Посейдон Мілоський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Посейдон Мілоський
Зображення
Напрям, рух мистецький елліністичний період
Країна  Греція
Адміністративна одиниця Афіни
Місце розташування Національний археологічний музей (Афіни)
Жанр статуя
Творець невідомо
З матеріалу Пароський мармур
Зображує Посейдон, дельфіни, Гіматій і Героїчна нагота
У збірках Національний археологічний музей (Афіни)
Інвентарний номер 235
Дата відкриття (винаходу) 1877
Місце відкриття Мілос
Висота 2,35 м
CMNS: Посейдон Мілоський у Вікісховищі

Посейдон Мілоський (дав.-гр. Ποσειδῶν τῆς Μήλου) — статуя Посейдона в Національному археологічному музеї в Афінах (NAMA) з інвентарним номером 235, яка датується останньою чвертю другого століття до нашої ери, тобто елліністичним періодом .

Короткий опис

[ред. | ред. код]

Статуя була знайдена в 1877 році на острові Мілос, де 1820 року також була знайдена знаменита Венера Мілоська. Статуя виготовлена з пароського мармуру і має висоту 2,35 метра, що робить її більшою за натуральну величину. Статуя була знайдена в кількох частинах, які були знову з’єднані одна з одною. Частини лівої стопи та гіматій є сучасними відтвореннями. Відсутні частини носа, бороди та волосся.

Морський бог зображений оголеним до пояса у вражаючій позі, з піднятою мязистою правою рукою, ймовірно, для того, щоб тримати тризуб (нині втрачений). Його гіматій звисає навколо стегон, прикриваючи ноги та статеві органи; він тримає його на місці збоку лівою рукою. Його спина також частково закрита; шматок тканини таємничим чином підвішений на його лівому плечі. Вага тіла спирається на праву ногу, ліва нога залишається вільною. Мускулатура рук і тіла загалом дуже тонко опрацьована. Голова злегка нахилена ліворуч, а погляд спрямований вдалину. Позаду статуї, праворуч, розташований дельфін, який слугує додатковою опорою для ваги статуї. Поза типова для скульптур Посейдона, Зевса і Аїда.

Примітки

[ред. | ред. код]

Бібліографія

[ред. | ред. код]
  • Kaltsas, Nikolaos (2002). Τα γλυπτά. Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, κατάλογος [Sculpture in the National Archaeological Museum, Athens]. Los Angeles: The J. Paul Getty Museum. с. 290. ISBN 0-89236-686-9.

Посилання

[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Посейдон Мілоський