Вулиця Олени Пчілки (Житомир)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вулиця Олени Пчілки
 Україна
Населений пункт Житомир
Місцевість Привокзальний — Гейнчівка
Район Богунський
Історичні відомості
Назва на честь Олена Пчілка
Колишні назви вулиця Лесі Українки
Загальні відомості
Протяжність 250 м
Поштові індекси 10029
Транспорт
Рух двосторонній
Покриття асфальт
Інфраструктура
Забудова садибна житлова
Зовнішні посилання
У проєкті OpenStreetMap r11350004 2692156 ·R (Житомир)
Мапа
Мапа

Вулиця Олени Пчілки — вулиця в Богунському районі міста Житомира.

Опис[ред. | ред. код]

Знаходиться у привокзальній частині міста[1], в історичній місцевості Гейнчівка. Бере початок від вулиці Івана Мазепи, прямує на схід, завершуючись перехрестям з вулицею Східною.

Забудова вулиці переважно представлена індивідуальними житловими будинками садибного типу 1960-х років побудови.

Історичні відомості[ред. | ред. код]

Історія назви[ред. | ред. код]

Перша назва — вулиця Лесі Українки. У 1995 році вулиця названа на честь української письменниці, матері Лесі Українки Ольги Петрівни Косач, яка творила під псевдонімом Олена Пчілка.

Історія формування вулиці[ред. | ред. код]

Вулиця та її забудова почали формуватися у 1950-х роках як нова ділянка вулиці Лесі Українки.

Нову ділянку вулиці Лесі Українки між нинішніми вулицями Івана Мазепи й Східною прокладено у 1950-х роках згідно з генеральним планом 1852 року, яким передбачалося продовження тодішньої Прохорівської вулиці до перехрестя зі Східною.

У ХІХ сторіччі на території, де нині знаходиться вулиця Олени Пчілки пролягала північна межа садиби значних землевласників Гейнчів. З новозапланованою у 1852 році ділянкою тодішньої Прохорівської вулиці майже збігався Старогончарний шлях, що включав у себе нинішню Старогончарну вулицю й провулок Косачів та прямував далі на північний схід.

До 1950-х років територія, де згодом почне забудовуватися майбутня вулиця Олени Пчілки, відносилася до земель хутора Перша Хінчанка та була вільною від забудови.

Первинна забудова вулиці сформувалася до кінця 1960-х років.

У 1995 році цю ділянку (між нинішніми вулицями Івана Мазепи та Східною) тодішньої вулиці Лесі Українки, ізольовану забудовою від основної частини вулиці Лесі Українки, виділено в окремий топонімічний об'єкт — вулицю Олени Пчілки. Житлові будинки вздовж вулиці зі зміною нумерації переадресовано з вулиці Лесі Українки до нової вулиці.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Мокрицький Г.П. (2003). Всі вулиці Житомира: Топографічний і топонімічний довідник. Житомир: Волинь. ISBN 966-690-030-0.

Джерела[ред. | ред. код]

  1. Офіційний геопортал Житомирської міської ради з використанням шарів «Топографічний план 1:2000», «Історичні плани», «Адресний реєстр», інструменту «виміряти відстань». [Архівовано 23 грудня 2021 у Wayback Machine.]
  2. Генеральний план міста Житомира. План існуючого використання території. [Архівовано 20 січня 2022 у Wayback Machine.]
  3. Мокрицький Георгій Павлович. Вулиці Житомира / Мокрицький Георгій Павлович ; [худож. В. Кондратюк та ін.]. — Житомир: Волинь, 2007. — 640 с. : ілюстр., фотогр., карти, табл., діагр. — (Енциклопедія Житомира. Т. 1). — ISBN 966-690-084-X.