Ньїредьхаза-Мішкольцька операція

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ньїредьхаза-Мішкольцька операція
Будапештська операція
Німецько-радянська війна
Гренадери Ваффен-СС на марші. Угорщина, 14 листопада 1944
Гренадери Ваффен-СС на марші. Угорщина, 14 листопада 1944

Гренадери Ваффен-СС на марші. Угорщина, 14 листопада 1944
Дата: 11 листопада3 грудня 1944
Місце: Центральна Угорщина
Результат: незначний успіх Червоної армії
Сторони
СРСР СРСР
Румунія Румунське королівство
Третій Рейх Третій Рейх
 Угорщина
Командувачі
Союз Радянських Соціалістичних Республік Родіон Малиновський
Союз Радянських Соціалістичних Республік Михайло Шумилов
Союз Радянських Соціалістичних Республік Іван Манагаров
Союз Радянських Соціалістичних Республік Сергій Трофименко
Союз Радянських Соціалістичних Республік Сергій Горюнов
Третій Рейх Йоганнес Фріснер
Угорщина Йозеф Гешлені
Військові формування
2-й Український фронт
4-та румунська армія
Група армій «Південь»
* 6-та армія
* 3-тя угорська армія

Ньїредьхаза-Мішкольцька операція — фронтова наступальна операція радянських військ правого крила 2-го Українського фронту в ході Будапештської операції за часів німецько-радянської війни. Операція, разом з діями лівого крила фронту стала першим етапом великої битви за столицю Угорщини й тривала з 11 листопада до 3 грудня 1944 року.

Зміст[ред. | ред. код]

Вранці 11 листопада 1944 року після потужної артпідготовки танкові частини Червоної армії в районі міста Цегледа перейшли в наступ. На цій ділянці фронту їм протистояла німецька армійська група «Фреттер-Піко». Після запеклих боїв радянські війська прорвали оборону на ділянках 46-ї піхотної дивізії та 4-ї поліцейської дивізії СС і просунулися в район на південь від Тапіосент — Мартон. Червоною Армією були взяті під контроль населені пункти Тапіоселе, Тапіодьердьє і Ясладань. Війська 57-го корпусу Вермахту були змушені відійти на рубіж Ілле — Гомбо — Тапіошаг — Фармош — Яскішер — Пель.

12 листопада на ділянці між Мезокерештешом і річкою Хейе 7-й механізований корпус і 5-й гвардійський кавалерійський корпус Червоної Армії розпочали наступ у загальному напрямку на Мішкольц.

18 листопада кінно-механізована група Плієва захопила важливий транспортний вузол Дєндєш. Бої за утримання міста продовжувалися і 19 листопада.

20 листопада силами восьми дивізій і двох танкових бригад за підтримки артилерії і штурмової авіації радянські війська розпочали наступ з району Ужгорода.

В районі міста Мішкольц Червона армія зустріла потужний опір німецьких військ. Проти 11 радянських стрілецьких дивізій і 1 механізованого корпуса оборону тримали 1 гірська і 2 піхотних дивізії Вермахту. Коли бойові дії перейшли в передмістя Мішкольца, розпочалося повстання понад 20-ти тисяч робітників місцевих промислових підприємств. Повсталі, переважно в нічний час, здійснювали напади на німецькі позиції в місті. Загалом бої за Мішкольц тривали 11 днів. 3 грудня 1944 року Червоній армії вдалося повністю оволодіти містом.

Таким чином, станом на початок грудня радянські війська змогли вийти на підступи до Будапешта зі сходу, а на правому крилі фронту — в район гір Бюкк і Матра, але основна задача оволодіти угорською столицею обходом з півночі залишилася не виконаною.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Виноски
Джерела

Посилання[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]