Пам'ятник Йосипу Кобзону

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Пам'ятник Йосипу Кобзону — встановлено 30 серпня 2003 року в Донецьку перед Палацом молоді «Юність» на вулиці Челюскінців. Відкриття пам'ятника приурочене до дня міста та до 66-річчя народного артиста СРСР Йосипа Кобзона, який народився в Донецькій області, і пройшло за його особистої присутності.

9 грудня 2019 року на «алеї героїв» встановили погруддя Кобзону[1], поруч з погруддям російському терористові Олександру Захарченкові.

Історія[ред. | ред. код]

Ідея створення пам'ятника належить Московському земляцтву донбасівців. Автор пам'ятника — московський скульптор Олександр Рукавишніков. За повідомленнями преси, Кобзон спочатку був проти встановлення йому пам'ятника, але після умовляння Московського земляцтва донбасівців і голови Донецької обласної державної адміністрації Віктора Януковича погодився. Діяльність Йосипа Кобзона тісно пов'язана з донецькою елітою. Так, попри те що він є громадянином Росії та депутатом Державної думи, співак проводив агітацію та концертний тур на користь кандидата в Президенти України Віктора Януковича на президентських виборах 2004 року.

24 березня 2014 року невідомі облили пам'ятник коричневою фарбою.[2]

Опис[ред. | ред. код]

Пам'ятник двометровий, розміщений на цементній основі, відлитий з бронзи. Лиття виконане в Смоленську. Співак зображений крокуючим вздовж вулиці Челюскінців у напрямку з півночі на південь у накинутому на плечі пальті.

Традиція відкриття прижиттєвих пам'ятників існувала у Радянському Союзі, за якою встановлювався бюст на батьківщині двічі Героя Радянського Союзу. Найвідоміший серед них — пам'ятник Леоніду Іллічу Брежнєву у Дніпродзержинську. Багато прижиттєвих пам'ятників було у Йосипа Сталіна. Крім пам'ятника Кобзону, в Донецьку встановлено пам'ятник знаменитому легкоатлетові Сергію Бубці, а також одну з вулиць міста названо ім'ям Народного депутата України Юхима Звягільського.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. В Донецке установили бюст Кобзону со «звездой героя ДНР». novostidnua (рос.). Архів оригіналу за 18 березня 2020. Процитовано 18 березня 2020.
  2. У Донецьку облили фарбою пам'ятник Кобзону. Архів оригіналу за 4 березня 2016. Процитовано 20 грудня 2015.

Посилання[ред. | ред. код]