Пташиний короб (фільм)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пташиний короб
англ. Bird Box
Жанр драматичний фільм, горор, науково-фантастичний фільм, фільм-трилер, екранізація роману[d] і постапокаліптичний фільм[d]
Режисер Сюзанна Бір
Продюсер Кріс Морган[d] і Клейтон Таунсендd
Сценарист Ерік Гейссерер
На основі Пташинний коробd
У головних
ролях
Сандра Буллок
Сара Полсон
Роза Салазар
Даніель Макдональд
Оператор Сальсаторе Тотіноd
Композитор Трент Резнор
Художник Jan Roelfsd
Кінокомпанія Bluegrass Films
Chris Morgan Productions
Дистриб'ютор Netflix
Тривалість 124 хв.
Мова англійська
Країна  США
Рік 2018
Дата виходу 12 листопада 2018 (AFI)
14 грудня 2018 (США)
Кошторис $19.8 млн
IMDb ID 2737304
Наступний Пташиний короб Барселона
netflix.com/title/80196789

«Пташиний короб» (англ. Bird Box) — американський постапокаліптичний фільм жахів 2018 року данської режисерки Сюзанни Бір. Сюжет заснований на однойменному романі 2014 року Джоша Малермана. Прем'єра фільму відбулася 12 листопада 2018 року на кінофестивалі Американського інституту кіномистецтва. Фільм вийшов в обмежений прокат в США 14 грудня 2018 та став доступний в усьому світі 21 грудня 2018 року у Netflix.

Сюжет[ред. | ред. код]

Жінка Мелорі розповідає двом своїм дітям, що вони мусять покинути дім і при цьому йти наосліп. У жодному разі не можна знімати пов'язку з очей, інакше всім загрожує смерть. Мелорі з дітьми дістається до човна і пливе до безпечного місця.

Дія переноситься на 5 років назад. У світі почалася непоясненна епідемія самогубств, вона поширюється з Румунії по Європі. Загинули вже десятки тисяч людей. Вагітна Мелорі дізнається про це від своєї сестри Джессіки, яка, утім, не переймається катастрофою.

Джессіка дорікає Мелорі, що та надто зайнята малюванням. Вона веде сестру до пологового будинку, де під час обстеження лікарка несподівано вчиняє самогубство. Жителі міста починають масово вбивати себе, щойно побачать загадкову сутність. Джессіка, тікаючи із сестрою, теж бачить сутність і після цього кидається під колеса вантажівки.

Мелорі приєднується до групи вцілілих, де чує припущення, що самогубства спричинені якоюсь біологічною зброєю, або це кара вищих сил. Телебачення не працює, але вцілілі приходять до висновку, що всі жертви бачили те саме. Вони ховаються в будинку, зачинивши всі двері й вікна, спостерігаючи, що діється надворі, через відеокамери. Радіопередачі інших вцілілих повідомляють, що люди в безпеці, поки не виходять і не визирають із будинків. Сутність потрапляє на камеру і чоловік, що побачив її на моніторі, розбиває собі голову.

За кілька днів припаси вичерпуються, і Мелорі з Чарлі, Томом, Дугласом і Люсі здійснюють вилазку до супермаркету. На автомобілі із заклеєними вікнами, за одним GPS-навігатором, вони вирушають туди, намагаючись уникати зіткнень. Щось неясне оточує автомобіль, але не може завдати шкоди пасажирам.

У супермаркеті вдається знайти припаси й пташок у клітці. Лідер групи Дуглас пропонує лишитися в супермаркеті та перечекати лихо, що Мелорі засуджує. Вони знаходять замкнутого на складі чоловіка, що просить впустити його. Але він виявляється одержимий загадковою силою, яку намагається пропустити, і Чарлі виштовхує його назад, де загадковим чином гине. Мелорі помічає, що птахи у присутності тієї сили кричать, і бере їх із собою. Група повертається до свого сховку, де розмірковує над тим, які люди виживають у світі.

