Пардус амурський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пардус амурський

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Ссавці (Mammalia)
Ряд: Хижі (Carnivora)
Підряд: Котоподібні (Feliformia)
Родина: Котові (Felidae)
Рід: Пантера (Panthera)
Вид: Пантера плямиста (Panthera pardus)
Підвид: Пардус амурський
Panthera pardus orientalis
(Schlegel, 1857)
Ареал пардуса амурського
Ареал пардуса амурського
Посилання
Вікісховище: Panthera pardus orientalis
Віківиди: Panthera pardus orientalis
EOL: 1253182
ITIS: 726471
МСОП: 15957/0
NCBI: 9692

Пардус амурський, або пантера плямиста амурська (лат. Panthera pardus orientalis) — підвид виду Пантера плямиста (=пардус), який знаходиться під загрозою зникнення. Мешкає на Далекому Сході, є одним з найрідкісніших представників родини Котових (Felidae). За найоптимістичнішими оцінками, в дикій природі залишається лише 110 особин[1]. Інколи називають «леопардом»[2].

Зовнішній вигляд[ред. | ред. код]

Амурський леопард в зоопарку Філадельфії

Самці важать 32-48 кг, є які важать 60-75 кг. Самки — 25-43 кг.

Особливості[ред. | ред. код]

Амурський пардус є найекзотичнішим підвидом пантери плямистої. Він має дуже товсті як для пантер плями, і легендарні синьо-зелені очі. Довжина хутра змінюється від 2,5 см (влітку) до 7,5 (взимку).

Екологія[ред. | ред. код]

Типовим для пардуса амурського місцем проживання є хвойно-широколистяні ліси маньчжурського типу. Цей представник родини котячих віддає перевагу території з пересіченим рельєфом, крутими схилами сопок, скельними виходами порід і вододілами.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Амурський пардус в зоопарку Оломоуца
Самиця амурського пардуса зі своїм дитинчам

Веде головним чином сутінковий спосіб життя. На полювання виходить зазвичай за годину чи дві до заходу сонця і полює першу половину ночі, хоча іноді переслідує здобич і вдень, особливо в похмурі холодні дні і взимку. На водопої з'являється також з настанням сутінків.

Харчування[ред. | ред. код]

Їжу пардуса в основному складають копитні: козулі, кабани, плямисті олені і телята лося. Крім того, леопард їсть зайців, борсуків, єнотовидних собак, фазанів, орябків і різних комах. В середньому, хижак добуває одну козулю на тиждень.

Розмноження і тривалість життя[ред. | ред. код]

Пардуси досягають статевої зрілості в 2,5-3 роки, причому самці трохи пізніше, ніж самки. Шлюбний сезон наступає, як правило, у другій половині зими. Через три місяці в лігві, яке самка влаштовує в розсипах каменів, в печерах і під навислими скелями, з'являються від одного до п'яти дитинчат, зазвичай їх буває два-три. Кошенята народжуються сліпими, покритими густими, досить довгим волоссям. Шкурка поцяткована дрібними темно-бурими та чорними плямами, які не створюють розеток. Вага новонародженого 500—700 г, довжина тіла близько 15 см. Прозрівають вони на сьомий-дев'ятий день. На 12-15-й дні кошенята починають повзати по гнізду, а до двох місяців виходять з лігва. У цей час самка відригує їм напівпереварене м'ясо, потім вони починають поїдати принесену матір'ю здобич. Самка вигодовує кошенят в поодинці. Молоді тварини тримаються з матір'ю аж до її наступної тічки, а залишені самкою, не розлучаються один з одним до кінця зими. Самка може народжувати щороку, але, мабуть, смертність серед молодняку дуже висока.

В неволі пардуси народжують 1-4 дитинчат, вагітність триває 12 тижнів.

В дикій природі живуть до 15 років, в неволі — до 20 років.

Винищування[ред. | ред. код]

Дика природа Росії дуже постраждала за останні роки. З 2000 року майже немає ніяких фондів і організацій із захисту природи. Країна відмінила фінансування державної організації по збереженню природи. Кількість браконьєрів дуже зросла, а число польових інспекторів для захисту лісів і тварин скоротилось на 80 %.

  • Полювання на амурського пардуса заборонене, але з 2002 року в Росії знайшли дев'ять, а в Китаї дві шкури пантери.
  • Ліси, в яких живе пардус, зникають з великою швидкістю, тому тварині ніде сховатись.
  • У 2005 році на території, де живуть пардуси, побудували нафтопровід.

Збереження[ред. | ред. код]

Фотографія пардуса амурського (Panthera pardus orientalis) у зоопарку Пітсбурга

Учасники ALTA заснували всесторонню програму по збереженню Амурських пантер і тигрів, вона включає в себе:

  • Антивтручання
  • Лісове пожежогасіння
  • Компенсацію за втрати худоби, яку вбили тигри, чи пантери.
  • Екологічне і біомедичне дослідження

Пантера плямиста амурська включена до Червоної книги Міжнародного союзу охорони природи і в додаток I до Конвенції про міжнародну торгівлю видами дикої фауни і флори, що перебувають під загрозою зникнення (СІТЕС). Полювання на леопарда заборонено з 1956 року. У Примор'ї далекосхідний леопард охороняється в заповіднику «Кедрова Долина» та заказнику «Леопардовий».

Джерела[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. McLaughlin, D. (2021). Russia's big cats claw back territory under Kremlin protection. The Irish Times (англ.). Процитовано 19 січня 2022.
  2. Леопард — назва іншого роду (Leopardus), також плямистих або смугастих котів з підродини Котові (малі кішки) (Felinae).