Обговорення:Бій під Хішамом

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Це сторінка обговорень та пропозицій для статті Бій під Хішамом

Ця стаття створена шляхом розділення статті, або використання частини вмісту зі статті ПВК Вагнера.

консультації[ред. код]

стаття намічається чималенка, тема актуальна і трішки контраверсійна - тож започатковую робочі консультації, на перспективу і щоб уникнути конфліктності

щодо назви[ред. код]

З нею погарячкував, хоча і битві - тота подіяявно не відповідає. Як на мене є ще кілька варіантів:

  • Рейд
  • Бій
  • Сутичка

— Це написав, але не підписав користувач Когутяк Зенко (обговореннявнесок).

Перейменував поки на Бій під Хашшама, а далі буде видно. Кращі пропозиції вітатимуться. --VoidWanderer (обговорення) 15:08, 14 лютого 2018 (UTC)[відповісти]
Надіюсь, що це робоча, але ще неостаточна назва. Дякую.--85.177.58.244 10:13, 16 лютого 2018 (UTC)[відповісти]
Пропонуйте більш точну назву. Це я без іронії, робота над формулюваннями у нас дуже слабка, і всі поради вітаються. --VoidWanderer (обговорення) 20:58, 19 лютого 2018 (UTC)[відповісти]
Пропоную "Бійня при Хішамі". Бо це був не "бій", а погром, розгром, гра в одні ворота, що завгодно ще, але не бій.--vityok (обговорення) 11:57, 23 лютого 2018 (UTC)[відповісти]

І ще щодо назви. Треба вже дійти згоди як той НП зветься:

може іще якось?--vityok (обговорення) 12:17, 23 лютого 2018 (UTC)[відповісти]

Я керувався опублікованими джералами, коли перейменував всюди на Хішам:
--VoidWanderer (обговорення) 12:30, 23 лютого 2018 (UTC)[відповісти]

Преамбула[ред. код]

Логічна пов'язаність викладу ("хто, що, де, коли, як, чому, за яких обставин...") - дуже багато суттєвих зауважень.

1. ХТО : це був не просто "загін ПВК "Вагнера", це була ударна бронетанкова група - танки, бмр-бтр, гармати, мобільні міномети залпового вогню. Всі вони першими і разом відкрили вогонь ("артпідготовка" наступу).

2. ЩО : З російського боку — це був не БІЙ "зненацька", це був наступ-напад на базу-штаб курдських сил і США, який вже давно планувався-готувався та мав кілька попердніх спроб.
"Мародерський рейд" зовсім невірний вираз - і за стилем і за змістом. Мародерство - це прийшов, схопив та пішов. В даному разі була мета витіснити США і курдів з території, захопити і експлуатувати нафтоносні поля. З боку США це була оборона, про що офіційно сказав міністр оборони Дж.Меттіс.

3. ЧОМУ, для чого : Про конкретні цілі — це взагалі припущення, спекуляції. Оглядачі писали про ціль - а) розбити американців та захопити у полон їх штабних офіцерів (заручників), зробивши цим б) "президентську передвиборчу рекламу" Путіну у РФ в) примусити уряд США поступитися Санкціями та Україною, та взагалі визнати роль РФ як "світової супердержави". - Це вам не просто "віджати нафтоперегонний заводик для компанії Пригожіна".

4. СТИЛЬ, Нелогічність виразів :

  • «ця сутичка стала показово-демонстративним елементом у сирійській військовій кампанії» — з чого боку вона «демонстративна», Росії чи США? Це не "сутичка" - здається, що автор не зовсів вірно оцінює про що пише.
  • «один з епізодів громадянської війни в Сирії» — якщо автор не розумє — це момент протиборства путінського режиму у глобальній гібридно-гарячій війні з Заходом та США. Саме так це розглядає путінський штаб і саме так цей російський визов сприйняли США і нарешті дали на нього гідну відповідь.
  • «відносного затишшя на цій ділянці сирійського фронту» — це обумовлений («легитимний») кордон між сторонами - русло ріки Євфрат. Він не тільки сухопутний, але й повітряний. РФ напередодні відкрито (про це було у змі) погрожувала, що буде збивати літакі коаліції, якщо вони перетинуть цю лінію. Звичайно, РФ порушила домовленності, захопивши плацдарм на лівому березі р.Євфрат.

5.Посилання на АД : мені здається безвідповідальним давати виноску на фразу з "показовим елементом" на "збірну солянку" великого та строкатого інтерв'ю журналіста К.Гостєва (Радіо Свобода) з такими «авторитетами воєнної думки» як Кирилл Михайлов та ін.

Мені здається автор зовсім не читав АД. Скрізь експертами повторюється - у Путінського режиму із-за санкцій вичерпуються матеріальні джерела, йому та Ірану ні на що утримувати режим Асада, пітрібні РЕСУРСИ. Газові родовища південної Сирії, що після розділу територій дісталися режиму Асада - експортувати газ звідти технічно складно, неможливао. Отже економічна ціль цього нападу - захоплення нафтородовищ північної території (яка за домовленістю під контролем курдів і США) для фінансування режиму Асада. Це тільки основний економічний мотив.

Далі, у тексті розділу =Передумови= я бачу дуже багато «води». Немає ніякого бажання коментувати.--85.177.58.244 09:36, 16 лютого 2018 (UTC)[відповісти]

Дякую за уточнення. Одразу маю прояснити найголовніший момент — стаття все ще є у стадії написання. Деякі речі в ній не переглядалися зовсім, а деякі були лише мінімально приведені до якогось більш-менш пристойного вигляду.
В рамках приведення до того самого більш-менш пристойного вигляду це саме моя правка була про один з епізодів громадянської війни в Сирії. Причина? Це фактично правильно і не вимагає підкріплення джерелами. А от один з епізодів російсько-американського протистояння у громадянської війни в Сирії — хоча це ніби й «саме собою очевидне», і правильно сказане — в ідеалі вимагає підтвердження джерелами. Думаю, пояснювати не треба — формально там Росія та США співпрацюють, хоча й очевидно що під столом дають (чи хочуть дати) одне одному стусанів ногами. --VoidWanderer (обговорення) 10:42, 16 лютого 2018 (UTC)[відповісти]