Міжштатна автомагістраль 35

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Міжштатна автомагістраль 35
Interstate 35

Вид на виїзд 182 з північної смуги міжштатної автомагістралі 35 в окрузі Серро-Гордо, штат Айова
Загальні дані
Країна США США
Мережа Interstate Highway System, Missouri State Highway Systemd і Kansas State Highway Systemd
Номер I-35
Штат Техас, Оклахома, Канзас, Міссурі, Айова, Міннесота
Завершено 1982[1]
Відкрито 1956
Довжина 2,525.16 км[2]
Напрямок південь-північ
початок US 83 Ларедо
кінець MN 61 Дулут
З'єднання Ларедо, Дулут
Міста Ларедо, Дулут
OpenStreetMap r366130  ·R

Траса Interstate 35
CMNS: Міжштатна автомагістраль 35 у Вікісховищі

Міжштатна автомагістраль 35 (Interstate 35, I-35) — головна міжштатна автомагістраль у центральній частині США. Як і більшість міжштатних автомагістралей, які закінчуються п’ятіркою, це основний маршрут, що пролягає з півночі на південь. Він простягається від Ларедо, штат Техас, біля кордону з Мексикою до Дулута, штат Міннесота, на шосе штату Міннесота 61, і 26-й авеню на схід.[3] Шосе розпадається на I-35E та I-35W у двох окремих місцях: метроплекс Даллас — Форт-Верт у Техасі та в містах-побратимах Міннесоти Міннеаполіс–Сент-Пол.

Завдовжки 1568 миль (2523 км) I-35 є дев’ятою за довжиною міжштатною магістраллю після I-94, і третьою за довжиною міжштатною магістраллю з півночі на південь після I-75 та I-95. Незважаючи на те, що цей маршрут зазвичай вважається автомагістраллю, яка пролягає від кордону до кордону, ця магістраль не з’єднується безпосередньо з жодним з міжнародних кордонів. Південна кінцева станція I-35 — це світлофор на вулиці Ідальго в Ларедо, штат Техас, неподалік від кордону з Мексикою. Мандрівники, які прямують на південь, можуть проїхати одним із двох платних мостів через річку Ріо-Гранде та кордон або прямо до Міжнародного мосту Хуареса-Лінкольна, або через міжштатну автомагістраль 35-A (автобус I-35-A) через центр міста Ларедо до Ворота до Міжнародного мосту Америки. На півночі I-35 закінчується в Дулуті, штат Міннесота, зі сполученням із Канадою від кінцевої зупинки міжштатної автомагістралі через MN 61 до Гранд-Портедж, або на північ до кордону в Інтернешнл-Фоллс, Міннесота, через американський маршрут 53 (US 53) у Дулуті.

Крім районів Даллас–Форт-Ворт і Міннеаполіс–Сент-Пол, до основних міст, які з’єднує I-35, належать (з півдня на північ) Сан-Антоніо, Остін штат Техас, Оклахома-Сіті Оклахома, Вічіта Канзас, Канзас-Сіті, Міссурі і Де-Мойн, штат Айова.

Вид з частини магістралі I-35 в Канзасі
I-35 починається на цьому світлофорі в Ларедо, Техас
I-35 у Голдсбі, штат Оклахома, на 102-й милі
Північна кінцева точка I-35 знаходиться на цьому перехресті з Лондон-роуд (MN 61) у Дулуті, Міннесота, на фоні озера Верхнє.

Опис маршруту[ред. | ред. код]

Техас[ред. | ред. код]

I-35, що прямує на північ, починається на перехресті з дорожніми сигналами з автобусом. I-35-A в Ларедо, Техас, на північ від Ріо-Гранде та міжнародного кордону між Мексикою та США. Він має 17 миль (27 км) одночасно з US 83. Через округи Вебб, Ла Саль і Фріо він має переважно північно-північно-східний курс, повертаючи більш на північний схід навколо Мура[3]. Потім він перетинає кути округів Медіна та Атаскоза перед входом у округ Бексар та Сан-Антоніо.

