Провулок Крилова (Житомир)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
провулок Крилова
 Україна
Населений пункт Житомир
Місцевість Привокзальний — Виставка
Район Корольовський
Історичні відомості
Назва на честь Крилов Іван Андрійович
Колишні назви Криловський провулок
Загальні відомості
Протяжність 500 м
Поштові індекси 10001
Інфраструктура
Забудова багатоповерхова житлова, садибна житлова
Зовнішні посилання
У проєкті OpenStreetMap r14879599 2692156 ·R (Житомир)
Мапа
Мапа

Провулок Крилова — провулок в Корольовському районі міста Житомира.

Характеристики[ред. | ред. код]

Провулок розташований привокзальній частині міста[1], у місцевості, що відома за назвою «Виставка». Провулок бере початок з Київської вулиці, прямує на південний схід та завершується перехрестям з Гоголівською вулицею.

Історична забудова провулка — садибна житлова (кінця ХІХ ст., початку ХХ ст.), зосереджена переважно із західного боку початку провулка; сучасна забудова — багатоповерхова житлова (1970-х рр.).

Історичні відомості[ред. | ред. код]

Історія назви[ред. | ред. код]

Назва провулка «Криловський» походить від прізвища одного з перших домовласників у провулку, Криловського. На мапі 1951 року показаний ще з цією назвою. У 1958 році перейменований на провулок Крилова, на честь російського письменника Івана Крилова.

Історія формування провулка[ред. | ред. код]

Провулок виник на рубежі ХІХ та ХХ сторіч. Забудова почала формуватися із західної сторони провулка. З початку ХХ ст. та до 1970-х років провулок мав Г-подібну форму (прямуючи на південь, а затим повертаючи на захід) та завершувався кутком на половині сучасної довжини. У 1970-х роках, внаслідок будівництва п'ятиповерхових житлових будинків № 12 та № 14 провулок продовжено на південь, до з'єднання з Гоголівською вулицею.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Мокрицький Г.П. (2003). Всі вулиці Житомира: Топографічний і топонімічний довідник. Житомир: Волинь. ISBN 966-690-030-0.

Джерела[ред. | ред. код]