Національне шосе 1 (Японія)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Національне шосе 1

Національне шосе 1 в Чігасакі, Канагава, Японія.
Загальні дані
Країна  Японія
Мережа national highway of Japand
Номер 1
Відкрито 1952
Довжина 760.9 км
Напрямок східзахід
початок Токіо
кінець Осака
Дорожнє покриття асфальтобетон
OpenStreetMap r32989  ·R
Мапа

CMNS: Національне шосе 1 у Вікісховищі

Національне шосе 1 (яп. 国道1号, Kokudō Ichi-gō) — головна магістраль на острові Хонсю в Японії. З’єднує Чюо, Токіо, в регіоні Канто, з містом Осака, префектура Осака в регіоні Кінкі, проходячи через регіон Тюбу. Слідує за старим східноморським шляхом на захід від Токіо до Кіото, а старого Кьо Кайдо звідти до Осаки. Між Токіо та префектурою Айті вона проходить паралельно швидкісній автостраді Томей; звідти до префектури Міе, швидкісною автострадою Хіґасі-Мейхан, а з префектури Сіга до Осаки, швидкісною автострадою Мейсін. Її загальна довжина становить 760,9 кілометра. На східній кінцевій станції в Ніхонбасі, Чуо, Токіо, з’єднується з національними маршрутами 4, 6, 14, 15, 17 і 20. На західній кінцевій станції в Умеда, Кіта-ку, Осака, де з’єднується з маршрутами 2, 25, 26 та іншими магістралями.

Національний маршрут 1 з’єднує Токіо з важливими столицями префектур Йокогама (префектура Канагава), Сідзуока, Нагоя (префектура Айчі), Оцу (префектура Сіга), Кіото та Осака[1][2]. Це сучасне втілення досучасного Tōkaidō.

Історія[ред. | ред. код]

Національна дорога 1 і швидкісна дорога Томей, що пролягають паралельно одна одній на березі затоки Суруга поблизу гори Фудзі в префектурі Сідзуока

Національному шляху 1 передував Токайдо між Токіо та Кіото та старий Кіо Кайдо з Кіото до Осаки. Будівництво дороги здійснювалося за розпорядженням першого сьогуна періоду Едо Токугави Іеясу. Він сполучав стару столицю Японії, Кіото, з новою столицею Токугави, Едо. Поштові станції Токайдо, відомі японською мовою як сюкуба, були зображені гравцем Утаґавою Хіросіґе на його гравюрі укійо-е П’ятдесят три станції Токайдо»[3].

У 1919 році було прийнято перший Акт про дороги, який встановлював шосе, яке також називають Національним маршрутом 1 між Токіо та містом Шінгу в префектурі Вакаяма, частково вздовж поточного маршруту[4]. 4 грудня 1952 року Кабінет міністрів Японії визначив маршрут як Основну національну магістраль 1 між Токіо та Осакою, встановивши магістраль майже повністю за її поточним маршрутом. 1 квітня 1965 року маршрут був перейменований як Загальний національний маршрут 1.

Дивись також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  • Media related to Category:Route 1 (Japan) at Wikimedia Commons

Примітки[ред. | ред. код]

  1. title (яп.). Kinki Regional Development Bureau, Ministry of Land, Infrastructure, Transport and Tourism. Процитовано 26 листопада 2010.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  2. title (яп.). Kinki Regional Development Bureau, Ministry of Land, Infrastructure, Transport and Tourism. Процитовано 26 листопада 2010.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  3. Leanne (8 травня 2020). Travelling Hiroshige’s “The 53 Stations of Tokaido” Road. Voyagpon. Процитовано 18 грудня 2020.
  4. 東海道の起源 [Origin of the Tōkaidō] (яп.). Shizuoka National Highway Office. 12 березня 2020. Процитовано 12 грудня 2020.