Преображенська Софія Петрівна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Преображенська Софія Петрівна
Народилася 27 вересня 1904(1904-09-27)
Санкт-Петербург, Російська імперія[1]
Померла 21 липня 1966(1966-07-21)[1] (61 рік)
Ленінград, РРФСР, СРСР[1]
Поховання Літераторські мостки
Країна  СРСР
Діяльність оперна співачка, музична педагогиня
Alma mater Санкт-Петербурзька державна консерваторія імені Миколи Римського-Корсакова
Заклад Санкт-Петербурзька державна консерваторія імені Миколи Римського-Корсакова
Жанр опера
Нагороди
орден Трудового Червоного Прапора орден Червоної Зірки орден «Знак Пошани» медаль «За оборону Ленінграда» медаль «За доблесну працю у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 рр.» медаль «У пам'ять 250-річчя Ленінграда»
народний артист СРСР Народний артист РРФСР Сталінська премія Значок «Відміннику охорони здоров'я»
Сайт preobrazhenskaya.com

Преображенська Софія Петрівна (27 (14 вересня) 1904, Петербург — 21 липня 1966, Ленінград) — оперна співачка, солістка Маріїнського театру, мецо-сопрано.

Біографія[ред. | ред. код]

Народилася в музичній родині. Батько Петро Преображенський — священик, закінчив Петербурзьку консерваторію за класом композиції, грав на скрипці, віолончелі, роялі. Мати співала в хорі О. А. Архангельського. Брат батька був солістом Великого театру, виконував провідні тенорові партії. Сестра співачки — випускниця Консерваторії за класом фортепіано, була концертмейстером у Кіровському театрі[2]. У 1923 році вступила до Ленінградської консерваторії (клас І. В. Єршова), після закінчення в 1928 році прийшла в Театр опери та балету ім. Кірова, де ще раніше, в кінці навчання в консерваторії, вже відбувся її дебют — в 1926 у (партія Любаші «Царська Наречена»). У Маріїнці пропрацювала до 1959 року. У 1949—1953 роках — професор Ленінградської консерваторії, де брала участь у виставах Оперної студії Ленінградської консерваторії.

Відома також як виконавиця російських народних пісень і романсів. Виконувала вокальний цикл «Пісні і танці смерті» Мусоргського. "Її голос — сильний, глибокий і трохи сумний — додає російським романсів неповторний шарм, а в театрі зі сцени звучить владно і драматично. Представниця ленінградської вокальної школи, ця співачка належить до тих артисткам, які вміють примусити слухача і плакати над гіркою долею покинутої дівчини, і сміятися над невмілим ворожінням, і мстити гордовитої суперниці. (…) Мелодекламації, що вимагає дуже чіткої дикції від співака, вдається не кожному вокалісту, а лише великим артистам. … Однією з її улюблених пісень була «Липа вікова». Цей кілька сумний, але глибокий образ підходить і до самої Софії Преображенській, бо її голос увійшов в історію російського співу на довгі століття ".(Автор Інна Астахова)[3]

Похована в Санкт-Петербурзі, в Некрополі «літераторські мостки». Її надгробок виконала скульптор М. Т. Литовченко.

Нагороди і звання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]