Сокіл (геральдика)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сокіл
Зображення
Зображує Сокіл
CMNS: Сокіл у Вікісховищі

Сокіл — геральдична тварина, яка менш поширена у геральдиці порівняно з орлом.

Зображення[ред. | ред. код]

Іноді його зображують у гербі з оздобленою шапкою. На ній можуть бути хатискачі або дзвіночки. На шиї він часто носить невеликий дзвіночок. Дзвіночки також прикріплені до обох лапок. Порівняно з орлом, розмір сокола на гербі також відповідно менший.

Колірна схема сокола подібна до інших геральдичних тварин. Сокіл може бути зображений на гербі як у польоті, так і сидячи або дуже схожим на справжнього. Про те, чи це сокіл, можна дізнатися з опису герба (блазона). Ясність зображення не завжди дозволяє з упевненістю ідентифікувати птаха.

Інтерпретація[ред. | ред. код]

У середньовічній геральдиці сокіл не є улюбленою твариною, оскільки це тварина-слуга і тварина-невільник.[1]

Він більш поширений як більш сучасний промовистий герб (наприклад, Фалькенштайн (Саксонія), Фельдберг (Баден-Вюртемберг), Фалькенберг (Нижня Баварія) або Фалькенштайн (Саксонія-Ангальт)) або пряме посилання на соколине полювання та полювання на приманку — тоді також можуть бути зображеними таке начиння, як дзвіночки (бубонці) і капюшон.[2]

Сучасна інтерпретації символу:

  • Мужність та сміливість.
  • Швидкість та летючість.
  • Влада та шляхетність.
  • Захист та військовий дух.
  • Полювання.

Герб із соколами[ред. | ред. код]

У державних гербах Сирії, Кувейту, Об'єднаних Арабських Еміратів і Лівії є курайський яструб. Герб Судану — птах-секретар.

Муніципалітети теж мать герб із соколом. ЦеФалькенштейн (Верхній Пфальц), Фальквіллер, Шоттен, Маркт-Швабен і Соколов (Фалькенау-ан-дер-Егер). Денклінген показує освячення на своєму гербі.

У 2011 році бойові підрозділи німецької оперативної групи Кундуз III (навчально-захисний батальйон II/2011), які діяли в неспокійному районі Чар-Дарах в Афганістані під час місії МССБ, заявили, що вони обрали своєю геральдичною твариною сокола, щоб їх представляла горда тварина та висловити повагу до афганського населення.[3]

Сокіл як геральдичний щит[ред. | ред. код]

Парад відділу «Ліцей на Фалькенплац» (1925) для художньої гімнастики на бойових іграх на Буніамсхофі

Особливістю геральдики є зображення сокола як геральдичного щита. Сокіл утворює край щита з піднятими догори крилами і замінює звичайний геральдичний герб. Прикладом може служити герб Кувейту.

Сокіл як тезка орденів[ред. | ред. код]

Сокіл дав назву п'ятикласному ордену Білого Сокола, у Великому герцогстві Саксонія-Веймар-Ейзенах.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Georg Scheibelreiter: Heraldik. Oldenbourg, Wien u. a. 2006, ISBN 3-7029-0479-4, S. 58, zitiert nach Falke. In: Zoo-Wiki, Ingrid Matschinegg, Internetgestützte Lehre, Institut für Geschichte der Universität Wien.
  2. Georg Scheibelreiter: Heraldik. Oldenbourg, Wien u. a. 2006, ISBN 3-7029-0479-4, S. 81.
  3. Marcel Bohnert & Andy Neumann: Panzergrenadiere im Kampfeinsatz in Afghanistan, in: Freundeskreis der Panzergrenadiertruppe (Hrsg.): Panzergrenadiere. Eine Truppengattung im Wandel der Zeiten, Munster u. a. 2016, ISBN 3-933802-35-0, S. 47.