I-35 називається швидкісною автострадою Pan Am у Сан-Антоніо. Там вона короткочасно збігається з I-10 (з нею US 87) і I-410, і вона служить північною кінцевою станцією I-37. I-35 прямує з міста на північний схід у напрямку до столиці штату Остін.

Оклахома[ред. | ред. код]

В Оклахомі траса I-35 пролягає від Ред-Рівер на кордоні Техасу до межі штату Канзас поблизу Брамана. Він проходить через або поряд з багатьма великими містами штату. З півдня на північ ці міста включають Ардмор, Полс-Веллі, Перселл, Норман, Мур, Оклахома-Сіті та Едмонд. У центрі Оклахома-Сіті магістраль I-35 має важливе перехрестя з трасою I-40 і входить у магістраль I-235 через північну центральну частину міста, оскільки інтенсивний рух рухається через місто до північної частини штату.

Канзас[ред. | ред. код]

Між лінією штату Оклахома та Емпорією I-35 є частиною магістралі Канзас. Ця ділянка міжштатної автомагістралі обслуговує штат Вічіта та проходить через район Флінт-Гіллз. В Емпорії I-35 розгалужується на власному шляху. Ця безкоштовна ділянка автомагістралі I-35 забезпечує доступ до Оттави перед в’їздом у агломерацію Канзас-Сіті, де вона обслуговує округ Джонсон і Канзас-Сіті, штат Канзас.

Слід зазначити, що на маршруті в кількох точках між Кассодаєм і Емпорією на Флінт-Хіллс можна знайти ґрунтові під’їзні шляхи, які забезпечують прямий під’їзд без пандусу для вантажівок для перевезення худоби, в будь-якому напрямку вздовж шосе.

Міссурі[ред. | ред. код]

I-35 в'їжджає в Міссурі за дві милі (3,2 км) на південний захід від центрального ділового району Канзас-Сіті як шестисмугове шосе. Після злиття з Southwest Trafficway і Broadway вона стає восьмисмуговою і продовжує рух на північ до центру Канзас-Сіті, де служить західною та північною частинами автомагістралі в центрі міста. Уздовж північного краю кільця I-35 з’єднується з I-70 безпосередньо на захід від Бродвею та має шість смуг руху з обмеженням швидкості 45 миль/год (72 км/год). Після виходу з кільця починається I-29, одночасно з I-35. Дві міжштатні автомагістралі разом перетинають річку Міссурі по мосту Бонда.

Після перетину річки I-29 і I-35 розділилися. I-35 прямує на північ до Камерона, штат Міссурі, а потім продовжує рух на північ до межі штату Айова.

Айова[ред. | ред. код]

У південних частинах штату I-35 більшу частину свого шляху проходить паралельно US 69.

У Де-Мойні траса I-35 перетинається з трасою I-80 на 12 миль (19 км). Конкуренція проходить на північний захід від центральної частини міста. На виїзді 127 з I-80 перекриття повертає на схід і закінчується на виїзді 137 через розв’язку з I-235.

На північ від Де-Мойна I-35 в основному паралельна US 69, перетинаючи величезну сільську територію Айови.

I-35 є частиною Алеї Святих між Кліар Лейк і Сент-Полом, Міннесота. Було завершено будівництво чотирисмугового сполучення між Кліар Лейк і I-380 у Ватерлоо, штат Айова.

Міннесота[ред. | ред. код]

У Медфорді, Міннесота, рампи ведуть до кільцевих розв’язок, а не до стандартних перехресть[4]. Це перша ділянка в штаті, пов’язана з великою магістраллю, де використовуються кільцеві розв’язки.

I-35 знову розпадається на I-35W і I-35E в районі Міннеаполіс–Сент-Пол. Послідовність нумерації миль і виїздів продовжується вздовж I-35E. На одному крутому повороті на I-35W біля перехрестя з I-94 водіям рекомендується знизити швидкість до 35 миль/год (56 км/год) (хоча багато водіїв можуть підтримувати обмеження швидкості 55 миль/год (89 км/год)). Неможливо проїхати від західної I-94 до північної I-35W, від південної I-35W до східної I-94, і навпаки, не вдаючись до поверхневих вулиць.

