Деревообробний провулок (Житомир)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Деревообробний провулок
 Україна
Населений пункт Житомир
Місцевість Старе містоПривокзальний
Район Богунський
Історичні відомості
Колишні назви Бржестовський (Бржестовського) провулок
Загальні відомості
Протяжність 150 м
Поштові індекси 10030
Інфраструктура
Забудова малоповерхова житлова, багатоповерхова житлова
Зовнішні посилання
У проєкті OpenStreetMap r4241533 2692156 ·R (Житомир)
Мапа
Мапа

Деревообробний провулок — провулок у Богунському районі міста Житомира.

Характеристики[ред. | ред. код]

Розташований в привокзальній частині міста[1], в Старому місті, в межах кварталу, утвореного вулицями Київською, Михайла Грушевського, Князів Острозьких та Івана Мазепи. Бере початок від вулиці Івана Мазепи та завершується глухим кутом всередині кварталу.

Забудова провулка представлена одноповерховими житловими будинками на декілька квартир та п'ятиповерховим житловим будинком. Провулок зусібіч оточений багатоповерховою житловою, громадською та промисловою забудовою.

Історичні відомості[ред. | ред. код]

Провулок виник і почав формуватися у другій половині ХІХ століття як залишок старої шосейної дороги на Радомишль, що втратила свою актуальність внаслідок прокладання у 1850-х роках нової ділянки Київської вулиці (частини Брест-Литовського шляху) дещо південніше старого Радомишльського шляху.

Перша назва провулка — Бржестовський (Бржестовського[2]) — походить від прізвища домовласника у провулку, який у 1897 році придбав землі за місцем розташування майбутнього провулка. Провулок сформувався наприкінці ХІХ століття всередині кварталу між новопрокладеними ділянками вулиць Міщанської (нині Івана Мазепи), Київської, Крошенської (нині Князів Острозьких).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Мокрицький Г.П. (2003). Всі вулиці Житомира: Топографічний і топонімічний довідник. Житомир: Волинь. ISBN 966-690-030-0.
  2. Polona. polona.pl. Процитовано 11 грудня 2022.

Джерела[ред. | ред. код]