Семюел Баєр

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Семюел Баєр
англ. Samuel Bayer
Дата народження 17 лютого 1965(1965-02-17) (59 років)
Місце народження Сірак'юс, Нью-Йорк, США
Громадянство  США
Alma mater Школа образотворчих мистецтвd
Професія кінорежисер, оператор-постановник, режисер, кінооператор, режисер монтажу, сценарист, фотограф
Нагороди
IMDb ID 1207904
samuelbayer.com

Семюел Баєр (англ. Samuel Bayer) — американський режисер, автор музичних відеокліпів та рекламних роликів.

Біографія[ред. | ред. код]

Семюел Баєр здобув професійну художню освіту в Школі образотворчих мистецтв та працював художником в Нью-Йорку. Його кумирами були Кіт Гарінг та Жан-Мішель Баскія, але досягнути успіху як художник Баєрові не вдалося. Щоб заробити хоч якісь гроші він погодився стати режисером музичного відео для маловідомого сіетлського гурту Nirvana, знявши кліп на пісню «Smells Like Teen Spirit». Його другим проєктом став кліп на пісню Blind Melon «No Rain[en]», і після цього кількість замовлень стала невпинно зростати[1][2].

Нова робота дозволила Баєру зняти кліпи для музикантів, якими він захоплювався, такими як Девід Бові, The Rolling Stones та Джон Лі Гукер. Серед інших виконавців, з якими він співпрацював — The Cranberries, Metallica, Мерілін Менсон, Ленні Кравіц, Aerosmith, Green Day, Джастін Тімберлейк та багато інших. Його роботи неодноразово отримали премії MTV Video Music Awards, зокрема, в категоріях «Найкраща кінематографія» та «Найкраще рок-відео» за «Boulevard of Broken Dreams[en]» Green Day, або «Найкраще рок-відео» за «Until It Sleeps» Metallica[2].

Окрім музичних відео, Семюел Баєр знімав числені рекламні кліпи для провідних брендів, таких як Chrysler, Packard Bell, Nike, Mountain Dew, Coca-Cola, Pepsi, Nissan, Lexus. Рекламний ролик для Chrysler, в якому знявся репер Емінем, отримав «Канського лева». Також Баєр зняв рімейк фільму жахів «Кошмар на вулиці В'язів», що вийшов 2010 року[2][3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Brown, Emma (14 березня 2013). Samuel Bayer's American Image. Interview Magazine (амер.). Процитовано 18 лютого 2024.
  2. а б в Knight, David (10 листопада 2013). Samuel Bayer to receive Outstanding Achievement Award at Camerimage. www.promonews.tv (англ.). Процитовано 18 лютого 2024.
  3. Bayer/Archive. samuelbayer.com. Процитовано 18 лютого 2024.