Флешмоб

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Бій подушками» в Торонто

Флешмо́б (також флеш моб і флеш-моб, англ. flash mob — «блискавична юрба», від англ. flash — блискавиця, спалах і лат. mob, скорочене й усічене лат. mobilis vulgus — рухливий натовп, юрба, раптівка) — несподівана поява групи людей у заздалегідь визначеному, громадському місці, часто з метою розваги, сатири або художнього самовираження. Після закінчення запланованої акції її учасники швидко розходяться, що і викликає ефект раптовості[1]. Зазвичай флешмоби організовуються через інтернет, соціальні медіа чи інші сучасні засоби комунікації.

Опис[ред. | ред. код]

Немає єдиної думки з приводу того, яка мета проведення флешмобів. Учасники того самого заходу можуть переслідувати різні цілі. Серед можливих варіантів — розвага, порушення повсякденного ходу життя, справити враження на навколишніх, відчуття причетності до спільної справи, самоствердження (випробувати себе: «Чи зможу я це зробити на людях?»), спроба одержати гострі відчуття. Ідеологія класичного флешмоба дотримується девізу «Флешмоб поза релігією, поза політикою, поза економікою».

Рух флешмоба виходить із того, що у флешмоб-акцій є типові правила. Найважливіші їхні пункти:

  • Начебто спонтанне дійство. Заборона збиратися або привертати увагу на місці до акції, одночасний початок і закінчення акції її учасниками. Після акції потрібно миттєво зникати з місця дії в різні сторони, і робити вигляд начебто ні чого й не було.
  • Сценарій повинен привносити абсурдність у те, що відбувається.
  • Жорстке дотримання сценарію.
  • Не викликати агресивної реакції. Не порушувати законів і моральних засад, не показувати ніяких політичних поглядів. Флешмоб-акції, що не дотримуються цього вже будуть екстрім-мобом або політ-мобом.

Історія[ред. | ред. код]

Явище флешмоба почалося після того, як у жовтні 2002 вийшла книга соціолога Говарда Рейнгольда (англ. Howard Rheingold) «Розумний натовп: наступна соціальна революція» (англ. Smart Mobs: The Next Social Revolution), у якій автор пророкував, що люди будуть використовувати нові комунікаційні технології (Інтернет, стільникові телефони) для самоорганізації. У червні 2003 Роб Зазуета з Сан-Франциско, прочитавши Рейнгольда, створив сайт flocksmart.com, на якому перші мобери стали домовлятися про збори.

Перший флешмоб пройшов 17 червня 2003 року в Нью-Йорку, США. Приблизно двісті чоловіків зібралися навколо одного дорогого килима в універмазі Macy's і почали казати продавцям, що живуть разом на складі на окраїні Нью-Йорку, і прийшли купити «Килимок Кохання».

Політ-моб[ред. | ред. код]

Флешмоб «Російське вбиває!» в рамках кампанії «Не купуй російське!»

Соціальний та політичний відтінок перетворює флешмоб на політ-моб або соціальний моб. Втім, звичайні люди часто називають флешмобами суспільно-політичні акції. Вони є простішим, оперативнішим і безпечнішим способом виразити суспільну думку або звернути увагу на ті чи інші проблеми, ніж мітинги або демонстрації.

Наприклад, після виборів у Білорусі 2006 року мобери влаштували низку таких акцій [1]. Декілька людей, зібравшись у центрі Мінська, розкрили газету «Радянська Білорусь» і почали рвати її на дрібні шматочки. В іншій подібній акції близько 30 мінчан демонстративно зав'язали очі й відвернулися від встановленого на площі екрана, по якому транслювався виступ прокурора Білорусі. На піку популярності у квітні 2006 року «політичні флешмоби» у Мінську збирали до 100—120 чоловік. Щоб припинити такого роду акції, влада затримувала 10—20 чоловік, що за два тижні зменшило кількість учасників флешмобів до 10-15 чоловік.

