Сем Дребен

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сем Дребен
Народження 1 червня 1878(1878-06-01)[1]
Полтава, Російська імперія
Смерть 15 березня 1925(1925-03-15)[1] (46 років)
Лос-Анджелес, Каліфорнія, США
Країна  Мексика
Звання Перший сержант
Війни / битви Перша світова війна і Мексиканська революція
Нагороди
хрест «За видатні заслуги»

Семюел Дребен (англ. Sam Dreben; 1 червня 1878(1878червня01), Полтава, Російська імперія — 15 березня 1925, Лос-Анджелес), іноді помилково згадується як «Дреббен» або «Дребін», відомий як «Бойовий єврей», — професійний солдат армії США та найманець, який брав участь у різних війнах і революціях.

Ранні роки[ред. | ред. код]

Народився у Полтаві Російської імперії (нині Україна). Оскільки перспективи для єврея у царській Росії були надзвичайно похмурими, він двічі втікав (одного разу дістався Німеччини), а потім вісімнадцятирічним назавжди емігрував. Спочатку він оселився у Ліверпулі, де працював портовим робітником[2], потім поїхав до США, прибувши до Нью-Йорка у січні 1899 року.

Військова кар'єра[ред. | ред. код]

27 червня 1899 року Дребена зарахували до 14-го піхотного полку[3] та відправили на Філіппіни (які належали США у результаті перемоги в Іспано-американській війні), щоб допомогти придушити повстання місцевих жителів під проводом Еміліо Агінальдо. З самого початку участі він відзначився у боях. Пізніше він брав участь у порятунку людей, обложених у Пекіні під час Боксерського повстання. Звільнений у 1902 році, він брався за різну роботу, зокрема воював на стороні японців у Російсько-японській війні[3]. У 1904 році він знову повернувся в армію. У Форті Блісс його навчили володіти кулеметом, завдяки чому він став добре відомим (навичка, яка стала у пригоді у майбутньому). Він завів друзів у сусідньому Ель-Пасо, штат Техас, до того, як у 1907 році закінчилася його друга армійська служба.

Разом із двома іншими найманцями, Трейсі Річардсоном й Емілем Льюїсом Голмдалем, Дребен дістався Центральної Америки. Працював охоронцем у зоні Панамського каналу. Після кількох невдалих бізнес-проєктів його залучили до участі у різних визвольних рухах, державних переворотах, наприклад у Гватемалі, Гондурасі, Нікарагуа та Мексиці. Саме у Гватемалі він отримав своє єдине бойове поранення — постріл у спину. Під час Мексиканської революції Дребен приєднався до військ Франсіско Мадеро як кулеметник. Після вбивства Мадеро у 1913 році Дребен працював на Фелікса Зоммерфельда в Ель-Пасо, займався контрабандою зброї військам Панчо Вільї та виконував диверсійні завдання у Мексиці для секретної служби Зоммерфельда[4]. Під час сумнозвісного нальоту Зоммерфельда 9 березня 1916 року у Коламбусі, було вбито кількох мирних жителів, Дребен приєднався до каральної експедиції. Дребен служив розвідником і подружився з генерал-майором Джоном Першингом. Американці так і не змогли зловити Вілью, і місія закінчилася поразкою у 1917 році.

На початку 1917 року Дребен (тоді йому було 39 років) одружився з 19-річною Гелен Спенс. Невдовзі у них народилася дочка. Однак вступ Америки у Першу світову війну зрештою заманив його назад в армію, він потрапив до 141-го піхотного полку 36-ї піхотної дивізії. Дорогою до Франції він отримав повідомлення, що його дитина загинула.