Історія[ред. | ред. код]

Деякі частини I-35 в Оклахома-Сіті вже були побудовані в 1953 році, до того, як була створена міжштатна система[5]. Через Норман, штат Оклахома, у червні 1959 року відкрилася міжштатна автомагістраль. У Мурі вона р роз'єднується на дві частини: північна половина, що сполучала Мур з Оклахома-Сіті, відкрита в січні 1960 року. Південна половина, що з’єднувала її з Норманом, була відкрита для руху в Червень 1967[6].

I-35 через Оклахому здебільшого проходить паралельно US 77. Це значною мірою завдяки зусиллям міст Віннвуд, Паолі та Вейн, які боролися за те, щоб I-35 була якомога ближчим до US 77. Це вдалося завдяки погрозам губернатора Генрі Беллмона побудувати платну дорогу замість I-35, а також законодавство, яке забороняє витрачати державні кошти на міжштатну автомагістраль, якщо вона розташована на відстані більше ніж однієї милі (1,6 км) від американської дороги[7].

I-35 було завершено в Оклахомі в 1971 році, коли частини міжштатної автомагістралі, що проходять через округ Картер та округ Маррі, були відкриті для руху[5].

Остання ділянка I-35 (як спочатку планувалося) відкрилася в північно-центральній Айові, між Мейсон-Сіті та US 20 біля Айова-Фоллс. Цей сегмент було відкладено через деякі суперечки. Спочатку I-35 мав пролягати по трасі US 69 від Де-Мойна до кордону з Міннесотою, але бізнес-спільнота Мейсон-Сіті лобіювала перенесення маршруту ближче до їхнього міста. 1 вересня 1965 року трасу було змінено на паралельну US 65 через північну Айову, що наблизило шосе до Мейсон-Сіті. Це створило довгий діагональний відрізок через округи Райт і Франклін. Місцеві фермери заперечували проти того, щоб їхні ферми розділили на трикутні частини, і в результаті судовий процес затримав I-35 на кілька років. Рішення від листопада 1972 року відхилило позов, поданий фермерами, і було дозволено продовжити роботу останнього сегменту I-35, який зрештою був відкритий у 1975 році.

Міст Пасео через річку Міссурі в Канзас-Сіті, штат Міссурі, був замінений двопролітним вантовим мостом Крістофера С. Бонда в грудні 2010 року[8].

Основні перетини[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Gyure, Joseph. Interstate 35 dramatically changed Waco's face. Waco Tribune-Herald. Архів оригіналу за 12 січня 2006. Процитовано 10 січня 2006.
  2. Staff (31 жовтня 2002). Table 1: Main Routes of the Dwight D. Eisenhower National System of Interstate and Defense Highways as of October 31, 2002. Route Log and Finder List. Federal Highway Administration. Процитовано 28 березня 2007.
  3. Texas Official Travel Map (Карта). Texas Department of Transportation. 2006.
  4. Staff (September 2004). Excellence in Highway Design 2004. Focus: Accelerating Infrastructure Innovations. Federal Highway Administration. 21 (8). ISSN 1060-6637. FHWA-HRT-04-029. Архів оригіналу за 10 червня 2010. Процитовано 12 лютого 2006.
  5. а б Cockerell, Penny (29 червня 2006). 50 Years: As the intersection of Interstates 35, 40, and 44, Oklahoma is at America's crossroads. The Daily Oklahoman. Oklahoma City. с. 2A.
  6. Medley, Robert (29 червня 2006). Highways continue to drive economy. The Daily Oklahoman. Oklahoma City. с. 1D.
  7. McNichol, Dan (2006). The Roads that Built America: The Incredible Story of the U.S. Interstate System. New York: Sterling. ISBN 1-4027-3468-9.[сторінка?]
  8. Jansen, Meghan (17 грудня 2010). All Interstate 29/35 Ramps and Lanes Open Tomorrow: On-Budget and Six Months Ahead of Schedule (Пресреліз). Missouri Department of Transportation. Архів оригіналу за 20 березня 2012. Процитовано 27 листопада 2011.