Геральдична тварина

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Орли та леви на гербі Отто IV як імператор Священної Римської імперії

Геральдична тварина — тварина, яка зображена на гербі у вигляді звичайної фігури, у вигляді щитотримача або у вигляді нашоломника. Термін геральдична тварина є рідкісним серед геральдистів, але дуже популярний серед непрофесіоналів.

Загальна фігура геральдичної тварини[ред. | ред. код]

Павутина на гербі колишнього гренландського муніципалітету Аасіаат
Багаторазово відчуджені
Лебідь у верхньому гербі
Фантазійна тварина з тулубом косулі та тілом риби на гербі Зарасая

Усі природні тварини та тварини з міфічних світів (єдиноріг, дракон, грифон тощо) можуть бути використані в гербі. Модифікація відомих істот шляхом, здавалося б, абсурдних змін збагатила геральдику. Наприклад, ссавці з риб'ячим хвостом (морський лев) або тварини з крилами (крилатий бик), які не створені для польоту, є особливими ознаками. Це також стосується літаючої риби на гербі Ітінгена.[1]

За деякими винятками, тварини стилізовані під герб. Особливо ті, що знайшли своє місце на щитах на початку геральдики, були адаптовані до моди протягом століть, і їхнє зображення насичене мистецькими прийомами. Історик може призначити тип репрезентації відповідній епосі. Більшість геральдичних тварин мають переважне положення на щиті. Багато геральдичних тварин дивляться праворуч (як їх бачить щитоносець), а леви в першу чергу зображені підіймаються. Це спрощує опис герба (блазон), оскільки не потрібно згадувати основні посади. Геральдичні тварини можуть рости, стояти біля щілини, у короні або в шапочці (обладунки на голові). Багато термінів коротко пояснюють зовнішній вигляд, положення та колір.

З багатьох геральдичних тварин беруться лише такі частини, як голова, крила, лапи та передня частина. До частин ставляться як до тварини. Опис озброєння робить невелику різницю між двома начебто ідентичними гербами.

Геральдичні тварини залишаються звичайною фігурою, навіть якщо вони торкаються краю щита або лінії поділу на щиті. Їх також часто зображують як щитотримачів.

До популярних геральдичних тварин належать орли, леви та леопарди.

Серед менш поширених тварин — рептилії. Рептилії є поширеною фігурою в геральдиці як геральдичних тварин. Усі види ящірок, такі як крокодили, варани та саламандри, а також змії та черепахи, можна знайти на гербах і є найважливішими представниками. Кожен із цих видів тварин має власні правила відображення його на щиті чи верхньому гербі чи як щитотримача.

  • Комахи: Комахи також рідкісні. Див. основну статтю Бджоли та мурахи. Інформацію про інших комах див. у розділі «Загальні малюнки» у розділі «Комахи».

Геральдичні тварини з риб'ячим хвостом[ред. | ред. код]

У багатьох геральдичних тварин круп замінюється риб'ячим хвостом. Це подвоює можливості в гербі або над ним. Тут немає меж для фантазії. Стеля церкви Св. Мартіна в Ціллісі в швейцарському кантоні Граубюнден показує, що можливо: тут можна побачити багатьох міфічних істот, які також використовуються в геральдиці. Особливістю є дуже розгалужене зображення геральдичних тварин з риб'ячим хвостом. Наприклад, так зображені лев, кабан, єдиноріг, білий козел, баран і вовк. Так зобразили навіть слона.[2] Це називається риб'ячий хвіст. Людські істоти також використовують даний елемент. Прикладами є Тритон і Мелюзина, також відома як русалка.

Застосування[ред. | ред. код]

У той час як у геральдиці репрезентативні елементи на щиті в принципі довільні, тобто власник герба може їх вільно обирати, з перших днів геральдики існує тенденція пов'язувати певну символіку із загальною фігурою.

У геральдиці, по можливості, вітаються промовисті герби. Це означає, що при створенні герба дизайнери неодмінно повинні керуватися іменем власника герба. Це прагнення також може породити багато тваринних мотивів, наприклад, у таких прізвищах, як «Гірш», «Фішер», «Еберс», «Карась» тощо.

Геральдичні тварини української геральдики[ред. | ред. код]

Використання геральдичних тварин у прусському гербі[ред. | ред. код]

На великому гербі німецьких імператорів як королів Пруссії та на середньому гербі ці геральдичні тварини зображені в полях (без додаткових частин і верхнього герба):

  • Великий герб німецьких імператорів як королів Пруссії:
  • середній герб Вільгельма II як короля Пруссії:
    • орел шість разів;
    • лев п'ять разів;
    • кінь двічі;
    • грифон раз.

Розкидані окремі фігури лише показують частотність обраних геральдичних тварин у композиції прусського герба і таким чином документують їхню популярність.

Геральдичні тварини німецьких держав[ред. | ред. код]

На більшості гербів німецьких земель присутні геральдичні тварини:

У Баварії, Бремені та Гамбурзі два леви, у Баден-Вюртемберзі олень і грифон як щитотримачі є частиною Великого герба.

Геральдичні тварини австрійських земель[ред. | ред. код]

Геральдичні тварини швейцарських кантонів[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Wappen auf itingen.ch, abgerufen am 12. April 2023.
  2. Ernst Murbach: Zillis. Die romanische Bilderdecke der Kirche St. Martin. Photographiert und herausgegeben von Peter Heman. Atlantis-Verlag, Zürich u. a. 1967.