Опинись у моїй шкірі (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Опинись у моїй шкірі
Under the Skin
Жанр фантастичний
трилер
Режисер Джонатан Глейзер
Продюсер Нік Уекслер
Джеймс Вілсон
Джилліан Беррі
Олександр О'Ніл
Сценарист Джонатан Глейзер
Волтер Кемпбелл
На основі роману Мішеля Фейбера «Опинись у моїй шкірі»
У головних
ролях
Скарлетт Йоганссон
Оператор Ден Лендін
Композитор Міка Леві
Монтаж Пол Уоттс
Кінокомпанія Film4
Дистриб'ютор A24 Films
Тривалість 108 хв.
Мова англійська
Країна Велика Британія Велика Британія
Швейцарія Швейцарія
Рік 2013
Дата виходу Велика Британія Велика Британія — 14 березня 2014
США США — 4 квітня 2014
Україна Україна — 31 липня 2014
IMDb ID 1441395
Рейтинг IMDb: 7.4/10 stars[1]
MPAA: R[1]
Офіційний сайт

«Опинись у моїй шкірі» (англ. Under the Skin) — науково-фантастична драма режисера Джонатана Глейзера, що вийшла у 2013 році. Сценарій фільму написаний на основі однойменного роману Мішеля Фейбера[2]. Головну роль у стрічці отримала голлівудська акторка Скарлетт Йоганссон. Вона зіграла жінку, яка полює за чоловіками, хоча її мотиви не розкриваються для глядача аж до самого кінця.

Прем'єра фільму відбулася на фестивалі в Теллуриді, а пізніше — на Венеційському кінофестивалі[3][4]. Стрічка отримала схвальні відгуки критиків, які, втім, розійшлися у думці щодо тематики фільму. Одні висловили припущення, що «Опинись у моїй шкірі» піднімає гендерні питання, інші були впевнені, що фільм має в основі фантастичну складову[5].

В український прокат фільм вийшов 31 липня 2014 року, майже через рік після світової прем'єри. Стрічка стала комерційним провалом і не змогла окупити бюджет[6].

Опис[ред. | ред. код]

Щодня трасою Единбург-Глазго їздить старе авто, а в ньому — брюнетка з величезними зеленими очима. Вона підбирає автостопщиків — здорових і потужних чоловіків. Те, що відбувається далі, шокує і змушує замислитися про справжні наміри дівчини.

Виробництво[ред. | ред. код]

В 2000 році Мішель Фейбер випустив свій дебютний роман «Опинись у моїй шкірі». Книга отримала схвальні відгуки критиків і увійшла до списку номінантів на премію Whitbread Awards[7]. Головна героїня роману — іншопланетянка Іссерлі, яку перетворюють на жінку і відправляють на Землю, аби вона ловила чоловіків та переробляла їх на енергію.

Через декілька років книгою зацікавився британський режисер і кліпмейкер Джонатан Глейзер. Він працював над сценарієм десять років. На початку було вирішено не змінювати фабулу роману. Стрічка мала стати високобюджетним трилером, а на одну з головних ролей розглядався Бред Пітт. Втім, проект рухався повільно, а потім повністю зупинився[8].

Пізніше режисер переписав сценарій та прибрав більшість персонажів з книги. В результаті фантастична складова сюжету відійшла на задній план, поступившись акценту на почуття головної героїні. На роль в різний час розглядалися акторки Олівія Вайлд, Ева Грін та Еббі Корніш[9]. Після цього Глейзер зустрівся із Скарлетт Йогансон. Вони довго обговорювали сценарій і нарешті акторка погодилася на участь в проекті. З цього приводу Глейзер зазначив: «У нас були напружені переговори. Я розповів їй, що хочу зняти і чому не збираюся це змінювати. Вона погодилася і тримала слово аж до кінця зйомок. Йоганссон виклалася на повну»[10].

Для своєї ролі Йоганнсон навчилася водити мінівен та опанувала британський акцент. Багато сцен фільму знімалися прихованими камерами, а люди на вулиці не знали, що спілкуються із відомою акторкою[10]. Також у стрічці знявся професійний гонщик Джеремі Маквільямс[11]. Роль персонажа з інвалідністю зіграв Адам Пірсон, який у реальному житті хворий на нейрофіброматоз.

Під час зйомок Скарлетт Йоганнсон стала інтернет-мемом. Акторка впала під час однієї зі сцен. Цей момент зняли журналісти. Пізніше Йоганнсон стала героїнею багатьох колажів, а на Tumblr з'явилася сторінка Scarlett Johansson Falling з найкращими мемами[12][5].

Реліз[ред. | ред. код]

Прем'єра фільму відбулася на фестивалі в Теллуриді, а пізніше — на Венеційському кінофестивалі[3][4]. Пізніше стрічка потрапила в прокат по всьому світу. У прокаті фільм зібрав 5 мільйонів доларів та не зміг окупити бюджет, що склав 13 мільйонів[13]. Реліз отримав рейтинг R - дітям до 17 років рекомендовано дивитися стрічку у присутності батьків[14].

