Павуки-краби

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Павуки-краби
Diaea dorsata
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Павукоподібні (Arachnida)
Ряд: Павуки (Araneae)
Підряд: Аранеоморфні павуки (Araneomorphae)
Divisio: Entelegynae
Надродина: Thomisoidea
Родина: Павуки-краби (Thomisidae)
Sundevall, 1833
171 родів, > 2,000 видів
Ареал родини
Ареал родини
Підродини

дивитись текст

Посилання
Вікісховище: Category:Thomisidae
Віківиди: Thomisidae
EOL: 167
ITIS: 871543
NCBI: 94016
Fossilworks: 133870

Павуки-краби (Thomisidae) — родина павуків підряду Аранеоморфні павуки (Araneomorphae). Це велика родина, павуки-краби ззовні дещо нагадують представників родини Philodromidae і раніше як підродини вони складали одну родину. Відмінність Thomisidae в тому, що у них передні дві пари ніг помітно довші і товщі задніх, всі лапки позбавлені скопул.

За типом полювання належать до бродячих засадників. Вони не належать до числа активних мисливців, завмирають в нерухомості, стаючи практично невидимими завдяки маскувальному забарвленню, а потім швидко кидаються на здобич, кусають її і висмоктують насухо. Павуки-краби мають отруту, що робить їхній укус смертельним для жертви. Для людини укус безпечний.

Опис[ред. | ред. код]

Родина названа так через свою здатність пересуватися боком. Перші дві пари ніг розгорнуті передніми поверхнями вгору, помітно довші ніг третьої та четвертої пар. Представники родів Thomisus, Misumena проводять більшу частину часу на квітах, чекаючи на здобич. Представники інших родів (наприклад, Xysticus) зустрічаються на корі дерев або в підстилці. Павуки-краби не плетуть павутини і їхні видозмінені передні ноги — головне знаряддя нападу. Павуки-бокоходи, як правило, мають маскувальне забарвлення, часом зовсім зливаються з субстратом. Види, що мешкають на квітах, як правило, досить яскраво пофарбовані, ті, що мешкають на корі або на землі — сірі або бурі з візерунком з плям. У ряду видів, що мешкають на квітах, мається по кілька колірних морф. Дві передні ноги, що довші і сильніші інших шести, павук-краб розкидає в сторони, готовий схопити комаху, що опинилась поблизу. В свою чергу тактика полювання, при якій вони перебувають на місці, робить їх уразливими для переслідувачів. Помітивши ворога, павук-бокохід перебирається на інший бік квітки або покидає свою ділянку. Павуки-краби мають два великих ока. Зір у них розвинений добре.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Мешкають павуки-краби під листяною підстилкою, довгий час, часто тижнями перебуваючи на одному місці. Населяють найрізноманітніші біотопи і стації. Нечисленні види населяють крони дерев, стовбури, більшість видів населяють чагарники, травостій, підстилку. Багато видів полюють, чекаючи жертву в квітах (Ebrechtella, Misumena, Synema і ін.). Спеціалізовані квіткові форми можуть міняти забарвлення залежно від кольору бутона, відзначені варіації від білого до жовтого, зеленуватого, інтенсивно рожевого тощо. Також для крабів-засадників, які очікують здобич в квітах, характерна дуже висока токсичність отрути, що дозволяє майже миттєво знерухомлювати бджіл, джмелів, розмір яких у кілька разів перевищує розмір самого павука. Статевий диморфізм добре виражений, самці менших розмірів і пофарбовані менш інтенсивно. Спарювання, як правило, в кінці весни-початку літа. Кокони варіюють за формою від плоского до кулястого, частіше відкриті, іноді — прикріплені.

Класифікація[ред. | ред. код]

Галерея[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]