Смілін Сергій Сергійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сергій Смілін
Смілін Сергій Сергійович
 Капітан
Загальна інформація
Народження 1 червня 1992(1992-06-01)
Донецька область
Смерть 18 березня 2022(2022-03-18) (29 років)
нп Любимівка Запорізької області
(вогнепальна рана)
Громадянство Україна Україна
Національність українець
Alma Mater Академія внутрішніх військ
Військова служба
Приналежність Україна Україна
Вид ЗС  Національна гвардія
Формування Окремий загін спеціального призначення «Омега»
Війни / битви Російсько-українська війна/Війна на сході України
Нагороди та відзнаки
Орден Богдана Хмельницького III ступеня (Україна)
Медаль «За військову службу Україні»
Медаль «За військову службу Україні»

Смілін Сергій Сергійович (1 червня 1992, Донецька область — 18 березня 2022, нп Любимівка Запорізької області, Україна) — український військовослужбовець, капітан Національної гвардії України, учасник російсько-української війни, що героїчно загинув під час російського вторгнення в Україну.

Офіцер 3-ї бойової групи спеціального призначення (повітряно-десантної та висотно-штурмової). Підрозділ: Окремий загін спеціального призначення «Омега»[1].

Життєпис[ред. | ред. код]

Сергій народився 1 червня 1992 в Донецькій області, але свою юність він провів на Роменщині. Був учасником національного відбору Warrior Games - у травні 2015 року були його першими ветеранським змаганням і планувалося, що не останнім. Тоді він говорив побратимові: «Я буду кожного разу їздити на відбір поки не потраплю до збірної щоб підняти на п’єдесталі наш державний стяг!».[2][3][4]

31 березня 2022 року похований у с. Житне[5][6].

Обставини загибелі[ред. | ред. код]

18 березня 2022 року під час виконання бойового завдання в районі нп Любимівка Донецької області на групу спеціального призначення у складі якої перебував Сергій Смілін був здійснений напад двома БТР та переважаючої кількістю військовослужбовців РФ, група вступила в бій. Першим вступивши в бій, діючи рішуче та сміливо Сергій здійснив постріл з протитанкового гранатомету, внаслідок чого БТР противника отримав пошкодження, в подальшому прикриваючи відхід групи Сергій своїми діями викликав вогонь противника на себе. Завдяки його хоробрості та самовідданості решта групи отримала можливість відійти на пункт збору. На жаль під час бою отримав поранення несумісне з життям. Під час виконання бойових завдань показував високий рівень особистої підготовки, спроможність вчасно та правильно здійснювати аналіз обстановки, що склалася, робити висновки та приймати вірні рішення, є прикладом хоробрості для особового складу підрозділу при виконанні бойових завдань.

Державні нагороди[ред. | ред. код]

  • орден Богдана Хмельницького ІІІ ступеня (посмертно)За особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі — УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 255/2022 Про відзначення державними нагородами України[7];
  • медаль «За військову службу Україні»За особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України — УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 290/2020 Про відзначення державними нагородами України[8].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Смілін Сергій Сергійович, OMEGA.
  2. Загинув учасник національного відбору Warrior Games Сергій Смілін
  3. Invictus Games Foundation: A further update on Team Ukraine. Архів оригіналу за 16 квітня 2022. Процитовано 25 квітня 2022.
  4. Further number of fatalities of members of the Ukraine Invictus community
  5. Сумщина проводжає у останню путь загиблого військового
  6. На війні загинув ще один син Роменщини – Сергій Смілін. Прощання – завтра
  7. УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 255/2022.
  8. УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ № 290/2020.