Рейка ластівчин хвіст

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Рейка ластівчин хвіст на ствольній коробці гвинтівки для кріплення прицілу (наприклад, оптичного або механічного).

Рейка ластівчин хвіст це кілька типів ковзних рейкових систем розроблених для вогнепальної зброї, які розраховані для кріплення оптичних прицілів. В розмовній мові термін ластівчин хвіст зазвичай відноситься до будь-якого прямого монтажного кронштейна з перевернутою трапецією (ластівчин хвіст) у поперечному перерізі (хоча шестикутні рейки Вівера та Пікатінні також є похідними від ластівчиного хвоста) що проходить паралельно отвору для кріплення прицілу або діоптричного прицілу до гвинтівки. Їх іноді також називають кріпленнями "наконечник", і вони дозволяють користувачеві легко встановлювати або знімати приціл. Також до кріплення Ластівчин хвіст відносять напрямну ластівчин хвіст, яка йде перпендикулярно каналу стволу.

Напрямні типу "ластівчин хвіст" для знімних прицілів[ред. | ред. код]

SIG Sauer 200 STR мають 11 мм ластівчин хвіст на ствольній коробці для кріплення діоптричної мушки або оптичного прицілу, напряму або за допомогою перехідника рейки Пікатінні.

Залежно від виробника ластівчин хвіст буває різних типів і розмірів, але найпоширенішим є 11 мм та 38 дюйми (9,5 мм).[1][2][3] Деякими іншими менш відомими, але наразі доступними в продажу кріпленнями типу "ластівчин хвіст" є 12, 13, 13.5, 14,,[4] 14.5, 16, 16.5, 17 та 19 мм.

У той час як добре стандартизоване кріплення на рейку Пікатінні (і її менш стандартизований попередник, рейку Вівера) є найбільш відомим в США, багато європейських виробників зброї пропонують власні системи кріплення прицілів до ствольної коробки для своєї зброї, наприклад Sako має конусний ластівчин хвіст, Tikka має ластівчин хвіст 17 мм[5] та інші рішення, такі як кріплення Blaser Saddle Mount[6] або Recknagel Swing Mount. Кріплення ластівчин хвіст зараз загалом використовують у пневматичній зброї з легким відбоєм, але їх також можна побачити на сучасних гвинтівках для полювання та спортивної стрільби під бездимний порох, проте популярними стають кріплення, такі як рейка Пікатінні, яка має виступ відбою.

Деякі приклади гвинтівок з різними типами напрямних:

  • 9,5 мм: Crosman Pumpmaster 760, CZ 452 and Remington Model 552.
  • 11 мм: Accuracy International Arctic Warfare, CZ 452, 455 та 511, Remington Model 597, Sako Quad, Sig Sauer 200 STR, Tikka T1x, Walther LGR, Weihrauch HW 35
  • 13 мм: Chiappa Firearms Double Badger
  • 17 мм: Sako TRG, Tikka T3
  • 19 мм: CZ 550
  • Змінна ширина (конусність): Sako 75, Sako 85

Кріплення латівчин хвіст також інтегровано в деякі гвинтівки, особливо у варіантах L85A2 і A1 гвинтівки SA80 буллпап для встановлення механічних прицілів і прицільної системи SUSAT. Але останнім часом її замінили на рейку Пікатінні, оскільки, згідно з Міністерством оборони, хвости ластівки не підходили для створення місця для прицільного комплексу ACOG.

Ластівчин хвіст з виступами проти відбою[ред. | ред. код]

Ліворуч: рефлекторний приціл Aimpoint Acro C2 лежить на боці. Праворуч: рейка Acro на підйомі Пікатінні.
Приблизні розміри рейки Aimpoint Acro.

Деякі рейки ластівчин хвіст мают інтегровані виступи проти відбою. Одним із прикладів є рейка Aimpoint Acro, яка має кут 45 градусів і ширину приблизно 16,5 мм.

Бічна рейка для кріплення прицілу[ред. | ред. код]

Хоча більшість рейок ластівчин хвіст розташовано на ствольній коробці, існую також екземпляри розташовані збоку. Деякі службові гвинтівки, які використовували збройних силах Радянського Союзу та в країнах Варшавського пакту мали бічні рейки для кріплення прицілів, неофіційно їх називали рейка Варшавського пакту.[7] Кріплення знаходилося на лівому боці ствольної коробки гвинтівки, з механічно зробленими отворами для зменшення ваги та легкого встановлення. Прикладом є оптичний приціл ПСО-1. Схожі рейки також можна побачити на такій зброї як снайперська гвинтівка Драгунова (СВД), снайперська гвинтівка PSL, кулемет Калашникова, а також на деяких автоматах серії АК з 1954 дотепер. З 1992 року бічна рейка стає стандартною для для всієї зброї Калашникова. 

