Портал:Відеоігри/Добрі статті/3

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Crysis (читається як Кра́йзис, з англ. — «Криза») — відеогра, воєнно-фантастичний шутер від першої особи з елементами тактичного шутера, розроблений німецькою компанією Crytek і виданий Electronic Arts. Перша гра однойменної серії із трилогії. Crysis був випущений 13 листопада 2007 року в Північній Америці, 15 листопада в Австралії, 16 листопада в Європі, 23 листопада в Новій Зеландії й 29 листопада в Японії ексклюзивно для персональних комп'ютерів. 18 вересня 2008 року, майже через рік після релізу, Crysis стала доступною для завантаження через інтернет-сервіс цифрової дистрибуції Steam.

Події Crysis розвиваються у вигаданому майбутньому, у 2020 році, коли на острові біля узбережжя Китаю був виявлений древній інопланетний космічний корабель. Одиночна кампанія пропонує гравцеві зіграти роль бійця спецзагону United States Delta Force Джейка Данна (англ. Jake Dunn) з позивними Кочівник (англ. Nomad). Номад озброєний різноманітною футуристичною зброєю та обладнанням, в особливості нанокостюмом (англ. Nano Muscle Suit). У Crysis гравець бореться з військовими північнокорейської армії та інопланетними ворогами у чотирьох різноманітних локаціях: у джунглях тропічного острова, усередині «Льодяної сфери» (що складається з тих самих джунглів, тільки заморожених), безпосередньо всередині космічного корабля (на якому панує невагомість) і на американському авіаносці.

5 червня 2008 року було анонсовано доповнення Crysis Warhead. Воно було випущене 18 вересня 2008 року в роздрібному продажі й через Steam. У березні 2011 року була випущена у продаж «Crysis 2».