Академічна книгарня у Глухові: відмінності між версіями

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
[перевірена версія][неперевірена версія]
Вилучено вміст Додано вміст
Немає опису редагування
Немає опису редагування
Рядок 1: Рядок 1:
'''Академічна книгарня у Глухові''' — [[книгарня]], яка була спроектована [[1780]] року і створена у [[1781]] році [[Туманський Федір Йосипович|Туманським Федором Йосиповичем]]. Через неї налагоджувалась книжкова [[торгівля]] по всій [[Лівобережна Україна|Лівобережній Україні]]. За задумом в ній повинно було знаходитись «Академічне зібрання» ({{lang-ru|«Академическое собрание»}}), а сама книгарня стала б зародком Української Академії Наук. Але проект не був до кінця втілений у життя.
'''Академічна книгарня у Глухові''' — [[книгарня]], яка була спроєктована [[1780]] року і створена у [[1781]] році [[Туманський Федір Йосипович|Туманським Федором Йосиповичем]]. Через неї налагоджувалась книжкова [[торгівля]] по всій [[Лівобережна Україна|Лівобережній Україні]]. За задумом в ній повинно було знаходитись «Академічне зібрання» ({{lang-ru|«Академическое собрание»}}), а сама книгарня стала б зародком Української Академії Наук. Але проєкт не був до кінця втілений у життя.


== Джерела ==
== Джерела ==

Версія за 20:44, 12 серпня 2020

Академічна книгарня у Глухові — книгарня, яка була спроєктована 1780 року і створена у 1781 році Туманським Федором Йосиповичем. Через неї налагоджувалась книжкова торгівля по всій Лівобережній Україні. За задумом в ній повинно було знаходитись «Академічне зібрання» (рос. «Академическое собрание»), а сама книгарня стала б зародком Української Академії Наук. Але проєкт не був до кінця втілений у життя.

Джерела

Література

  • Оглоблин О. Федір Туманський і його проект академічної книгарні в Глухові кінця 1770-х рр. // Науковий збірник. Українська вільна академія наук у США. — Т. 2. — 1953.