Рассел Алан Міттермеєр

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Рассел Алан Міттермеєр
Russell Alan Mittermeier
Народився 8 листопада 1949(1949-11-08)[1] (74 роки)
Бронкс, Нью-Йорк, Нью-Йорк, США
Місце проживання Колумбія
Країна  США[2]
Діяльність біолог, антрополог, зоолог, герпетолог, захисник довкілля
Alma mater Дартмутський коледж
Гарвардський університет
Заклад Університет штату Нью-Йорк в Стоуні-Брук
Членство Американська академія мистецтв і наук
У шлюбі з Cristina Mittermeierd
Нагороди
Систематик живої природи
Дослідник, який окреслив низку зоологічних таксонів. Назви цих таксонів для вказівки авторства супроводжують позначенням «Mittermeier».

Russell Alan Mittermeier на Віківидах
Сторінка на Віківидах

Рассел Алан Міттермеєр (англ. Russell Alan Mittermeier; нар. 8 листопада 1949) — американський герпетолог та приматолог. Автор зоологічних таксонів.

Біографія[ред. | ред. код]

Батьки Рассела Міттермеєра Френсіс Ксав'єр і Берта Міттермейер були німцями, які емігрували до Нью-Йорка. Він народився 8 листопада 1949 року у Бронксі. У 1971 році закінчив Дартмутський коледж зі ступенем бакалавра мистецтв, у 1973 році у Гарварді отримав магістра мистецтв, а у 1977 році ступінь кандидата наук з біологічної антропології .

Протягом 30 років він проводив польові дослідження на трьох континентах і здійснив експедиції до більш ніж 20 країн, зокрема до Бразилії, Суринаму та Мадагаскару.

Робота Міттермеєра зосереджена на вивченні приматів і черепах, охоронних територій та інших аспектах охорони природи. Він вважається фахівцем з біорізноманіття, збереження екосистем, тропічної біології та збереження видів. Міттермеєр був президентом Міжнародного товариства збереження природи з 1989 року по 2005 роки. Крім того, з 1977 року він був головою команди фахівців з приматів Комісії з виживання видів МСОП. З 1978 по 1989 роки очолював програму збереження приматів WWF. У 1987 році він став членом Ліннейського товариства Нью-Йорка. У 1988—1989 роках він очолював Робочу групу з біорізноманіття у Світовому банку, З 1995 року він є президентом Фонду біорізноманіття Марго Марша, який здійснює охорону природи у всьому світі.

Рассел Алан Міттермеєр відкрив кілька нових видів приматів, в тому числі Cercocebus sanjei, Mico mauesi та у 2010 році новий, ще неописаний вид мадагаскарських лемурів роду Phaner. Він написав кілька науково-популярних та наукових книг, і написав понад 300 наукових статей. З 2009 року він є головним редактором 9-томної книжкової серії «Посібник ссавців світу», який публікується іспанським видавництвом Lynx Edicions.

У 2016 році Міттермеєр обраний членом Американської академії мистецтв і наук.

Рассел Міттермаєр описав 14 нових видів тварин (три види черепах, чотири лемурів, один вид африканських мавп та шість амазонських мавп).

Нагороди та вшанування[ред. | ред. код]

У 1988 році Міттермайєр отримав золоту медаль від зоопарку Сан-Дієго. У 1995 році принцом Бернхардом Нідерландським нагороджений орденом Золотого ковчегу. У 1997 році отримав орден Південного Хреста від президента Бразилії. Президент Суринаму присудив йому у 1998 році Великий Саш і Орден Жовтої Зірки. У 1998 році він був включений до списку «Екогерої планети» журналу Time. У 2004 році отримав премію Альдо Леопольда Американського товариства маммологів.

На честь Рассела Міттермаєра названо декілька видів тварин:

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]