16]; і третьою серією бестселерів лайт-новел у 2021 році з 496 626 проданими примірниками[17].

Станом на листопад 2023 року франшиза (включно з лайт-новелою і двома адаптаціями манґи) має 27 мільйонів копій[18]. До січня 2024 року тираж франшизи перевищив 31 мільйон копій[19].

Критика[ред. | ред. код]

У своїй рецензії на перший роман для Anime News Network Ребекка Сільверман поставила йому загальну оцінку B, написавши: «Це приємне читання, яке з кожним разом стає все кращим, і якщо його темп надто швидкий, це компенсується взаємодією персонажів і розгортанням сюжету», хоча вона розкритикувала його за відсутність таємничих елементів, попри те, що він належить до жанру містики[20]. Сільверман також поставила другому роману оцінку B, і написала, що він «досі захоплює», і що «Маомао — чудова, хоча часом і різка героїня з характером; цікаво спостерігати за тим, як вона все більше і більше залучається до життя палацу»[21].

У своїй рецензії на перший том манґи-адаптації для Anime News Network Терон Мартін поставив йому загальну оцінку B+. Він високо оцінив ілюстрації, персонажів і використання історичних деталей, а також зазначив кілька подібностей з «Історією Сайункоку»[22]. Ребекка Сільверман написала рецензію на другий том манґи, та дала йому оцінку A-, назвала його «неймовірним» та відмітила що «ілюстрації дуже красиві, а Маомао — дійсно сильна героїня, а не стереотипна „сильна героїня“» і що її «тішить цілісність сюжету»[23].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. The Apothecary Diaries. Square Enix Manga & Books (англ.). Square Enix. Архів оригіналу за 8 квітня 2023. Процитовано 1 серпня 2020.
  2. The Apothecary Diaries. Square Enix Manga & Books (англ.). Square Enix. Архів оригіналу за 8 квітня 2023. Процитовано 1 серпня 2020.
  3. The Apothecary Diaries. Square Enix Manga & Books (англ.). Square Enix. Архів оригіналу за 8 квітня 2023. Процитовано 1 серпня 2020.
  4. Монолог Травниці. Том 1 (укр.). Lantsuta. Процитовано 13 квітня 2024.
  5. 薬屋の時代背景について. Shōsetsuka ni Narō (яп.). Natsu Hyūga. 16 серпня 2018. Архів оригіналу за 2 січня 2024. Процитовано 2 січня 2024. The models are from the Tang Dynasty, the era of Yang Guifei...The cultural level is set around the 16th century, but depending on the topic of the story, I sometimes run out of paper, and I try to use scientific knowledge up to around the 19th century
  6. 薬屋のひとりごと (яп.). Shufunotomo. Архів оригіналу за 19 листопада 2019. Процитовано 13 вересня 2020.
  7. Hodgkins, Crystalyn (14 листопада 2020). J-Novel Club Adds 5 Light Novels, 2 Manga. Anime News Network. Архів оригіналу за 25 серпня 2023. Процитовано 14 листопада 2020.
  8. Savill, Joel (20 жовтня 2023). Square Enix announce license for Apothecary Diaries light novels. Comics Beat. Архів оригіналу за 22 жовтня 2023. Процитовано 21 жовтня 2023.
  9. 「冴えカノ 恋メト」描き下ろしイラスト&小説が楽しめる付録がBGに. Comic Natalie (яп.). Natasha, Inc. 25 травня 2017. Архів оригіналу за 26 січня 2021. Процитовано 13 вересня 2020.
  10. 「BLACK LAGOON」レヴィB2タペストリーの応募者全員サービスがGXで. Comic Natalie (яп.). Natasha, Inc. 19 серпня 2017. Архів оригіналу за 13 серпня 2023. Процитовано 13 вересня 2020.
  11. 薬屋のひとりごと:2023年テレビアニメ化 TOHO animation STUDIO×OLM 悠木碧が猫猫に. Mantan Web (яп.). 16 лютого 2023. Архів оригіналу за 16 лютого 2023. Процитовано 16 лютого 2023.
  12. Pineda, Rafael Antonio (15 лютого 2023). The Apothecary Diaries Novels About Palace Intrigue Get 2023 TV Anime. Anime News Network. Архів оригіналу за 16 лютого 2023. Процитовано 16 лютого 2023.
  13. Mateo, Alex (7 липня 2023). The Apothecary Diaries Anime's Teaser Video Reveals New Cast Member, October Premiere. Anime News Network. Архів оригіналу за 15 липня 2023. Процитовано 7 липня 2023.
  14. The Apothecary Diaries Season 2 Announced for 2025 Premiere [UPDATED]. www.crunchyroll.com. Процитовано 23 березня 2024.
  15. Loo, Egan (27 листопада 2019). Top-Selling Light Novels in Japan by Series: 2019. Anime News Network. Архів оригіналу за 11 червня 2021. Процитовано 13 вересня 2020.
  16. Loo, Egan (29 листопада 2020). Top-Selling Light Novels in Japan by Series: 2020. Anime News Network. Архів оригіналу за 30 листопада 2020. Процитовано 16 лютого 2023.
  17. Loo, Egan (28 листопада 2021). Top-Selling Light Novels in Japan by Series: 2021. Anime News Network. Архів оригіналу за 29 листопада 2021. Процитовано 16 лютого 2023.
  18. 薬屋のひとりごと:累計2700万部突破 テレビアニメも人気で1カ月で300万部増. Mantan Web (яп.). 21 листопада 2023. Архів оригіналу за 21 листопада 2023. Процитовано 21 листопада 2023.
  19. Mateo, Alex (19 січня 2024). The Apothecary Diaries Franchise Adds 7 Million in Circulation Since Anime Premiered. Anime News Network. Архів оригіналу за 19 січня 2024. Процитовано 19 січня 2024.
  20. Silverman, Rebecca (4 березня 2021). The Apothecary Diaries LN 1. Anime News Network. Архів оригіналу за 23 жовтня 2021. Процитовано 23 жовтня 2021.
  21. Silverman, Rebecca (6 серпня 2021). The Apothecary Diaries LN 2. Anime News Network. Архів оригіналу за 23 жовтня 2021. Процитовано 23 жовтня 2021.
  22. Martin, Theron (20 грудня 2020). The Apothecary Diaries GN 1. Anime News Network. Архів оригіналу за 23 жовтня 2021. Процитовано 23 жовтня 2021.
  23. Silverman, Rebecca (10 лютого 2021). The Apothecary Diaries GN 2. Anime News Network. Архів оригіналу за 23 жовтня 2021. Процитовано 23 жовтня 2021.

Посилання[ред. | ред. код]