Велика Китайська рівнина

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Північнокитайська рівнина)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Велика Китайська рівнина
Країна  КНР

Велика Китайська рівнина[1][2], або Північнокитайська, Хуанхуайська(спрощ.: 华北平原; кит. трад.: 華北平原; піньїнь: Huáběi Píngyuán, хуабей пінюань) — великомасштабний розломний рифтовий басейн, утворений у пізньому палеогені та неогені, а потім змінений відкладеннями Хуанхе. Це найбільша алювіальна рівнина Китаю (висоти не більше 100 м, в деяких місцях 50 м нижче рівня моря) рівнина площею близько 325 тис. км², що простягнулася на 1000 км в басейні річок Хуанхе і Хуайхе, уздовж берегів Жовтого і Східнокитайського морів Рівнина межує на півночі з горами Яньшань[en], на заході з Тайханшань, на півдні з горами Даб'є[en], а на сході омивається Жовтим і затокою Бохайвань. Річка Хуанхе протікає по рівнині, перш ніж її води впадають у Бохайвань.

Частину Північнокитайської рівнини навколо берегів середньої та нижньої течії Хуанхе зазвичай називають Центральною рівниною. Ця частина Північнокитайської рівнини стала колискою китайської цивілізації та є регіоном, звідки вийшов китайський народ Хань. [3][4]

Клімат субтропічний, мусонний. Літо вологе, зима суха.

Часто відбуваються повені, які в минулому супроводжувалися значними змінами русел Хуанхе і Хуайхе.

Через Велику Китайську рівнину в напрямку південь — північ прокладений Великий канал.

Головний землеробський район Китаю. Основні культури — пшениця, бавовна, рис, арахіс.

Велика Китайська рівнина густо заселена. Найбільші міста на її території — Пекін і Тяньцзінь.

У Китаї географічного поняття Велика Китайська рівнина не існує. На цій території китайські географи виділяють Північнокитайську рівнину, що займає північну, центральну і частково південну частину Великої Китайської рівнини, і Рівнину середньої та нижньої течії Янцзи (кит. 长江 中下游 平原 Cháng-jiāng zhōng-xià-yóu píng-yuán), північна частина якої припадає на південну частину Великої Китайської рівнини.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Атлас. Географія материків і океанів, 2014.
  2. Велика Китайська рівнина // Українська радянська енциклопедія : у 12 т. / гол. ред. М. П. Бажан ; редкол.: О. К. Антонов та ін. — 2-ге вид. — К. : Головна редакція УРЕ, 1974–1985.
  3. BASIC INFORMATION ON CHINA
  4. Keekok Lee (24 жовтня 2008). Warp and Weft, Chinese Language and Culture. Strategic Book Publishing. с. 39—40. ISBN 978-1-60693-247-6. Процитовано 2 листопада 2011.

Література[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]