Уночі Люсі й Фелікс тікають на авто, не попередивши інших. Олімпія попри заборону впускає ще одного вцілілого, Гарі. Той попереджає про божевільних, які насильно відкривають людям очі, змушуючи дивитися на сутність. Дуглас намагається вигнати Гарі, тоді співмешканка Шеріл приголомшує його ударом по голові.

Мелорі народжує хлопчика. Гарі виявляється під впливом сутності, він малює сутність як дещо чорне й людиноподібне, ховає птахів і відчиняє вікна. Олімпія також народжує дитину, дівчинку, Гарі відчиняє вікна в її кімнаті та наказує показати сутність дитині. Олімпія викидається з вікна, Гарі примушує Шеріл розплющити очі й заколюється ножицями. Він збирається зробити те ж із Мелорі та дітьми, але його зупиняє Дуглас. Гарі добиває вцілілих, однак Тому вдається застрелити його.

Мелорі з Томом і дітьми переховуються від сутності та божевільних. Мелорі удочеряє доньку Олімпії, але не дає їй імені, як і власному сину, ніби вони єдині діти у світі. Діти ростуть, а дорослі вчаться виживати, пересуваючись надворі наосліп, — збирають їжу й інструменти в покинутих будинках, ходячи з пов'язками на очах. Вони ловлять радіопередачу від общини вцілілих про безпечне місце і його координати. Однак шлях туди пролягає річкою, і проплисти нею неможливо, не покладаючись на зір. Том розповідає дітям про світ поза домом, але Мелорі проти цього, адже так діти наражаються на ризик розплющити там очі. Під час вилазки Том зустрічає божевільних, він вбиває всіх, крім їхнього лідера. Щоб вистрілити в нього, Том розплющує очі, але бачить сутність і слідом застрелюється сам.

Мелорі забирає дітей, бере птахів у коробку і вирушає з ними на пошуки общини вцілілих. Дорогою човен причалює до берега, Мелорі вирушає в розвідку. Її донька не слухається наказу і йде слідом, де її оточує сутність, але мати відтягує доньку назад до човна. Родина продовжує плавання, Мелорі періодично запитує по рації допомогу, але відповіді не чути.

Човен перепливає пороги, де ледве не тоне. Родина опиняється в лісі, де чує голоси, що переконують зняти пов'язку. Мелорі оступається і падає, опинившись відрізаною від дітей. Голоси спокушають дітей подивитися, прикидаючись матір'ю. Справжня Мелорі вибачається перед дітьми за суворе виховання, і ті розуміють, чий голос справжній. Тоді сутність прикидається Томом, щоб завести в хащі, однак родина йде на спів птахів і знаходить сховок. Їх впускають усередину, лідер уцілілих Рік дає їм прихисток. Виявляється, це школа для сліпих, тож над ними сутність не має влади. Мелорі випускає птахів і дає своїм дітям імена — Олімпія й Том.

У ролях[ред. | ред. код]

Актор Роль
Сандра Буллок Мелорі Мелорі
Треванте Роудс Том Том
Джекі Вівер Шеріл Шеріл
Джон Малкович Дуглас Дуглас
Сара Полсон Джессіка Джессіка
Роза Салазар Люсі Люсі
Даніела Макдональд Олімпія Олімпія
Ліл Рел Говері Чарлі Чарлі
Том Голландер Гарі Гарі
Machine Gun Kelly Фелікс Фелікс
Бредлі Вонг Грег Грег
Прюїтт Тейлор Вінс Рік Рік
Парміндер Награ доктор Лапхем доктор Лапхем
Емі Гаменік Саманта Саманта
Девід Дастмалчян мародер мародер

Український дубляж[ред. | ред. код]

Фільм дубльовано студією «Так Треба Продакшн» на замовлення компанії «Netflix» у 2021 році.