В СВД та автоматах АК використані дещо різні кріплення ластівчин хвіст. Варшавські рейки мають ширину приблизно 14 мм.[8]

Рейки ластівчин хвіст для напівпостійних прицілів[ред. | ред. код]

Пістолет Beretta 92FS з мушкою на ластівчиному хвості
Пістолетні приціли з перпендикулярними ластівчиними хвостами

Кріпленням ластівчин хвіст також можна назвати доріжку у вигляді ластівчиного хвоста, яка розташована перпендикулярно каналу стволу,[9] часто таке кріплення використовують для невеликих мушок та ціликів на пістолетах та деяких гвинтівках. Цей метод кріплення означає напівпостійне кріплення з фрикційною посадкою, де фрезерується паз, наприклад, у затворній рамі пістолета,[10] а приціл з відповідним ластівчиним хвостом вставляють в цей паз.[11]

Цілики пропонуються з багатьма несумісними профілями пазами ластівчин хвіст, а деякі добре відомі (і несумісні) профілі належать виробникам прицілів, таким як Novak, BoMar, LPA/TRT, Kimber або стандарту 1911 mil («GI»).[9] Крім того, багато виробників пістолетів мають власні профілі з пазами типу ластівчин хвіст. 

Див. також[ред. | ред. код]

  • Рейка Варшавського пакту, варіант системи ластівчин хвіст, яка була розроблена в Радянському Союзі для бічного кріплення оптичного прицілу на гвинтівках та кулеметах.
  • Рейка UIT, стара стандартна конструкція з Т-подібним пазом, що використовується для кріплення строп, особливо на вогнепальній зброї для змагань
  • Рейка Вівера, рання рейкова система, яку використовували для кріплення прицілів, до цього часу популярна на цивільному ринку
  • Рейка Пікатінні (MIL-STD-1913 або рейка STANAG 2324 (скасовано)), покращена та стандартизована військова версія кріплення Вівера, яку розробили в арсеналі Пікатінні в Нью-Джерсі. Її використовують для кріплення оптичних прицілів та аксесуарів (наприклад, додаткові антабки для ременя, вертикальні руків'я, сошки тощо). Велика популярність на цивільному ринку.
  • Рейка аксесуарів НАТО (рейка STANAG 4694), подальша розробка рейки Пікатінні MIL-STD-1913
  • Система рейкового кріплення, загальна назва систем які дозволяють кріпити аксесуари на невелику вогнепальну зброю
  • KeyMod - це універсальна система кріплення аксесуарів вогнепальної зброї, розроблена для заміни рейки Пікатінні MIL-STD-1913 від VLTOR Weapon Systems (окрім кріплень прицілів)
  • M-LOK - рейкове кріплення з вільним використанням, яку розробила компанія Magpul Industries як конкурент VLTOR's KeyMod
  • Рейка Цейса, кріплення прицілу без кілець.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Picatinny, Weaver & dovetail scope bases | Air gun blog - Pyramyd Air Report
  2. BKL Technologies - 1" Scope Rings and Mounts for 3/8" and 11mm Dovetails
  3. Shooting Illustrated | BKL's Tri-Mount Dovetail Riser Mounts and Picatinny Adaptors
  4. 11mm scope dovetails: Why do they interchange with 3/8″? | Air gun blog - Pyramyd Air Report
  5. Scope Mounts | SAKO
  6. Blaser Hunting Rifles: Blaser Saddle Mount. Архів оригіналу за 28 квітня 2017. Процитовано 16 червня 2023.
  7. "The AK Side Rail - How It Works". Russian optics. Retrieved 22 May 2017.
  8. Firearm Accessory Rails: Which is the Best?. Catalyst Arms. Roughly a 14mm dovetail is common in the soviet/eastern block firearms.
  9. а б Common 1911 Sight Dovetails. Архів оригіналу за 18 січня 2021. Процитовано 16 червня 2023.
  10. Milling a Front Sight Dovetail. Архів оригіналу за 16 червня 2023. Процитовано 16 червня 2023.
  11. Definition of Dovetail Notch