Моноцитарний ерліхіоз людини

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Моноцитарний ерліхіоз людини
Спеціальність інфекційні хвороби
Класифікація та зовнішні ресурси
DiseasesDB 31131

Моноцитарний ерліхіоз людини (англ. human monocytic ehrlichiosis) — інфекційна хвороба з групи ерліхіозів. Його спричинює Ehrlichia chaffeensis[en], яка уражає моноцити і макрофаги. Передається внаслідок укусу кліщів.

Етіологія[ред. | ред. код]

Ehrlichia chaffeensis[en]

Біологічна класифікація
Домен: Bacteria
Тип: Pseudomonadota
Клас: Alphaproteobacteria
Ряд: Rickettsiales
Родина: Ehrlichiaceae
Рід: Ehrlichia
Вид: E. chaffeensis

Генетичні дослідження підтверджують ендосимбіотичну теорію про те, що підгрупа цих організмів еволюціонувала, щоб жити в клітинах ссавців у мітохондріях, щоб забезпечити клітини клітинною енергією в обмін на захист та існування. Виробництво АТФ ерліхіями біохімічно ідентично тому, що в мітохондріях ссавців. Усі багатоклітинні еукаріоти мають мітохондрії у своїх клітинах, включаючи птахів, риб, рептилій, безхребетних, рослин і грибів, крім ссавців.

Епідеміологічні особливості[ред. | ред. код]

У США моноцитарний ерліхіоз людини зустрічається в південно-центральних, південно-східних і середньоатлантичних штатах, регіонах, де процвітають як білохвостий олень (Odocoileus virginianus), так і кліщі Amblyomma americanum.

Клінічні прояви[ред. | ред. код]

Найпоширенішими симптомами є гарячка, головний біль, нездужання та міалгії. Порівняно з гранулоцитарним анаплазмозом людини, висипання зустрічаються частіше. Тяжкість захворювання може варіюватися від легкої або безсимптомної до небезпечної для життя. Може виникнути ураження ЦНС. Також може розвинутися сепсис із септичним шоком, особливо у пацієнтів з ослабленим імунітетом.

Діагностика[ред. | ред. код]

Часто хворі не помічають укус кліща. Для пацієнтів, які живуть у районах з високою поширеністю хвороби та проводять час на свіжому повітрі, слід за наявності таких симптомів підозрювати хворобу. Серологічні дослідження можуть бути негативними в гострому періоді. Тому полімеразна ланцюгова реакція є основним методом лабораторної діагностики.

Лікування[ред. | ред. код]

Якщо є підозра на ерліхіоз, лікування не слід відкладати, очікуючи остаточного лабораторного підтвердження, оскільки швидка терапія доксицикліном була пов'язана з покращенням результатів. Рифампіцин застосовується під час вагітності та у пацієнтів з алергією на доксициклін.

Див. також[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Dumler JS, Madigan JE, Pusterla N, Bakken JS (July 2007). «Ehrlichioses in humans: epidemiology, clinical presentation, diagnosis, and treatment». Clin. Infect. Dis. 45 (Suppl 1): S45–51. (англ.)
  • Hamburg BJ, Storch GA, Micek ST, Kollef MH (March 2008). «The importance of early treatment with doxycycline in human ehrlichiosis». Medicine. 87 (2): 53–60. doi:10.1097/MD.0b013e318168da1d. PMID 18344803. S2CID 2632346 (англ.)
  • Schutze GE, Buckingham SC, Marshall GS, et al. (June 2007). «Human monocytic ehrlichiosis in children». Pediatr. Infect. Dis. J. 26 (6): 475–9. doi:10.1097/INF.0b013e318042b66c. PMID 17529862. S2CID 1191660 (англ.)

Посилання[ред. | ред. код]

  • Human Monocytic Ehrlichiosis (HME) [1] (англ.)