  • Перекладач — Тетяна Горстка
  • Режисер дубляжу — Олена Бліннікова
  • Звукорежисер — Дмитро Бойко
  • Менеджер проєкту — Ольга Чернявська

Виробництво[ред. | ред. код]

Компанія Universal Studios придбала права на екранізацію книги «Пташиний короб» ще до її виходу, у 2013 році[1]. Сценарист Ерік Гейссерер адаптував книгу як кіносценарій, і він очолив перелік найбажаніших до екранізації сценаріїв 2014 року[2]. На посаду режисера планувалося взяти Андреса Мускетті, режисера фільмів жахів «Мама» і «Воно. Частина перша»[3][4]. Проте у 2017 році права на екранізацію викупив стрімінг-сервіс Netflix, призначивши режисеркою Сюзанну Бір[5].

Фільм перейняв від книги подвійну сюжетну лінію, розділену проміжком у 5 років, персонажів та більшість подій. У книзі описуються більш криваві та винахідливі самогубства, згадується як часткова відмова від зору та брак якісної їжі вплинули на здоров'я головних героїв[6]. Фінал екранізації було зроблено більш оптимістичним. Якщо в оригіналі Мелорі з дітьми знаходила прихисток серед людей, які зумисне осліплювали себе, то в фільмі це школа для сліпих від народження чи через травми і зрячі живуть разом із ними[7].

Оцінки й сприйняття[ред. | ред. код]

«Пташиний короб» зібрав 64 % схвальних відгуків на Rotten Tomatoes[8]. На Metacritic середня оцінка склала 51 бал зі 100[9]. Попри такі посередні оцінки критиків, «Пташиний короб» за перший тиждень переглянули 45 млн глядачів, що стало рекордом за всю історію Netflix. У жовтні 2017 Netflix за власними підрахунками мала понад 130 млн передплатників, тобто фільм побачила майже третина з них[10].

Фільм став підставою для флешмобу, де люди намагаються виконувати повсякденні заняття з зав'язаними очима. У ході флешмобу сталася низка аварій, тож Netflix звернулися до глядачів із застереженням не повторювати побаченого в фільмі в реальності[11].

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. DETROIT PROUD: Josh Malerman (англ.). 14 серпня 2013. Процитовано 13 січня 2019.
  2. 'Bird Box' Claws its Way to the Top of the 2014 Blood List. The Hollywood Reporter (англ.). Процитовано 13 січня 2019.
  3. Trumbore, Dave (26 лютого 2013). Andres Muschietti in Negotiations to Direct BIRD BOX. Collider (амер.). Процитовано 13 січня 2019.
  4. Lang, Brent; Lang, Brent (19 липня 2017). ‘It’ Director on Tackling Two R-Rated Movies and Why He Picked Bill Skarsgard for Pennywise. Variety (англ.). Процитовано 13 січня 2019.
  5. - (30 жовтня 2017). Susanne Bier Begins Filming Netflix Movie Bird Box. NORDIC DRAMA (en-GB) . Процитовано 13 січня 2019.
  6. «Птичий короб»: книга против фильма | Избранное | Мир фантастики и фэнтези. Мир фантастики (ru-RU) . 16 січня 2019. Процитовано 17 січня 2019.
  7. Knight, Lewis (22 грудня 2018). Netflix's Bird Box ending explained - book changes to conclusion. mirror. Процитовано 13 січня 2019.
  8. Bird Box (англ.), процитовано 13 січня 2019
  9. Bird Box, процитовано 13 січня 2019
  10. Spangler, Todd; Spangler, Todd (28 грудня 2018). ‘Bird Box’ Viewed by 45 Million Netflix Members in First Week, Company Says. Variety (англ.). Процитовано 13 січня 2019.
  11. Jones, Rhett. The First Dumb Meme Accident of 2019 Is Here. Gizmodo (амер.). Процитовано 13 січня 2019.

Посилання[ред. | ред. код]