Флешпротестмоб[ред. | ред. код]

Починаючи з 2008 року в Україні було започатковано новий вид флешмобів, зорієнтованих на груповий прояв протесту. На відміну від класичного флешмобу, флешпротестмоб класифікували як завчасно сплановану масову акцію, в якій велика група людей зненацька з'являється в громадському місці і протягом декількох хвилин виконує завчасно обговорені дії ПРОТЕСТНОГО змісту, після чого одночасно швидко розходиться в різні сторони.

На флешпротестмобах заборонена популяризація людей, об'єднань громадян. Все відбувається навколо ідей, їхніх інтерпретацій. Під час організації флешпротестмобів вітається широке інформування громадськості, ЗМІ, оскільки вважається, що ідея протесту, таким чином, може бути поширена значно за межі учасників заходу і випадкових перехожих. За останні декілька років флешпротестмоби проводилися в більшості областей України. Приклади флешпротестмобів: «Повернись до влади спиною», «На молодь забили», «Ми не будемо мовчати», «Постав двійку міністру за Рік молоді в Україні», «Спитай міністра де рік молоді», «Вдень з вогнем» та багато інших.

Жаргон[ред. | ред. код]

Акція
дія, виступ, конкретне кінцеве втілення сценарію;
Афтерпаті
(скор. АП англ. after party) — зустріч моберів після акції;
Камертон
годинники, що перебувають у суспільному або інших місцях, по яких мобери заздалегідь синхронізують власні годинники для точного прибуття на місце акції;
Класика
Фм-акція, побудована на первинних основах ідеології цього руху: миттєве створення натовпу, абсурдність дій тощо;
Маяк
спеціальна людина, що перебуває на місці проведення деяких флешмоб-акцій, для того щоб подати моберам умовний сигнал про її початок;
Медіагрупа
(«Знімальники») офіційні представники ФМ-організацій, що займаються зйомкою ФМ-акцій;
Мобер
(«Флешмобер») людина, що бере участь у флешмоб-акціях, мобери- група таких людей;
Мобити
(«Мобитися») брати участь у ФМ-акціях;
Мобплейс
місце проходження ФМ-акції;
Мобхаус
(англ. mob-house) особливий тип моб-перетворення реальності, що має у своїй основі довгострокову (у порівнянні зі звичайним мобом) взаємодію моберів і буття; проводиться значно рідше «звичайних мобів» і, на відміну від них, у переважно закритих приміщеннях, де мобери можуть відчути себе тимчасово ізольованими від перехожих та помобити винятково для себе та своїх;
Парускерство
явище, яке полягає в порушенні правил (розмови, сміх і все, що не було заплановано в сценарії);
Парускери
(«смайлси», «Елвіси») це мобери, що ігнорують правила ФМ;
ЗМІшники
фото-, теле- й інші репортери (преса), присутні на ФМ-акції;
Пінгвіни
люди, які знали про флешмоб, і прийшли на дійство просто подивитися, не беручи участь;
Струкси
мобери-туристи, що здійснюють паломництва в моб-спільноти інших міст, з метою «на людей подивитися — себе показати»;
Екстрим-моб
акції з яскраво вираженою екстремальною спрямованістю. Виконуються дії, що шокують навіть самих учасників. Акції не для всіх;
date-mob
ФМ-акція, спрямована на знайомства моберів;
Фан-моб
(англ. Fun-mob) флешмоб, що є за сценарієм або став під час проведення масовим приколом. Характеризується недотриманням правил, відсутністю у моберів особливого відчуття мобу;
GFM
(«Global Flash Mob») всесвітня ФМ-акція, у якій бере участь максимальна кількість країн і міст;
Політ-моб
(«Соціальний моб») — акції соціальної й політичної спрямованості. Всі соціальні акції автоматично кваліфікуються як політичні, якщо ідея акції може бути інтерпретована як спрямована проти (або на користь) певних політичних сил, наприклад, владних структур;

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Флешмоб (російською). som.org.ua. Архів оригіналу за 27 квітня 2015. Процитовано 22 листопада 2015. 

Посилання[ред. | ред. код]