Пантікап

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Пантікап (грец. Παντικάπην) — давньогрецька назва річки, що починається з Ріпейських гір і впадає в Борисфен

Згідно з географічною поемою Діонісія Періегета, з Ріпейських гір випливали річки Алдеск і Пантікап.

Про річку Пантікап Геродот повідомляє наступне: «Тече він також з півночі і з озера, втікає ж він у Гілею, а минувши її, з'єднується з Борисфеном».

Гілею локалізують у південній частині спільної заплави Нижнього Дніпра та Конки, а також на суміжній ділянці лівобережжя (Олешшя) від міста Каховки до Кінбурнської коси.[1]

Геродот щодо цього зазначає: «А як перейти Борисфен, то відразу ж перша від моря лежить Лісиста (Гілея) країна, а від неї вгору живуть скіфи-землероби.»

Окремі вчені асоціюють Пантікап з Інгульцем, правою притокою Дніпра.

Гілея також може бути Поліссям, Поліською низовиною, що охоплює північ України, південь Білорусі і захід Росії. Це зона лісів, про що, власне, і говорить сама назва області.

Враховуючи те, що Геродот описував лише великі річки, а також те, що за Діонісієм Періегетом ця річка бере початок з Ріпейських гір, то найбільш імовірно, що Пантікап — це стародавня назва річки Прип'ять, яка є найбільшою за площею басейну, довжиною і водністю права притока Дніпра.

Також існують версії що Пантікап - це річка Десна.

Російський археолог і історик Рибаков Б.О. в своєму історико-географічному аналізі "Геродотова Скіфія" ("Наука" 1979 р.) аргументовано припускає, що під річкою Пантікап Геродот мав на увазі Ворсклу.

Посилання[ред. | ред. код]


  1. ГІЛЕЯ. resource.history.org.ua. Процитовано 27 лютого 2021.