Радіан за секунду

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
похідна одиниця SI
одиниця вимірювання кутової швидкостіd і безпрефіксна одиниця SId[1]
Радіан за секунду
Кутова (циклічна) частота ω (у радіанах за секунду) є більшою ніж частота ν (у циклах за секунду, або Гц) у 2π разів, оскільки 2π rad/s відповідає 1 Гц.
Загальна інформація
Система одиниць Похідні одиниці SI
Одиниця швидкість обертання
Позначення рад/с або rad/s; rad⋅s−1


Радіа́н за секу́нду (рад/с) (англ. radian per second, rad⋅s−1 або rad/s) — похідна одиниця SI для вимірювання кутової швидкості, зазвичай позначається грецькою літерою ω (омега)[2]. У радіанах за секунду також вимірюється кутова (циклічна) частота. Радіан за секунду визначається як зміна кута орієнтації об'єкта, вираженого у радіанах за кожну секунду.

Кутова частота в один радіан за секунду є еквівалентною «звичайній частоті» величиною герц, або циклів за секунду. Це пов'язано з тим, що за один цикл обертового об'єкта виконується кутовий поворот на один оберт (360 градусів), що дорівнює 2π радіан. Оскільки кут в радіанах є безрозмірнісною величиною у SI, то радіан за секунду є розмірно еквівалентним герцу — обидва визначаються у с−1.

Один радіан за секунду відповідає приблизно 9,55 обертам за хвилину.

Кутова (циклічна) частота ω (Звичайна) частота
2π радіан за секунду точно 1 герц (Гц)
1 радіан за секунду приблизно 0,159155 Гц
1 радіан за секунду приблизно 57,29578 градусів за секунду
1 радіан за секунду приблизно 9,5493 обертів за хвилину (об/хв)
0,1047 радіан за секунду приблизно 1 об/хв

Одиниці радіани за секунду використовуються при обчисленні потужності, що передається валом. У Міжнародній системі одиниць (SI), яка широко використовується у фізиці та техніці, потужність p дорівнює добутку швидкості обертання ω (у радіанах за секунду) та крутного моменту T, прикладеного до вала (у ньютон-метрах). При цьому p = ωT потужність буде виражена у ватах без використання додаткових коефіцієнтів. В інших системах одиниць знадобиться додатковий множник. Наприклад, якщо помножити кутову швидкість, виражену в обертах за хвилину (об/хв), на крутний момент у фунт-футах[en], тоді потрібен додатковий коефіцієнт для перетворення результату в одиниці потужності у кінських силах.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]