Дребен знову відзначився у боях. За хоробрість під Сент-Етьєном у жовтні 1918 року сержанта Дребена нагородили хрестом «За видатні заслуги», Воєнним хрестом і Військовою медаллю. Генерал Першинг, командувач американськими експедиційними силами, назвав його «найкращим солдатом й одним з найхоробріших людей, яких коли-небудь знав»[5][6][7]. Цитата для його DSC говорить:

Президент Сполучених Штатів Америки, уповноважений Актом Конгресу від 9 липня 1918 року, із задоволенням вручає Хрест за видатні заслуги першому сержанту армії Сему Дребену (ASN: 1480481) за видатний героїзм, виявлений у бою під час служби у роті 141-го полку 36-ї дивізії AEF, недалеко від Сент-Етьєна, Франція. 8 жовтня 1918 року. Сержант Дребен виявив групу німецьких солдатів, які йшли на підтримку кулеметного гнізда неподалік французької й американська лінії. Сержант Дребен взяв добровольців і за допомогою близько 30 людей увірвався на німецькі позиції, захопив чотири кулемети, вбив понад 40 ворогів, взяв у полон двох і повернувся на наші позиції без жодної втрати[8].

Повоєнне життя[ред. | ред. код]

Після закінчення війни Дребен повернувся в Ель-Пасо, де розлучився з дружиною через її невірність за його відсутності. Потім влаштувався та почав успішний страховий бізнес.

У 1921 році Дребен отримав ще одну нагороду; він був обраний генералом Першингом одним із почесних носіїв (разом з іншим героєм Першої світової війни, Елвіном Йорком) для поховання Невідомого солдата на Арлінгтонському національному кладовищі 11 листопада.

Того ж року Дребен брав участь у незаконній екстрадиції в'язня-втікача Філа Алгіна, який убив сержанта поліції Лос-Анджелеса Джона Фіцджеральда. Для цього створили медичний кабінет з видалення татуювань у Сьюдад-Хуаресі, Мексика. План полягав у тому, що коли Алгін прийде на лікування, вони введуть анестезію, а потім відвезуть його в Ель-Пасо. Однак Алгін не втратив свідомість і зміг покликати про допомогу. Дребена й інших заарештували, але через три дні звільнили з в'язниці через тиск з боку США[3].

У 1923 році він одружився вдруге, цього разу з Мід Ендрюс. Вона переконала його переїхати до Каліфорнії, щоб почати все заново.

15 березня 1925 року Дребен помер від ін'єкції: медсестра випадково ввела йому не ту речовину. Газети по всій країні, включно з «Нью-Йорк таймс» й «Ель-Пасо таймс», вшанували його пам'ять. Відомий оглядач Деймон Раньйон написав панегірик, а законодавчий орган Техасу оголосив перерву на день на його честь. Він похований на кладовищі Grand View Memorial Park у Глендейлі, Каліфорнія[9].

Алан Аркін втілив Дребена у вестерні «Панчо Вілья».

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Find a Grave — 1996.
  2. «Interesting Westerners» (April 1920) Sunset, Vol. 44, No. 4, p. 49
  3. а б в Fighting Jew – Forgotten Hero – The remarkable true-life adventures of Samuel Dreben. worldwar1.com.
  4. Heribert von Feilitzsch, Felix A. Sommerfeld: Spymaster in Mexico, 1908 to 1914, Henselstone Verlag LLC, Amissville, Virginia, 2012, p. 186
  5. Sam Dreben – Obituary. Associated Press. 16 березня 1925. Архів оригіналу за 24 жовтня 2012. Процитовано 22 січня 2010.
  6. Jane Burges Perrenot. Dreben, Samuel. Handbook of Texas Online. Процитовано 22 січня 2010.
  7. Captain Herman Archer (28 серпня 1927). Famous Soldiers of Fortune ... The Story of Sam Dreben, "the Fighting Jew". Chicago Tribune. с. 42. публікація знаходиться у відкритому доступі
  8. Valor awards for Sam Dreben. Military Times.
  9. Taps Today for Soldier of Fortune. The Los Angeles Times. 16 березня 1925. с. B2.

Посилання[ред. | ред. код]