Релятивістська зоря

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
VFTS 102 є найшвидше обертовою зіркою з коли-небудь знайдених. З обертом приблизно в 200 разів швидше, ніж Сонце, або зі швидкістю 447 км/с (1 610 000 км/год)[1][2].

Релятивістська зоря — це зірка, що обертається, чия поведінка добре описується загальною теорією відносності, але не класичною механікою. Першим таким ідентифікованим об'єктом були радіопульсари, які складаються з обертових нейтронних зірок. Обертові надмасивні зірки є гіпотетичною формою релятивістської зірки. Релятивістські зірки є одним із можливих джерел для вивчення гравітаційних хвиль.

Інше визначення релятивістської зірки — це рівняння стану особливого релятивістського газу. Це може статися, коли ядро масивної зірки головної послідовності стає достатньо гарячим, щоб генерувати електрон-позитронні пари. Аналіз стабільності показує, що така зірка лише незначно зв’язана і нестійка до колапсу чи вибуху. Вважається, що ця нестабільність обмежує масу зірок головної послідовності парою сотень сонячних мас або близько того. Зірки такого розміру і більше здатні безпосередньо колапсувати в чорну діру середнього або надмасивного розміру[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. VLT Finds Fastest Rotating Star. ESO Science Release. Процитовано 12 грудня 2011.
  2. Fastest Rotating Star Found in Neighboring Galaxy. Процитовано 29 грудня 2011.
  3. Nikolaos Stergioulas (7 березня 2003). Rotating Stars in Relativity.

Посилання[ред. | ред. код]