Парадоксальні люди

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Парадоксальні люди»
«The Paradox Men»
Жанр наукова фантастика, космічна опера
Форма роман
Автор Чарльз Л. Гарнесс
Мова американська англійська
Опубліковано 1953
Країна  США

«Парадоксальні люди» (англ. The Paradox Men) — перший науково-фантастичний роман американського письменника Чарльза Л. Гарнесса.

Публікація[ред. | ред. код]

Спочатку він був опублікований у травні 1949 року як повість «Політ у вчорашній день» (англ. Flight into Yesterday). А вже 1953 року твір перевидали у розширеному вигляді під назвою «Парадоксальні люди».[1][2] 

Оцінка твору[ред. | ред. код]

Ця «науково-фантастична класика»[3] є одночасно «казкою, в якій переважають екстравагантності космічної опери» і «суворе формулювання наративного аналізу наслідків вивчення історії», сказав Арнольд Джозеф Тойнбі. Ентоні Бучер і Маккомас назвали його «прекрасною привабливою прив'язкою … так нескінченно заплутаною, що ви ніколи не зможете повністю зрозуміти, що це так» П. Шайлер Міллер описав його як «розваги-дії, що швидко розвиваються, щоб ви не переставали турбуватися про невідповідності чи неправдоподібність».

У своєму вступі до четвертого видання книги у м'якій обкладинці 1967 року Браян Олдіс назвав його головним прикладом «широкоекранного бароко» у науковій фантастиці, а Джон Клют  вважає його «такою оповіддю, що перетворює традиційну космічну оперу на арену, де величезний масив персонажів може діяти за велінням свого серця, де все може бути сказане з підморгуванням або цілком серйозно, і розповісти будь-яку історію».

«Парадоксальні люди» — це твір про особисті силові поля, які захищають людей від високошвидкісної зброї та пістолетів, але не можуть уберегти від ножів або мечів. Ця ідея пізніше була використана Френком Гербертом у романі «Дюна» (1965).[4]

Найавторитетнішим шотландським критиком-фантастикознавцем Дейвідом Прінґлом роман включено до переліку найкращих англомовних науково-фантастичних романів за період з 1949 по 1984 рік[5].

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Clute, John. «Unorthodox science-fiction writer.» (Charles L. Harness obituary) The Independent, October 11, 2005.
  2. «I Did it For the Money.» (Charles L. Harness inverview) Locus, December 1998.
  3. Flight into Yesterday (1953) by Charles Harness — FantasticFiction.co.uk. Архів оригіналу за 3 березня 2016. Процитовано 19 жовтня 2017.
  4. Horton, Rich. The Paradox Men/Dome Around America [Архівовано 7 червня 2011 у Wayback Machine.] Ace Double[en] Reviews, 18. Retrieved September 23, 2008.
  5. Дейвід Прінґл: «Наукова фантастика: 100 найкращих романів, англомовна добірка,1949–1984»