Саундтрек[ред. | ред. код]

Саундтрек для фільму написала англійська музикантка Міка Леві. З цього приводу Джонатан Глейзер відзначив: "Мені не потрібні були статусні саундмейкери. Я шукав якесь нове ім'я. А коли почув перші десять секунд її пісні  «Chopped & Screwed», то натиснув на паузу і сказав: «Беремо!»[5].

Сама Міка Леві до цього не працювала над саундтреками. В роботі музикантка намагалася втримати баланс живих та електронних струнних, а також привнести деякі звукові спотворення. Композиторка виділяє в саундреці п'ять відмінних тем — «музика як парфум героїні», «космос», «іншопланетне життя», «музика під час роботи» і «олюднення»[15][16].

Більшість критиків відзначили «авангардний і дисонуючий» саундтрек та порівняли його із музикою класичних фільмів «Сяйво» та «2001: Космічна одіссея»[15]. Втім, деякі журналісти сприйняли роботу Міки Леві негативно. Independent назвав саундтрек «жахливим» і додав: «Це ніби звуки космічних кораблів з фільму Кубрика»[17].

Саундтрек фільму отримав премію Європейської кіноакадемії в номінації «Найкращий композитор», а також та приз Асоціації кінокритиків Чикаго в номінації «Найкраща музика до кінофільму». До того ж, Міку Леві номінували на премію британського незалежного кіно в категорії «Найраще технічне виконання»[18][19][20].

Відгуки[ред. | ред. код]

Фільм «Опинись у моїй шкірі» отримав схвальні відгуки критиків по всьому світу. На агрегаторі Rotten Tomatoes  стрічка отримала 85 балів зі 100 на основі 216 рецензій. У висновку автори сайту зазначили: «Багато людей так і не зможуть вловити ідею цього фільму. Але картинка дійсно захоплює, а Скарлетт Йоганссон грає неперевершено. Цей фільм — вражаючий візуальний досвід»[21].

The Guardian поставили фільму найвищий бал і додали: «Це крижана притча про любов, секс і самотність»[22]. Журналісти The Daily Telegraph оцінили гру Йоганссон і додали: «Її тут ніби писали з картини. Вона — класична фатальна героїня з нуарних фільмів. На ній червона помада і шуба, але всередині неї справжній холод»[23]. Indiewire порівняв «Опинись в моїй шкірі» з фільмами «Голова-гумка» і «На тім боці червоної райдуги» і додав: «Незважаючи на це, фільм точно залізе к вас під шкіру»[24].

Деякі критики оцінили феміністичий підтекст стрічки. У Wonderzine писали: «Якщо заглибитися, це картина про роль жінки у світі чоловіків. У цієї жінки навіть нема імені, але є функція — бути сексуальною. В якомусь сенсі це фільм про пробудження жіночої самосвідомості, про рішення самостійно розпоряджатися власним тілом»[5]. Втім, деякі видання оцінили стрічку негативно. Independent назвав саундтрек «жахливим» і додав: «Це ніби звуки космічних кораблів з фільму Кубрика»[25]. The Hollywood Reporter написав: «Якби режисер намагався краще втримати глядача перед екраном, фільм і реакція на нього могли б бути сильнішими»[26].

Українські критики оцінили фільм в цілому позитивно. Юлія Купріна з видання Capital відзначила: «Якщо подивитися вглиб, можна побачити в тому, що нічого не відбувається, метафору відношення людини до себе. І стане зрозуміло, що „Опинись в моїй шкірі“ — шедевр не тільки з візуальної точки зору»[27]. У газеті Вести писали: «Нарешті Скарлетт Йоганссон отримала роль, в якій з нею за замовчанням ніхто не конкурує. І дівчина, яку багато хто сприймає за красиві форми, впоралася з дуже непростим завданням»[28]. Сайт Итоги оцінив «незвичайні, неземні, незвичні для глядацього ока кадри» і похвалив Глейзера за «феміністичне послання»[29]. Українська правда знайшла у фільмі паралелі з  «відчуженістю та болісною механічністю Кубрика» і додала: «Стрічка така ж німа та відсторонена, які і її героїня. Тож залишається лише налаштуватися на її хвилю та поринути у атмосферу картини»[30]. Insider відзначив «документальність» стрічки і те, «як режисер грається з чорним та білим вакуумом, дзеркалами і людським тілом»[31].

