Південносибірські гори

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Південносибірські гори

55° пн. ш. 114° сх. д. / 55° пн. ш. 114° сх. д. / 55; 114Координати: 55° пн. ш. 114° сх. д. / 55° пн. ш. 114° сх. д. / 55; 114
Країна  Росія
Тип гірський хребет і Russian Large Landscaped
Південносибірські гори. Карта розташування: Росія
Південносибірські гори
Південносибірські гори
Південносибірські гори (Росія)
Мапа

Південносибірські гори (рос. Южно-Сибирские горы) — одна з найбільших гірських систем Російської Федерації. Загальна площа системи гірських хребтів становить понад 1,5 млн км². Південносибірські гори розташовані у Сибірському і Далекосхідному федеральних округах Росії, а також частково у Монголії[1].

Географія[ред. | ред. код]

Система має склад з низки пасом, вирівняних у напрямку схід-захід, що простягаються майже на 3000 км. Частина з них розташована біля кордону з Монголією та Китаєм, а інші піднімаються на північ. На півдні Південносибірські хребти зливаються з Монгольськими й Китайськими гірськими пасмами і плато. На заході лежить Джунгарський басейн[en], а на сході — Монгольське плато. На півночі Південносибірські гори зливаються із Західносибірською низовиною і Середньосибірським плоскогір'ям. На південному сході Байкальський хребет відокремлено від Східного Саяну Байкальською рифтовою зоною і Тункинською западиною. На північний схід від його східного краю Південносибірська гірська система зливається зі Східносибірськими горами[2].

Геологічно гори системи зазнали процесу омолодження під час альпійського орогенезу. Землетруси є поширеними по всій території системи[3].

Через гірський рельєф значні ділянки Південносибірської системи незаселені. Найбільші міста величезного регіону, із заходу на схід: Красноярськ, Ангарськ, Іркутськ, Улан-Уде та Чита[4].

Хребти[ред. | ред. код]

Гідрографія[ред. | ред. код]

Деякі з головних річок Сибіру мають витоки у Південносибірській гірській системі, наприклад, Лена, Іртиш, Єнісей, Об. Інші річки району — Аргунь, Том, Шилка, Селенга, Катунь та річка Бія. Велике озеро Байкал є найвідомішим озером регіону. Іншими набагато меншими озерами є Телецьке озеро, озеро Маркаколь, озеро Тоджа[en], Баунт[en] і Нойон-Холь[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Mountains of South Siberia in the book: Gvozdetsky N. A., Mikhailov N. I. Physical geography of the USSR. M., Thought, 1978.
  2. а б (Mountains of South Siberia) (in Russian) from: Gvozdetsky N. A., Mikhailov N. I. Physical geography of the USSR. M., Thought, 1978.
  3. Altai-Sayan Mountain Country (in Russian)
  4. Google Earth

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Південносибірські гори