Наруто (Токушіма)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Наруто
Прапор
Наруто (Токушіма). Карта розташування: Японія
Наруто (Токушіма)

34°10′21″ пн. ш. 134°36′31″ сх. д.H G O

Регіон Шікоку
Префектура Токусіма
Код 36202-6
Площа 135,46 км²[1]
Населення 60 663 осіб
(Станом на 1 серпня 2012)
Густота 448 осіб/км²
Зв'язок Офіційна сторінка
проєкт

На́руто (яп. 鳴門市, なるとし, МФА[naɾuto ɕi̥]?) — місто в Японії, в префектурі Токусіма. Розташоване в північно-східній частині префектури, на південно-східному березі Внутрішнього Японського моря. Виникло на основі містечка раннього нового часу. Отримало статус міста 1947 року. Площа становить 135,46 км². Станом на 1 серпня 2012 року населення складало 60 663 осіб, густота населення — 448 осіб/км². Основою економіки є сільське господарство і фармацевтична промисловість.

Географія[ред. | ред. код]

Наруто розташований на сході острова Сікоку, на південно-східному березі Внутрішнього Японського моря. Північна частина міста омивається Харімським морем, а східна — водами протоки Наруто. До складу Наруто входять прибережні острови Оґе, Така та Сімада. Центральною частина міста протікає річка Муя.

Через Наруто проходить японська залізниця JR, 11-а та 28-а державні автомагістралі. Після будівництва мосту Онаруто в 1985 році місто сполучилося із сусіднім островом Авадзі, а після спорудження Великого мосту Акаші між Авадзі та островом Хонсю в 1998 році, з'єдналося дорогою із віддаленим містом Кобе. З 2002 року між Наруто та сусіднім Такамацу діє швидкісна автострада.

Історія[ред. | ред. код]

Історичним центром Наруто є місцевість Муя. В 8 — 11 століттях вона відігравала роль транспортної зв'язки між столичним регіоном Кінай та провінцією Ава. 1588 року землі цієї провінції дісталися самурайському роду Хачісука, який звів в містечку Муя замок Окадзакі. Протягом періоду Едо, це містечко виросло у великий промисловий центр, який займався виробництвом солі, фарбників та ліків.

15 березня 1947 року, шляхом об'єднання містечок Наруто, Муя, Сето та одного села Сатоура[2], утворилося місто Мейнан[3], яке за два місяці було перейменовано на Наруто. Згодом до складу міста увійшли сусідні села Оцу[4] (1955), Кіта-Нада[5] (1956) та містечко Оаса[6] (1967).

Економіка[ред. | ред. код]

Основою господарства Наруто є сільське господарство і фармацевтична промисловість. Головними сільськогосподарськими культурами є такуан, батат, редька, лотос, груша. В районі протоки Наруто розвинене рибальство та вирощування молюсків. В прибережних районах міста прибутковою галуззю є туризм. Тут розташовані музей моста Онаруто та міжнародний музей кераміки Оцука, головне синтоїстьке святилище провінції Ава — Святилище Оасахіко, буддистські паломницькі центри — монастирі Рьодзендзі та Ґокуракудзі.

Під час Першої світової війни на території Наруто знаходився концентраційний табір для німецьких полонених. На його базі був відкритий Музей німецької культури.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Інститут географії Японії. 2010.10.1
  2. містечка Наруто повіту Ітано (板野郡鳴門町)
    містечка Муя (日撫養町)
    містечка Сето (瀬戸町)
    села Сатоура (里浦村).
  3. яп. 鳴南市, めいなんし, мейнан-сі.
  4. яп. 大津村
  5. яп. 北灘村.
  6. яп. 大麻町.

Джерела та література[ред. | ред. код]

Наруто (Токушіма) // 『日本大百科全書』 [Енциклопедія Ніппоніка]. — 第2版. — 東京: 小学館, 1994—1997. — 全26冊. (яп.)

Посилання[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Наруто (Токушіма)