Пруденцій Труаський

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пруденцій
Пруденцій Труаський
фр. Prudence de Troyes
У миру: Галіндо
У чернецтві: Пруденцій
Народився
Арагон, Іспанія
Помер 6 квітня 861(0861-04-06)
Труа
У лику святий
День пам'яті 6 квітня
Медіафайли на Вікісховищі

Пруденцій Труаський (фр. Prudence de Troyes; ? — 6 квітня 861, Труа) — католицький святий, єпископ діоцезії м. Труа у 843–861 рр.

Життєпис[ред. | ред. код]

Іспанець, походив із Арагона. При хрещенні був названий як Галіндо. Покинув Іспанію в юності, ймовірно, через захоплення її сарацинами і оселився в імперії франків, де здобув освіту в школі «Палатин» (лат. Scholae Palatinae).

Служив капеланом у короля франків Людовика I Благочестивого.

У період правління першого короля Західно-Франкського королівства (Франції) Карла II Лисого в 843 році був обраний єпископом франкського міста Труа. Ставши єпископом, він змінив ім'я Галіндо на Пруденцій.

Є автором книги про щоденні богослужіння (Літургія годин). Пруденцію Труаському приписують авторство другої частини Бертинських анналів у 835–861 рр. Його ім'я згадується під 861 роком у третій частини згаданих анналів. Крім того, він займався редагуванням заміток Біблії.

Праці Пруденція Труасского, за винятком віршів, були надруковані в

Брав участь у богословських суперечках, в тому числі, з Гінкмаром Реймським.

Центральною церковною владою Пруденцій Труаський довгий час не був включений до числа святих, проте в м. Труа аж до XX століття шанувався культ святого Пруденція Труаського. І у м. Труа його свято відзначається 6 квітня досі.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]