Нагороди та номінації[ред. | ред. код]

  • 2013 — участь в основній конкурсній програмі 70-го Венеціанського кінофестивалю.
  • 2013 — участь в основній конкурсній програмі Лондонського кінофестивалю.
  • 2013 — 4 номінації на премію британського незалежного кіно: найкраща режисерська робота (Джонатан Глейзер), найкраща жіноча роль (Скарлетт Йоганссон), найкраща музика (Міка Леві) і найкращий дизайн звуку (Джонні Берн).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Under the Skin ((англ.)) . Internet Movie Database.
  2. Faber, Michel (16 липня 2001). Under the Skin (English) . Mariner Books.
  3. а б Scarlett Johansson: ‘Under the Skin’ Venice Premiere!. Just Jared. Процитовано 12 липня 2017.
  4. а б Olsen, Mark (30 серпня 2013). Scarlett Johansson goes 'Under the Skin' at Telluride Film Festival. Los Angeles Times (амер.). ISSN 0458-3035. Процитовано 12 липня 2017.
  5. а б в г Почему надо смотреть «Побудь в моей шкуре» прямо сейчас. Wonderzine. Процитовано 12 липня 2017.
  6. Under the Skin (2014) (2014) - Box Office Mojo. www.boxofficemojo.com (англ.). Процитовано 12 липня 2017.
  7. Whitbread Prize 2000 | Special Reports | guardian.co.uk Books. www.theguardian.com (англ.). Процитовано 12 липня 2017.
  8. Leigh, Danny (6 березня 2014). Under the Skin: why did this chilling masterpiece take a decade?. The Guardian (en-GB) . ISSN 0261-3077. Процитовано 12 липня 2017.
  9. Jonathan Glazer: the joy of division. The Irish Times (амер.). Процитовано 12 липня 2017.
  10. а б Sartin, Hank. Jonathan Glazer Talks About His New FIlm "Under the Skin" | Interviews | Roger Ebert. www.rogerebert.com (англ.). Процитовано 12 липня 2017.
  11. Under The Skin: Casting - Film4. www.film4.com (англ.). Процитовано 12 липня 2017.
  12. Scarlett Johansson falling down. scarlettjohanssonfalling.tumblr.com. Процитовано 12 липня 2017.
  13. Under the Skin (2014) (2014) - Box Office Mojo. www.boxofficemojo.com (англ.). Процитовано 13 липня 2017.
  14. Under the Skin (2013/I) - Parents Guide. IMDb. Процитовано 13 липня 2017.
  15. а б Lattanzio, Ryan. Mica Levi on Why Composing ‘Under the Skin’ Was “Really Mental” | IndieWire. www.indiewire.com (англ.). Процитовано 24 липня 2017.
  16. Micachu: “Мне сказали: отправляйся в путешествие вместе со Скарлетт”. Архів оригіналу за 18 червня 2017. Процитовано 24 липня 2017.
  17. Film Review: Under the Skin - Even Scarlett Johansson can't save. The Independent (en-GB) . 5 вересня 2013. Процитовано 24 липня 2017.
  18. British Independent Film Awards: Dame Judi Dench and Scarlett Johansson nominated. Telegraph.co.uk (англ.). Процитовано 24 липня 2017.
  19. Roundup: Chicago Critics’ awards, London Critics’ Circle noms, and the IndieWire Year-End Critics Poll. The Dissolve (амер.). Архів оригіналу за 15 квітня 2015. Процитовано 24 липня 2017.
  20. Мика Леви - биография, фильмография и фото Мика Леви - Kino-teatr.ua. kino-teatr.ua (рос.). Процитовано 24 липня 2017.
  21. Under the Skin (англ.), процитовано 13 липня 2017
  22. Brooks, Xan (3 вересня 2013). Under the Skin – Venice 2013: first look review. The Guardian (en-GB) . ISSN 0261-3077. Процитовано 13 липня 2017.
  23. Under the Skin, Venice Film Festival, review - Telegraph. 6 вересня 2013. Архів оригіналу за 6 вересня 2013. Процитовано 13 липня 2017.
  24. Kohn, Eric. Review: Why ‘Under the Skin’ Is Scarlett Johansson’s Craziest Performance | IndieWire. www.indiewire.com (англ.). Процитовано 13 липня 2017.
  25. Film Review: Under the Skin - Even Scarlett Johansson can't save. The Independent (en-GB) . 5 вересня 2013. Процитовано 13 липня 2017.
  26. McCarthy, Todd (9.12.2013). Under the Skin: Film Review. The Hollywood Reporter.
  27. В прокат выходит триллер со Скарлетт Йоханссон. Капитал (рос.). Процитовано 13 липня 2017.
  28. Главные кинопремьеры недели (рос.). 29 липня 2014. Процитовано 13 липня 2017.
  29. Как побывать в чужой шкуре. itogi.ua (ru-ru) . Архів оригіналу за 2 вересня 2018. Процитовано 13 липня 2017.
  30. Прем’єри тижня: єнот та його команда і чужопланетяни в Шотландії. Українська правда _Життя. Процитовано 13 липня 2017.
  31. Фільми, які допоможуть запамятати 2014-й рік. www.theinsider.ua. Процитовано 13 липня 2017.