Петлінський Олександр Франкович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Олександр Петлінський
Петлінський Олександр Франкович
 Солдат
Загальна інформація
Національністьукраїнець
Військова служба
Роки службиз 2014 року
ПриналежністьУкраїна Україна
Вид ЗС Сухопутні війська
Рід військ Гірська піхота
Формування
Війни / битвиРосійсько-українська війна
Нагороди та відзнаки
Орден «За мужність» ІІІ ступеня
Орден «За мужність» ІІІ ступеня

Олександр Франкович Петлінський — український громадський активіст[1] та військовик, солдат Збройних сил України, учасник російсько-української війни, що відзначився під час російського вторгнення в Україну в 2022 році[2].

Життєпис

[ред. | ред. код]

Олександр Петлінський став добровольцем у 2014 року з початком АТО на сході України. Ніс військову службу в складі добровольчого батальйону «Айдар»: двічі був поранений. Після лікування повернувся у стрій. Наприкінці 2021 року перебував у навчальному центрі Старичі на Львівщині. Саме тоді він освоїв стрільбу з протитанкового ракетного комплексу Javelin на тренувальному засобі, макету ПЗРК. З початком повномасштабного російського вторгнення в Україну у складі 128-ї окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади вирушив із навчального центру до Запорізької області. До березня воював із гранатометом. Згодом отримав установку й три пробні ракети. Першого ж дня, під час бою на околиці села підірвав на відстані два з половиною кілометри ворожий танк Т-72, а, потім — БМП-3. Вцілілий танк відійшов, натомість наблизився МТЛБ — броньований гусеничний тягач із зенітно-артилерійською установкою. Але і його було знищено ракетою. Цього ж дня, приблизно через годину, резервними трьома ракетами знову поцілив у три одиниці техніки. За словами американських журналістів, які відвідали позиції, де служить Олександр Петлінський, для відслідковування використання зброї Javelin у гарячих точках України, назвали світовим рекордсменом. Пізніше президент США Джо Байден у своєму виступі назвав українським героєм[3].

Родина

[ред. | ред. код]

Дружина та 4-річний син[3].

Нагороди

[ред. | ред. код]
  • орден «За мужність» III ступеня (2022) — за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі.

Примітки

[ред. | ред. код]

https://tsn.ua/exclusive/boyec-rekordsmen-zi-znischennya-ciley-iz-dzhavelina-prigadav-yak-yomu-ne-hotili-davati-boyekomplektu-dlya-ustanovki-2199853.html

https://tsn.ua/video/video-novini/vin-vraziv-usih-ukrayinec-stav-svitovim-rekordsmenom-zi-strilbi-z-dzhavelina.html

https://www.pravda.com.ua/articles/2022/08/23/7364318/

https://tsn.ua/video/video-novini/ukrayinec-stav-rekordsmenom-zi-znischennya-bronovanoyi-tehniki-z-dzhavelina.html

https://youtu.be/IWO8TPoeTa4

Джерела

[ред. | ред. код]


  1. https://lb.ua/society/2023/03/17/549199_rayoni_bahmuta_zaginuv_gromadskiy.html
  2. Штурмовик ЗСУ: Свої перші три броньовані цілі я знищив за 12 хвилин. І зрозумів, наскільки Javelin потужна зброя. Українська правда (укр.). Процитовано 15 листопада 2022.
  3. а б Трудько, Вікторія (19 листопада 2022). Навіть президент США в захваті! Олександр Петлінський за добу знищив із “Джавеліна” рекордну кількість техніки. Експрес (укр.). Процитовано 31 грудня 2022.