Приватизація майна державних підприємств України

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Криворіжсталь, приватизоване, вилучене у держвласність та повторно реприватизоване підприємство

Приватизація державного майна — платне відчуження майна, що перебуває у державній власності, у тому числі разом із земельною ділянкою державної власності, на якій розташований об’єкт, що підлягає приватизації, на користь фізичних та юридичних осіб, які можуть бути покупцями. Метою є підвищення ефективності роботи підприємства та залучення отриманих коштів під приватизації для здійснення структурної перебудови національної економіки.[1] Паралельним явищем, коли власність переходить трудовому колективу підприємства є процес роздержавлення, зворотнім явищем приватизації держмайна є націоналізація.

Приватизація майна держави є супроводжуючим явищем переходу країни до ринкової економіки. Програми приватизації діють не тільки на економічну сферу, але і проявляються у політичній, соціальній, правовій та інших сферах. Приватизація держмайна зменшує обсяги державного сектору економіки у сторону зростання фінансових ресурсів, що перебувають у власності фізичних та юридичних осіб. Приватизація держмайна залучаються іноземні інвестиції, відбуваються зміни відносин у власності, приватна власність починає пристосувуватись до умов ринку та конкуренції. Державні органи управління при цьому можуть залишати за собою економічні важелі впливу на приватизовану власність.

Фонд держмайна України[ред. | ред. код]

Фонд державного майна України виступає центральним органом виконавчої влади із спеціальним статусом, що реалізує політику у сфері приватизації, оренди, використання, відчуження, управління державного майна і корпоративних прав держави, а також регулює професійну оціночну діяльність в Україні. Місія Фонду полягає у підвищенні інвестиційної привабливості і конкурентоспроможності економіки України.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Закон України Про приватизацію державного майна. zakon.rada.gov.ua.

Посилання[ред. | ред. код]