Нар (верблюд)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Camelus Шаблон:Select species
F1 hybrid (tülü)
Біологічна класифікація edit
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клада: Синапсиди (Synapsida)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Парнокопитні (Artiodactyla)
Родина: Верблюдові (Camelidae)
Триба: Camelini
Рід: Верблюд (Camelus)
Вид:

Нар — це гібрид двогорбого верблюда ( Camelus bactrianus ) між одногорбим верблюдом ( Camelus dromedarius ). Це потомство самця двогорбого верблюда та самки одногорбного верблюда.

Імена

[ред. | ред. код]

Нари мають різні назви залежно від зони та мови. Деякі назви включають туркоман, тюлу, бухт, нар, інер, івер, майен, бертуар, ямл, дромано та дромель.[ <span title="This claim needs references to reliable sources. (November 2022)">потрібна цитата</span> ]

Самець двогорбого верблюда спаровується з самкою дромадера

Верблюд тюлу — це порода верблюдів, отримана в результаті спаровування самця двогорбого верблюда з самкою одногорбого верблюда . Цю породу іноді називають Нар . Отриманий верблюд більший, за двогорбого або одногорбого верблюда, і традиційно використовувався як тяглова твариниа . Ця порода верблюдів також використовується у верблюжій боротьбі . Верблюди Тюлу мають один великий горб. 

Хорасан

[ред. | ред. код]

Хорасанські верблюди — міцна двогорба порода помісь аравійських і середньоазіатських видів. Вони були поширені в караванах стародавньої Персії . [1]

Характеристики

[ред. | ред. код]

Як правило, гібрид двогорбого і одногорбого верблюда називається Нар . Зазвичай він має один великий горб, іноді трохи розділений, і більший за обох батьків, досягаючи 230 сантиметрів на плечах і до 1 тонни ваги . Цей тип верблюда надзвичайно міцний і корисний для важкої роботи, такої як оранка та перенесення вантажів. Як правило, він слухняний, ручний і плідний.  Його також використовували у війні турки-османи.

Чисті гібриди верблюда в основному зустрічаються на росії, в Ірані, Афганістані, Туреччині ; але їх також можна знайти в Саудівській Аравії, Туркменістані та Казахстані також.

Нара можна додатково гібридизувати. Самка Нара може спаритися з самцем двогорбого верблюда: результатом є B1. Як правило, він має два горби, він швидший, ніж звичайний двогорбий верблюд, і сильніший, ніж одногорбий. Він може ходити по снігу, льоду та бруду і підходить навіть для гірських стежок; цей тип можна зустріти в основному в Казахстані.\

Коли самиця Нар спарюється з одногорбим верблюдом, результатом є одногорбий B1, трохи сильніший одногорбгий і рідкісний тип на сьогоднішній день. 

Інші верблюдові гібридизації

[ред. | ред. код]

Список літератури

[ред. | ред. код]
  1. Amanat, Abbas (2019). Iran: a modern history. New Haven. с. 18. ISBN 978-0-300-24893-7. OCLC 1090852958.
  2. Lescrauwaet Vandenabiile; Anne-Cathèrine Marie Marc (1 Oct 1997). Primera cruza interespecífica de Llama (Lama glama) y Guanaco (Lama guanicoe) como opción innovadora en la ganadería productiva de la Región de Magallanes, Chile. Observatorio para la Innovación Silvoagropecuaria y la Cadena Agroalimentaria. Процитовано 18 Nov 2021.

Зовнішні посилання

[ред. | ред. код]

Шаблон:Mammal hybridsШаблон:Camelids