Прапор Сум

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Прапор Сум
Прапор Сум
Використання
Пропорції 1:1
Затверджений 2000 рік
Кольори
смарагдовий
Тип Міський
Приналежність Суми
Прапор міста Суми (у центрі) на одній з вулиць міста разом з прапорами України та Євросоюзу

Пра́пор Сум — прапор міста Суми, затверджений влітку 2000 року та підтверджений у лютому 2004 виконкомом Сумської міськради[1].

Опис[ред. | ред. код]

Прапор міста Суми являє собою квадратне полотнище смарагдового кольору, в центрі якого розташований герб міста. На цьому гербі зображено срібний щит з трьома чорними мисливськими сумками, поясом та золотими ґудзиками.

Історія[ред. | ред. код]

Найбільш ранньою символікою Сум був прапор Сумського слобідського козацького полку, затверджений 1659 року. На полотнищі блакитного кольору була вишита Богородиця, заступниця Запорізької Січі, одягнена в білі шати. В одній руці вона тримала християнський Хрест, а в іншій — Біблію. Стояла вона на перевернутому місяці, що символізувало перемогу православ'я над мусульманством[2].

У 1775 році Михайло Щербатов, який тоді очолював геральдмейстерську контору, видав гербовник, у якому був прапор Сумського гусарського полку. А 1776, на 5 років раніше за герб, було затверджено новий прапор. Він складався з блакитного полотнища зі срібним гербом у центрі, на якому були зображені три мисливські сумки із золотими ґудзиками[3].

Усі подальші прапори Сум були розроблені на основі старого прапора 1776 року.

Сучасний герб міста Суми був затверджений влітку 2000 року та вперше піднятий на площі Незалежності в День Конституції України[1].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]