Полісся (місцевість)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Полісся
Житомир, Вереси, Глибочиця
Загальна інформація
Поштовий індекс 10007
Головні вулиці Київська вулиця
Мапа

Полісся — місцевість у Корольовському районі Житомира та у селах Вереси, Глибочиця.

Розташування[ред. | ред. код]

Місцевість розташована на північно-східній околиці Житомира та довколишніх землях сіл Вереси (південно-західна околиця території села, віддалена від його старої частини) та Глибочиця (західна околиця села). Місцевість розташована на теренах історичного району Смоківка. Головною магістраллю місцевості Полісся, що пронизує її із заходу на схід є Київське шосе.

У межах міста розташована частина місцевості Полісся, що обмежена вулицею Саєнка з півночі, Київським шосе з півдня, вулицею Авіаторів та вулицею Юрія Немирича із заходу, міською смугою зі сходу. Значну частину місцевості Полісся займає територія Науково-дослідного інституту «Полісся». Також наявні декілька багатоповерхівок, промислові підприємства та нова садибна забудова наприкінці вулиці Саєнка, вздовж її південного боку.

Назва місцевості Полісся походить від назви Науково-дослідного інституту, а також назви комплексу об'єктів обслуговування, що діяв на в'їзді до Житомира з боку Києва.

На південь від міської смуги Житомира[1] формується новий житловий масив Полісся, де здійснюється котеджна забудова вздовж нових вулиць Княгині Ольги, Поліської, Коростенської, Смоківської, Олексія Опанасюка. Ця частина місцевості Полісся належить до села Вереси, вулиця Смоківська — до села Глибочиця[2].

Історичні відомості[ред. | ред. код]

У ХІХ столітті та перших десятиліттях ХХ століття місцевість на південь від Київського шосе відома як Вацківські Поля.

Місцевість сформувалася у другій половині ХХ століття внаслідок розміщення тут Науково-дослідного і проектно-технологічного інституту хмелярства (пізніше Науково-дослідний інститут «Полісся»), а також комплексу об'єктів обслуговування на виїзді з міста в бік Києва «Полісся», що включав мотель, готель, станцію техобслуговування автомобілів №1, автозаправні станції, цивільний аеропорт, заклади торгівлі й громадського харчування.

З початку 1990-х років і дотепер на вільних від забудови землях, на південь від Київського шосе, за міською смугою здійснюється будівництво котеджів. У 1991 — 1992 рр. отримали назви вулиці Княгині Ольги, Поліська вулиця й Поліський проїзд. Нині формуються вулиці Коростенська, Смоківська, Олексія Опанасюка.

Топонімічні об'єкти Полісся[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Смоківка

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г План існуючого використання території.
  2. а б в г д е Відкриті дані земельного кадастру України. {{cite web}}: |access-date= вимагає |url= (довідка); Пропущений або порожній |url= (довідка)
  3. а б Додаток до рішення Житомирської міської ради від 28.03.2008 №583 "Про затвердження назв топонімічних об'єктів у місті Житомирі"
  4. а б в Адресний реєстр офіційного геопорталу Житомирської міської ради. Архів оригіналу за 23 грудня 2021. Процитовано 13 лютого 2023.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Кондратюк Р.Ю., Самолюк Д.Я., Табачник Б.Ш. Адміністративно-територіальний устрій Житомирщини: 1795 - 2006: Довідник: Офіційне видання. — Житомир: Волинь, 2007. — ISBN 966-690-090-4.
  • Мокрицький Георгій Павлович. Вулиці Житомира / Мокрицький Георгій Павлович ; [худож. В. Кондратюк та ін.]. — Житомир: Волинь, 2007. — 640 с. : ілюстр., фотогр., карти, табл., діагр. — (Енциклопедія Житомира. Т. 1). — Бібліогр.: с. 17, 81, 95, 202-203, 394-395, 403-404 — ISBN 966-690-84-X.
  • Мокрицький Георгій Павлович. Нові та перейменовані вулиці Житомира (1987 — 1993) / короткий довідник зі схемами / офіційне видання. — Житомир: Житомирський вісник, 1993. — 76 с. — Бібліогр.: с. 18, 21, 22, 25. — ISBN 5-86868-089-8